Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 2 september 2015

Fundamental swing trading i Cellavision & Vitrolife

Två av våra mest lönsamma affärer har varit att handla i Cellavision och Vitrolife. Idag var det dags igen.

Trading - det kortsiktiga valet

För mig är trading att läsa av utbud och efterfrågan på en aktie. I princip ser jag traders som aktiemarknadens detaljister eller för den delen som en småskalig variant av bankernas market making. Traders köper in aktier, håller dem i lager säljer vidare. 

Precis som för alla detaljister är omsättningshastigheten lika viktig som marginalen för vinsten. Ett, men långt ifrån det enda, sättet att läsa av utbud och efterfrågan på en viss aktie eller hela index är teknisk analys. Ett annat är att försöka hålla järnkoll på vem det är som köper och säljer samt av vilket skäl. Med andra ord, som vilket handelsbolag som helst. 

Daytrading är väl sedelpressen alla skulle vilja vara bra på men som det är få förunnat att lyckas med. En möjligen enklare variant är swingtrading. Det vill säga att investera i att aktier under en något längre period (ofta någon vecka) rör sig i ett visst intervall. Tanken är dock fortfarande att försöka följa utbud och efterfrågan i aktien. Köp billigt, sälj dyrt helt enkelt. 
Jag vet att många (och forskningen) ser trading som humlan som inte flyger. Rena arbitrage, att från olika motparter samtidigt köpa och sälja samma sak med vinst, har nog robotarna lagt beslag på numera. Det finns dock många duktiga traders där ute, kolla exempelvis in @traderutanbyxor på twitter (tidigare TyBaxter på Shareville). Den som följt honom vet att det handlar nästan helt om att förstå vem som köper och säljer. Känn din kund helt enkelt. I någon utsträckning går det att åstadkomma detta med teknisk analys. En bra grundbok i ämnet är "Framgångsrik aktiehandel - 10 vinnande strategier" (Nilsson, Torsell och Hellström). Den hämtar även jag, som inte tradar, ofta inspiration ifrån.

Fundamental analys för långsiktiga

Alternativet, fundamental analys, är att försöka räkna ut bolagets värde och köpa eller sälja beroende på hur det förhåller sig till priset. Det går att genomföra med strikt fokus på bolaget eller med hänsyn till den bredare omvärldsanalysen som makro och branschanalyser ger. Oavsett vilket är det för de flesta något långsiktigt. Större delen av våra investeringar ligger i det här facket även om jag handlar oftare än de riktigt långsiktiga, eftersom jag hela tiden viktar om vår portfölj utifrån hur bolag, aktier och ekonomi utvecklas.

En annan variant på swing trading

Nu är det inte hela sanningen att jag genomgående köper och säljer i längre cykler. En liten del av vår portfölj är spekulationer, exempelvis inför rapporter eller när en strukturaffär genomförs. Vi köpte t.ex. Nokia direkt när de sålda telefonerna till Microsoft. Här är jag inte främmande för att t.ex. "haka på" en rekommendation i Affärsvärlden eller ett köp någon av de jag tycker är duktiga på Sharville gör. Det skulle kunna kallas eventbaserade investeringar.

Därtill har vi dock en ganska tung intäktskälla i något som skulle kunna kallas fundamental swing trading. Nu är swing trading redan från början en blandning av fundamental analys och trading, som förklaras i den här länken (Investopedia). Den löpande handel vi gör, framför allt i innehav som Vitrolife och Cellavision, är dock delvis något annat.

Vitrolife och Cellavision perfekta

När vi handlar kortsiktigt med en aktie (och det inte är en ren spekulation) så är det tre saker jag vill ska vara uppfyllda:

  • Det ska vara ett kärninnehav som jag analyserat så djupt jag förmår
  • Det ska helst var bolag där nyheter mellan rapporterna mest är brus
  • Priset vi köper för ska ligga runt 20 procent under det jag ser som fundamentalt värde på bolaget just nu och med känd information 


I Vitrolife gjorde vi det första köpet för 40 kronor och aktien står idag i 165 kronor. Vi har vi just nu 900 aktier. De var nyss värda 147 tusen kronor. I det ingår en orealiserad vinst på 26 tusen kronor. Därtill har vi redan tjänat 82 tusen kronor på handel och utdelningar. I Cellavision köpte vi för första gången för 25 kronor och aktien stod nyss i 50 kronor. Det är också ett innehav vi inte haft lika länge. Där har vi 2500 aktier som idag var värda 124 tusen kronor, varav 17 tusen kronor var orealiserad vinst. Därtill har vi redan tjänat 28 tusen kronor på handel och utdelningar.

Det vi har gjort är att vi mellan rapporterna då och då har justerat upp eller ned innehavet runt ett tänkt långsiktigt innehav. Vad är då poängen med det här strategin? Jo, den bygger på att i vissa av våra bolag är nästan allt som händer mellan rapporterna brus. Mitt sätt att se det här är att en aktie, vid en viss tidpunkt och med en viss information är "värd" något. Sedan går det att spekulera i uppsida eller nedsida men det är något annat. Priset på aktien kan dock, av olika skäl, avvika från den här kursen. Jag ser det inte som teknisk analys, för det kan bero på allt från Kina till sommarvärme. Det är egentligen inte heller något försök att lagerhålla aktier, som är traders specialitet.

Jag ser det istället som att jag i den här delen är en kortsiktig värdeinvesterare.  Ligger priset kortsiktigt tillräckligt mycket under det jag tycker aktien är värd, så ökar vi. Jag tycker jag känner Cellavision och Vitrolife rätt bra. Den som köper Cellavision tror jag fundamentalt räknat och på känd information är värd runt 55 kronor (jag hoppas och har investerat utifrån att uppsidan är större). Motsvarande för Vitrolife bör ligga runt 200 kronor. Faller då aktien långt från dessa kurser. Då vågar jag öka våra innehav upp emot gränsen för en enskild aktie i vår portfölj. När kursen stiger tillbaka uppåt plockar jag i god värdeinvesterarstil hem vinsten.

Varför den här modellen?

Varför inte köpa och behålla i så fall? Problemet är att då skulle dessa innehavs del av portföljen snabbt växa till ohållbara nivåer. På det här sättet har vi kunnat plocka ut en hel del vinster ur mina favoritaktier men ändå ha kvar dem i den långsiktiga portföljen.  Det går för det mesta att tänka på många olika sätt i investeringar. Det här har dock fungerat bra för oss. Senast idag var det dags när vi sålde en mindre del av Cellavision. 

2 kommentarer:

  1. Hej Gottodix,

    Jag vill veta vad boken du rekommenderar angående trading heter, nu står det bara ... i inlägget :) Kul att läsa hur du gör och att det går så pass bra är ju inspirerande. Själv kör jag "tråk-racet" med säkra utdelningsaktier. Nu är jag mest glad för nedgång så att jag kan köpa min utdelning billigare.

    Allt gott!

    /DanielWikstrom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skrev på tunnelbanan och glömde lägga in länken när jag kom hem. Tillagd nu.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam