Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 25 augusti 2015

USA laddar för rekyl - tvekar FED smäller det

Riktigt svår marknad just nu. Det sagt - för min del tycker jag det bara är FED eller bnp-data som kan hindra en amerikansk rekyl i närtid.


Egna tankar på röriga marknader ska man akta sig för

Det är vanskligt att gissa i en rörig marknad men det finns ett bet jag åtminstone måste dela med mig av. Notera att mycket av det följande är mina egna slutsatser snarare än inläst från experter, så var försiktiga med att se det som sanningar.

Jag tycker pistolen verkar vara rejält laddad med en amerikansk rekyl, särskilt för utländska investerare. Avtryckaren kan vara signaler om att FED lyssnar på börsoron eller en stark bnp-siffra på torsdag.

Förtroendet borta för "the China Trade"

Tanken plockade jag upp i den här artikeln "Stock markets slide after China’s ‘Black Monday’" (FT). Det är alltid utmärkte John Authers som i tv-inslaget resonerar om marknadens styrkor och svagheter just nu. Utöver den redan tröskade slutsatsen att det brinner på tillväxtmarknaderna samt att det kanske tynger den globala tillväxten i år kommer han till slutsatsen att det som egentligen är nytt är att marknaden håller på att tappa förtroende för "the China Trade".

Det samma gäller förhoppningar om en vändning i råvaror. Oljan verkar ohjälpligt ha halkat utför. Irans olja kommer snart, om inte amerikanska kongressen sätter käppar i hjulet, ut på en marknad där Saudiarabien pumpar för fullt för att behålla marknadsandelar, ett antal tillväxtländer måste pumpa för att inte gå i konkurs och USA:s skifferolja envist håller emot varje minskning. Det samtidigt som Kina bromsar.

Effekten på värderingarna på berörda bolag är inte kortsiktig

Den här kombinationen har, efter att ha varit på gång i flera år, slutligen landat som en sanning i investerarkollektivet. Den skutan vänder man inte i första taget. Det är slutet på superkonjunkturen som nu även nått bolagens värderingar. Eller som jag twittrade häromdagen - krisen har klivit in i excelarken. Det märks exempelvis i den drastiska nedvärderingen av BMW -från över 120 till under 80 utan bolagsspecifika nyheter. Om den tanken stämmer är det troligen något irreversibelt. Det kommer inte någon rekyl i verkstad eller råvaror den närmaste tiden.

Men alla är inte berörda

Jag har ju min egen variant av den tanken som jag odlat ända sedan jag skrev inlägget "Livet efter superkonjunkturen - köp BMW". Bolagsvalet i den rubriken kan man kanske tycka olika om (jag är fortfarande positiv) men statistiken jag då läste på var en riktig ögonöppnare. Konsumtion och särskilt inte av det som uppfattas som västerländsk kvalitet eller våra bästa varumärken är något helt annat än den korrektion av industriproduktionen som alla talar om.

En liten bekräftelse av den tankegången fick jag idag när Apples Tim Cook med ett email till CNBC (citerat från FT) höjde värdet på bolaget med 86 miljarder dollar (motsvarande värdet på Goldman Sachs eller hela HM gånger 1,25). Vad stod det i mailet? Försäljningen av Iphones i Kina har accelererat de senaste veckorna - med andra ord ungefär den konsumtionsökning jag skrev om senast i "Broken China?". Det är med andra ord långt ifrån säkert att konsumentprodukter som säljs till Kina är på väg in i samma mörka återvändsgränd, som verkar vänta industri och råvaror.

Väljer FED mer eld på brasan?

Nästa pusselbit är att höstens oro är påfallande lik reaktionerna när FED första gången tänkte dra ned sina tillgångsköp -  taper tantrum (här förklarat på Investopedia). Den gången ledde oro på börser och tillväxtmarknader till att tillgångsköpen fick flyttas från september till december. Ska vi sätta en slant på att marknaden åtminstone kommer tänka den tanken även inför nästa FED-möte. Särskilt om tankar som att "A fresh deflation scare faces the Fed" (FT) slår rot.

Lägg till detta att pengar vräkt in i amerikanska obligationer och tryckt ned långräntorna till de lägsta nivåerna på flera år. Samtidigt har euron, som den gjort hela året, stigit mot dollarn i orosperioder. En växelkurs på 1,16 ser, åtminstone i mina ögon helt orimlig ut. Än en gång skulle en normalisering kunna leda till att euron föll och amerikanska långräntor återhämtade sig. Vad har då det med FED:s beslut att göra?

Kolla den här bilden från FED St Louis.

Fallet i euron mot dollarn i år har inneburit att inflation exporterats till Europa. Välbehövligt med tanke på effekterna av fallande råvarupriser men framför allt Europas starkare koppling till Kina. Två reflektioner går att göra om detta från amerikanskt perspektiv. Den första är att det inte är den inhemska amerikanska ekonomin som håller nere inflationen, särskilt inte utanför energisektorn. För det andra, om den tillfälliga valutaförsvagningen skulle bestå så kommer USA hämta hem en del inflation.

Det är alltså lite antingen eller för USA. Räntan eller valutan lär korrigeras upp. Med en orolig omgivning känns det troligare, på kort sikt, att det blir valutan.

Pusselbitarna ger en rätt entydig bild

Lägg ihop pusselbitarna och det ser onekligen ut som en amerikansk rekyl i närtid. Några blippar, liknande Apples, lugnar oron för resultaten utanför energisektorn. Pengar ska åter söka avkastning om oron släpper. Det lär inte direkt kasta sig över tillväxtmarknaderna eller ens Europa. Hemma bäst, känns som den rimliga amerikanska gissningen. Ovanpå ser dollarn billig ut just nu. Amerikanska börsen reagerar inte alls lika snabbt som den, mindre, svenska börsen på valutasvängningar.

Kommer triggern - från FED eller på torsdag från bnp-data - så skulle det alltså kunna gå fort uppåt. Om det sedan är en rekyl eller en verklig vändning är svårt att sia om. Kapital verkar åtminstone inte ha någon annanstans att ta vägen på kort sikt, så kanske att det håller i sig ett tag.

Men återigen - hela det här inlägget är en fri tankebana. Så ta förutsägelsen med en nypa salt. Jag var nära att använda våra sista kontanter på USA redan idag men ville inte pressa för hårt i en fallande marknad. Kanske girigheten blivit starkare än rädslan redan imorgon?

För övrigt 

För övrigt noterade jag även den här artikeln idag - "Gold flubs safe-haven test - again" (FT). Metallen har inte riktigt den lystern den kan få i den här typen av marknad.

3 kommentarer:

  1. Nu har Kina gått ut och sagt att de ska sluta lägga sig i börsen. (Artikel i Di idag.) Tror du att det på kort sikt kan återställa en del av Kinas förtroendekapital? Eller är skepticismen så stor (iom att många är osäkra på om Kina verkligen är transparenta i sina rapporterade siffror) att det kommer att ta lång tid innan man har förtroende för den kinesiska börsen igen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Källan är rätt knapphändig (se nedan). Senast i helgen var myndigheterna ute och gav pensionsförvaltarna i uppdrag att köpa aktier för att stötta börsen. Det här var mer motsvarigheten till Kinas Finansinspektion som definierade bort stabila kurser i sitt upodrag. Omflytt mellan myndigheter således.

      På kort sikt skulle ett tydligt uttalande om att staten slutade stötta börsen permanent vara som att stänga av respiratorn och sannolikt leda till en riktigt stor krasch. På längre sikt är förstås små steg som den lite öppnare valutavärderingen häromveckan (devalveringen) nödvändiga.

      http://news.forexlive.com/!/caixin-csrc-scraps-its-focus-on-rescuing-stock-market-20150825

      Radera
    2. Ah, jag förstår. Tack för förklaringen (och länken).

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam