Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 9 september 2015

Alimak - Affärsvärlden och Börsveckan blundar för riskerna

Alimak rekommenderas av både Affärsvärlden och Börsveckan. Riskerna i Kina bekymrar inte redaktionerna - konstigt tycker jag i ett högt värderat industribolag.


Två av Sveriges bästa börsredaktioner återfinns på Affärsvärlden och Börsveckan (den tredje tycker jag finns på Dagens Industri). Därför är det med förvåning jag noterar två aningen onyanserade och tätt på varandra publicerade rekommendationer av hisstillverkaren Alimak.


När jag tittade på bolaget i "Alimaks rapport - risk on eller risk off?" landade jag i slutsatsen:


Så vad landar jag i? Det är nog inte så dumt att räkna lite till här och gärna titta på delarna. Det sagt håller jag, faktiskt, med skribenterna som tog ställning till caset före introduktionen. Den här bolaget lär följa konjunkturen vidare uppåt eller sjunka ned tillsammans med den. När det gäller priset håller jag med om det Aktieingenjören skrev. Därefter har dock bolaget, inte minst i den här rapporten levererat såpass bra att jag numera tycker siffrorna ser bättre ut.
Nästa drag förklarade jag i "Placerar om utifrån Kinaoron"
Idag sålde jag vårt innehav i Alimak. Jag tycker i och för sig att bolaget ser fundamentalt billigt ut om konjunkturen vänder upp till en rimlig tillväxtbana igen. Det är dock lite om och men i den meningen. Det känns lite provocerande envist att exponera sig särskilt mot ett bolag med försäljning till oljebolag och kinesiska byggen. Särskilt som det är ett innehav jag ännu inte behärskar riktigt
Sedan dess har siffror från Kina och idag från Storbritannien visat på svagare industrikonjunktur. I Kina faller importen med 14 procent, troligen betydligt mer inom bygg och industri. Det kommenterade jag i "Fritt fall i Kinas import lär synas i vissa kvartalsrapporter".


Min invändning

I "Hisstillverkaren vänder snart upp" beskriver Affärvärlden det långsiktiga caset i Alimak. I det är den uppsida som finns är den välfyllda orderboken inräknad. Dit hör inte minst försäljning till oljefältet Johan Svedrup i Nordsjön. En annan positiv faktor är ledningens aktieköp.


Det är inte så mycket att säga om den delen av analysen- visst finns det ett svenskt Kone någonstans i den positiva bilden. Affärsvärlden landar i p/e 22 för 2015 och 18 för 2016. Billigt eller dyrt? Bakåtblickande ligger Kone på 23 och exempelvis Lindab på 18. Ett annat bolag som är bra på eftermarknad, Atlas Copco, ligger på p/e 20. Med andra ord ingen uppenbar rea. Gissningsvis är det främst högre försäljning och vinst ska driva kursen vidare uppåt.


Min fråga till Affärsvärlden och till den Börsveckan som skrev en liknande rekommendation är - tar ni verkligen riskerna på allvar den här gången? Alimak hade en procents organisk tillväxt i senaste rapporten. Sedan dess ser det mörkt ut på tillväxtmarknader, märkbart problematiskt i Kina och inte tydligt starkare på mogna marknader. Oljepriset ser inte heller någon tydlig uppsida. Borde inte detta avspeglas i en analys av bolaget?


För mig känns det uppenbart att Alimak lätt kan bli ett offer för fallande multiplar när räntan stiger och svagare resultat när industrins motvind ökar. Det är möjligt att det inte är huvudscenariot men nog kan jag tycka att nedsidan borde fått mer utrymme i analysen.  





8 kommentarer:

  1. Fasiken vad bra du skriver och vilka bra resonemang du för. Jag gillar att läsa dina inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det ska bli kul att följa din blogg. Tipsar alla andra om två länkar nedan - det första till ett intressant veckoköp - framtidens sparande :) Det andra till din, sorgliga, berättelse om hur sparandet började. In och kollar på en ny bloggkollega :)

      http://6mille.mot6miljoner.se/2015/09/06/kop-till-veckan/
      http://6mille.mot6miljoner.se/2015/08/30/aras-den-som-aras-bor/

      Radera
  2. För den intresserade kan nämnas att Alimaks VD intervjuas i senaste numret av Aktiespararen (nr 9 2015).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Tidningen ligger i högen här hemma, ska ta mig an den till helgen. :)

      Radera
  3. Bra skrivet som alltid, keep it up. Tror som du att man missar riskerna och jag tycker att bolaget är för dyrt för att vara köpvärt. Tror mig minnas att jag såg någonstans att det flaggades upp för en blankningspost i Alimak nyligen. Att en aktie blankas av någon aktör är förstås vanligt och behöver inte betyda att det kommer gå dåligt men uppenbarligen finns det en annan sida av caset än den som affärsvärlden och börsveckan ser.

    Själv håller jag mig långt bort från högt värderade verkstadsbolag i dagsläget. Väljer istället billiga småbolag med bra organisk tillväxt och stor inhemsk exponering. Även många fastighetsbolag ser billiga ut om man tror på fortsatt nollränta i några år framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jag har läst lite olika underlag och analyser samt även lyssnat på ledningen från senaste kvartalet. Det finns ändå något lite diffust över Alimak. En lite vag känsla av att alla fakta inte ligger ute i dagen. Det var bland annat en serie bra frågor från Citis analytiker på telefonkonferensen som gav den känslan. Undrar om det finns någon halvdold tillgång, typ att bättre insatta begripit att ordern till Nordsjön är värd mer eller något i den stilen. För annars ser det ju som sagt lite dyr ut.

      Har du några tips på småbolag du gillar?

      Radera
  4. Affärsvärlden borde anställa dig bums! 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berömmet insupet och avnjutet :)

      Passar på att skicka en gillarmarkering både till Riksbanken som ger ut en bok om huspriser under 400 år och ditt klipp från nämnda bok. Lite tidsperspektiv ska man ju ha.

      Kommer att tänka på förre ledaren för Kina Hu Jintao som fick frågan om franska revolutionen varit en framgång eller inte. Hans svar var - vi får väl se.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam