Kapitalflödens roll
En av årets fullträffar kom redan den 6 januari. Då skrev jag "Tillfälliga utlöden från aktiemarknaden ger köpläge". Där och då var oron för oljepriset och en begynnande greklandskris i centrum. Det ryktades om att ett ingripande från ECB måste komma men att det kanske inte skulle tillkännages för det första av årets grekiska val (man får ge dem att de åtminstone gör det mesta möjliga av sin rösträtt). Mycket riktigt kom det kvantitativa lättnader från ECB och marknaden tog ett glädjeskutt. Vem gillar inte billiga pengar?De mogna ländernas ekonomier ser inte så pjåkiga ut
Det finns en del som påminner om början av året. USA går bra, exempelvis är arbetslösheten i princip nere på sin jämviktsnivå. Europa visar också allt fler tecken på att det vänt. Senast var "S&P upgrades Portugal's credit rating outlook to stable" (Reuters). Inte ens Kina är så entydigt negativt - konsumtionen går ganska bra som jag skrivit om flera gånger här på bloggen. Här ett citat från lite större media :) "Chinese Economic Outlook Too Grim, Survey Shows - China Beige Book survey says current market perceptions of economy divorced from facts on the ground" (Wsj)Det läcker kapital på andra ställen
Vad är det då som driver ned världens aktiekurser? Likviditet är min gissning. Jag såg bland annat den här rubriken idag "Hong Kong Stocks Still Cheap Despite Cash Inflows Into City - Money being moved into Hong Kong from China is getting parked, not invested" (Wsj). Fenomenet finns över hela jorden just nu, främst i tillväxtländerna. Janet Yellen nämnde kapitalrörelser och osäkra finansmarknader i sitt tal.Faktum är att omfattningen är så stor att det utan åtgärder växer till en global kreditkontraktion, dvs kapital dras tillbaka från världsekonomin (som jag skrivit om bl.a. här). Tajmingen för det är riktigt dålig. Det finns trots allt en oro dels för att aldrig ta sig ur finanskrisen, dels för vad som händer i Kina. Det här utspelet från ECB borde därför inte ha överraskat. Här är orginalintervjun (på tyska): "Wir sind mit unserer Politik erfolgreich" (Neuer Züricher Zeitung). Den finns lite varstans, så den intresserade kan googla. Det Peter Praet säger är bland annat att ECB är hyggligt optimistiska men att de nu blivit svårare än väntat, efter att tillväxtländerna fått problem.
utgör inte centralbankernas kvantitativa lättnader en allt större bubbla som riskerar att brista? De pengarna har ju inte gått till det de borde gå till - investeringar i bolag, som leder till högre produktivitet, lägre arbetslöshet. Istället har det gått till tillgångar som fastigheter, värdepapper.
SvaraRaderaSå är det. Det blir dels en effekt om högre räntor skulle pressa tillgångsvärderingarna, dels en rörelse mellan tillgångsaktier och mer normala cykliska aktier, dels blir det ju en effekt om krediterna skulle börja dras tillbaka. Precis just nu är ju dock inte en normalisering det son pågår utan tvärtom mer pengar in i systemet. Åtminstone på mogna marknader.
RaderaMer av samma ger förstås en större ballong.
Jag tror också att det kommer ett litet rally men det är bara sk. skenmanöver. Kommer dala snart. Läs bara om brunkolsförsäljningen i Sverige. Säger en del vad regeringen/arna har för ekonomiska problem och de kommer alltmer upp till ytan. Tillsammans med tragedin om flyktingkaoset så får hela EU ett val att börja hjälpa och strypa andra fördelar inom respektive lands välfärd…….
SvaraRaderaEkonomiskt är det en rätt förvirrande situation i Europa. Allt fler länder ser allt bättre ut, senast uppgradering av Portugal. Här hemms är det ju numera främst hushållen som har skulder, inte företag och stat. Jag har inte sett någon riktigt bra analys av hur hushållen reagerar exempelvis på de skattehöjningar och nya bokrav som är på gång. Inte så mycket verkar det.
RaderaOm man endast ser till grafen så tycker jag det påminner mycket om 2007. Om så är fallet har vi långt kvar tills botten.
SvaraRaderaStämmer. Jag tror dock fundamenta mer påminner om januari i år eller hösten 2012. Men skulle Kinas ekonomi fortsätta ned i källaren kan det ju ändras.
Radera