FED har ändrat både räntebana och tankebana
Räntan ligger still. Det var väntat. FED var mycket försiktiga i sina formuleringar om en kommande höjning. Det var oväntat. Den stora nyheten var dock en annan. Budskapet från FED:s pressmedddelande och Janet Yellens presskonferens var överraskande försiktigt. Det som avgjorde beslutet var den svaga ekonomin i tillväxtländerna.Citaten som formade presskonferensen handlade om detta. Wsj satte rubriken "Fed Leaves Interest Rates Unchanged: Officials still expect to move this year, but express wariness about global tumult" (Wsj). Financial times är inne på samma linje i sin snabbkommentar "Fed holds fire on historic rate rise: Concerns about brittle global economy overshadow evidence of US recovery" Det här valde Wsj att plocka ut från presskonferensen:
“An argument can be made for a rise in interest rates at this time,” she said. But she said officials decided to hold off “in light of the heightened uncertainties abroad” and the prospect of low inflation for a longer period. The Fed wants “a little bit more time” to make sure the U.S. economic outlook hasn’t fundamentally shifted,Här är några citat ihopklippta av mig från presskonferensen
"The situation abroad bears close watching. /./ There has been outflows of capital from theese economies. /./ The problem is not just China but emerging markets more generally. There are concerns about global economic outlook."Det som avgjorde beslutet var att negativa effekter främst från tillväxtmarknader kan spridas även till den amerikanske ekonomin. Det har jag skrivit om tidigare, senast här och på Nordnetbloggen i "Det är inte FED som oroar". Mekanismen som det här påverkar amerikansk ekonomi genom är dollarn, exporten och oljepriserna.
Källa: Federal Reserv |
Ledamöterna landade i ovanstående räntebana, där varje prick är en ledamots prognos. Det var lägre än senast. I sitt tal beskrev Yellen att FED bedömer att osäkerheten från tillväxtländerna och energipriser leder till betydligt lägre inflation på kort sikt och att det ger andra risker i ekonomin. Samtidigt framhöll hon att effekterna fortfarande bedöms som tillfälliga.
Intressant var att Yellen nu var mycket försiktig med att säga något om takten i justeringen av räntan. Bortblåst var alla formuleringar om att det bara krävs lite till, nu användes istället ord som att det krävs "a bit more time". Wsj är inne på samma linje i sin kommentar:
"They appear to expect—somewhat more tentatively than before—that they will proceed with rate increases once they get evidence these developments won’t fundamentally shift the economic outlook."Det var tydligt att det inte längre är kopplat till något enskilt mått i den amerikanska ekonomin, utan det vi talar om nu är att den samlade risken i världsekonomin måste ned. När det får malas genom analyskvarnarna lär det ändra bilden av hur FED tänker och kanske av hur läget i världsekonomin faktiskt är. Det senare till det sämre. Oroande, är min reflektion.
Yellen konstaterade bland annat att en höjning i oktober fortfarande är ett alternativ. Det har cirkulerat ett rykte om att det inte kan bli en höjning då, eftersom det inte finns en inplanerad presskonferens vid det mötet. Det säger kanske en del om hur mycket marknaden spekulerar just nu. Just den frågan dödade dock Yellen genom att konstatera att om det blir aktuellt, så löser FED det (låter rimligt att världens största ekonomi kan ordna en presskonferens med kort varsel).
Det sagt så sänkte faktiskt FED prognosen för USA:s långsiktiga räntan, som framgår av tabellen nedan. Det gillar jag inte alls. FED vrider alltså ned vad amerikansk ränta ska ligga på efter 2018. Det är inte ett tecken på en centralbank med starkt förtroende för ekonomin. Det går också att notera att FED kommer rulla vidare den nuvarande storleken på sin balansräkning länge än. Frågan bara nämndes och det är inte ens på kartan att börja backa de senaste årens stimulanser.
Ytterligare ett tecken på att det kommer vara en mycket mjuk penningpolitik länge är att FED lägger stor vikt vid att kommunicera att när de höjer kommer det att gå långsamt.
Källa: Federal Reserv |
Allt blir bättre men bara på hemmaplan
Tittar man i tabellen ovan måste det vara en av de märkligaste bilderna av en ekonomi som publicerats. Årets BNP revideras upp men för kommande år revideras den ned. Arbetslösheten fortsätter falla och därtill mer än vad som bedömdes vara fallet. En majoritet av ledamöterna anser nu att USA är vid eller tillräckligt nära jämställdhetsarbetslöshet. Kommer ni ihåg det där med "some improvement". Det har uppenbarligen FED glömt.Några svagheter finns det i den amerikanska ekonomin. Oljeindustrin går dåligt. Arbetsdeltagandet har sjunkit och lönetillväxten är fortfarande för låg. Yellen fick frågan om det här var strukturella eller tillfälliga effekter. FED ser dem fortfarande som tillfälliga men hur länge något kan vara tillfälligt fick inget svar.
Vad betyder det här?
Det fanns en optimistisk formulering i Wsj:s artikel. Kanske behöver FED bara se att oron lägger sig och sedan är vi tillbaka på spåret igen. Så kan det ju vara. Men faktum är att FED nu överlåtit sitt beslut på faktorer som USA inte rår över. I dragkampen mellan den amerikanska styrkan och tillväxtländernas ras var det den senare som verkar ha dragit världsekonomin en bit närmare kanten igen. Det tog någon timme för marknaden att fatta vad som hänt men i slutändan var det här en dålig nyhet för börsen. "Stocks Fall as Fed Leaves Interest Rates Unchanged: Mood cautious as officials flag concerns about global weakness" (Wsj)Är du less på makro har jag ingen tröst att ge. Nu får vi läsa kinesisk statistik hela hösten.
Vill du läsa några till rader om hur börsen tog emot beskedet hittar du det i mitt senaste inlägg på Nordnetbloggen.
Jag har just skrivit ner några funderingar kring feds besked igår. Jag sticker ut hakan och påstar att en av de största anledningar till att de inte höjer räntan har att göra med deras "krig" med kina? Det är ingen teori du tror på?
SvaraRaderaDet finns en dragkamp om världens inflation men för en gångs skull är kanske inte Usa en särskilt aktiv part. Deras ekonomi går bra och dollarn har ju stärkts tillsammans med yuanen i flera år. Är det någon som "krigar" så är det vår egen Riksbank. Möjligen förgäves. Annat var det när Usa på åttiotalet använde inflation deflaterade bort sin dollarskuld till Japan. Tillväxtländerna däremot blåser på rätt friskt just nu för att rädda sina ekonomier. Min känsla är att Usa inte lyckats hålla emot den globala nedgången, snarare än att de försöker sno vår inflation. Men det finns ju personer i kongressen främst bland republikanerna som ser det mer som en kamp. Mest extrem är (förstås) Donald Trump. Länkar ditt läsvärda inlägg nedan.
Raderahttp://6mille.mot6miljoner.se/2015/09/18/en-bubbla/