Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 15 september 2015

Höstrea på HM?

Svagare försäljning än väntat var dålig tajming för HM-aktien. Fast nu kanske ett köpläge väntar runt hörnet.

Försäljningen ökade bara 1 procent i lokala valutor i augusti. 11 procent för kvartalet lär inte heller räcka för att hålla tvivlarna borta. Nu kan det bli rea på HM i höst.

Varmt väder angav klädjätten som förklaring till den svaga försäljningen. Kanske det. Det går dock att ana en annan trend i siffrorna. I kronor steg försäljningen i kvartalet 18 procent. Vår svaga valuta spelar alltså roll.

För HM är det här inte några goda nyheter. Försäljningen är främst i kronor och euro medan köpen är i dollar. Nu har förvisso euron hållit emot bra mot dollarn de senaste månaderna. Sammantaget är det dock troligt att det är press på HM:s marginaler just nu. Det kan dessutom bli värre om dollarn åter börjar klättra mot euron som många tror.

Marknaden har hållit ett öga på den här utvecklingen ett bra tag i HM. Det går nästan att istället för björnar och tjurar i aktien tala om skolorna marginaler eller tillväxt. De som fokuserar på det första säger att bolaget blivit för dyrt utifrån sin lönsamhet. De senare har å sin sida tyckt att affärsmodellens styrka med fortsatt tillväxt försvarar kursen.

En intressant detalj är att båda kan ta stöd i multiplarna just nu. Tvivlarna kan peka på att p/e på 24-25 är högt för HM medan de troende kan välja att p/s på 3 för ett stabilt växande och lönsamt bolag inte skrämmer. Avsnitt 96 av Sparpodden med Peter Benson utvecklar det här på ett bra sätt.

Med dagens siffror fick tvivlarna in en smocka. Nu lär marknaden oroa sig för ett svagt kvartalsresultat. Det vi får se när det kommer är om den svagare försäljninsökningen kompletteras av högre inköpskostnader och växande lager. Lägg till det en eventuell räntehöjning i Usa och cocktailen för en nedgång är blandad.

Som alltid tar jag en blipp i taget. Den här var otvetydigt negativ. Ska jag gissa är vi nu på väg in i en lite lägre värdering för HM i höst. Jag minskat dock inte just nu. Däremot blir jag alltid sugen på att öka om nedgången kommer. Vem kam motstå en rea?


6 kommentarer:

  1. Min attityd till H&M är att den aktien kommer jag äga tills jag dör. På lång-lång sikt känns det som att dollarn kommer gå ned med tanke på hur mycket dollars som skapats de senaste åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker nog i stort sett jag med - kanske lite kortsiktigare för barnen får ändå så mycket när man lämnar in :)

      Dollartråden är intressant. Nu har du ju tryckts pengar lite varstans i världen och en hel del skulder har byggts upp, så exakt var det rör sig hur är inte helt enkelt :)

      Radera
  2. Om man bryr sig om hur HM går närmaste halvåret så är man korkad! Marginaler kommer o går, men HM kommer fortsätta växa så det knakar i många år framöver. Skulle kursen leta sig ner en bit under 300 så skulle iaf jag köpa på mig i lite större portioner.
    HM var dyrt även på 180kr för några år sedan, sen var den ofantligt dyr på 230kr osv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt. I stort sett håller jag med men det blir ju inget roligt svar om jag bara skriver det.

      Möjligen är läget lite annorlunda nu än på länge. Det är en på många sätt ny marknad med den ökade e-handeln. Ska bli spännande att se vart det tar vägen. Spontant känns det ju bra för HM.

      Radera
  3. Gottodix? Vad värderar du H&M aktiekurs till idag? Vid vilka nivåer skulle du kunna tänka dig att köpa in riktigt djupt?
    Bara en fråga (ja jag luskar såklart)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker ofta det finns något jox som stör bilden när priset går ned. Det är sällan det är obefogad panik som man dessutom själv är den enda som begriper. Så gick kursen ned ordentligt skulle jag nog till en början bli nervös.

      La precis ut ett nytt längre inlägg om HM. Det handlade bara om vad som är inprisat men skulle jag få något slags signal om att marginalerna håller stången, vilket jag tror, och att försäljningen ändå fortsätter växa dryga 10 procent samtidigt om aktien backade, då skulle jag slå till.

      Baserat på nuvarande information tycker jag priser mellan 300-320 känns rätt harmlösa och ok att gå in i. Billigare än skulle jag, som långsiktig, inte oroa mig för att köpa. Får du ned p/s-talet under ovan beskrivna förutsättningar en bit under 3 vilket skulle kunna bli aktuellt runt 280, då är det nog rea.

      En viss reservation för att om priset går ned i en allmän börsnedgång kan det dröja innan det vänder. HM ligger nog inte först i uppgångskön efter en eventuell krasch.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam