Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 18 augusti 2015

Efter korrektionen - finns det ett köpläge i svensk industri?

I våras tyckte jag svensk verkstad såg dyr ut. Nu är den billigare - har det blivit köpläge? Nja, man får som vanligt skilja på pris och värde men en kandidat hittar jag.

Mer fokus på pris än värde just nu

Jag tycker vi är inne i en period där jakten på pris nästan överskuggar att säkerställa värdet man får. På sikt är det senare förstås alltid nummer ett men på en het marknad kommer felprissättningar mer i centrum. Det mesta är ju redan dyrt så det förslår.

Verkstad såg väl hett ut redan i våras

I våras hade jag ett inlägg om att "Med 2011 som basår ser verkstad dyrt ut". Poängen var att många svenska verkstadsbolag började värderas med multiplar som om superkonjunkturen var tillbaka. Med det mer realistiska basåret 2011 såg det inte alls lika aptitligt ut. Sedan dess har tillverkningsindustrin underpresterat på börsen. 

Källa: Avanza

Jag ska dock inte vara för kaxig. Det här förklaras till stor del av en svagare konjunktur och oron först i Grekland samt nu i Kina. För min del skönjer jag dock delvis en förklaring till nedgången i maj och det håglösa mottagandet av fina rapporter i mitten på juli.

En metod för att titta på uppskruvade multiplar

Frågan är hur det ser ut nu. Sedan i våras har alltid utmärkta Börsdata introducerat en ny tjänst där det går att lägga in utvecklingen av olika multiplar mot aktiekursen över tiden. Det här har jag använt för att titta på relationen mellan aktiepris och försäljning över tiden i bolagen jag undersökte i våras. Multipeln p/s, hur mycket marknaden är beredd att betala för en försäljningskrona, styrs av marginaler och försäljningstillväxt. 

Bristen på försäljningstillväxt som driver kurserna i industriaktier

Runt slutet på superkonjunkturen 2007 var förväntningarna på båda försäljningstillväxt och marginaler mycket höga för alla industriell export till Kina. Efterfrågan på stål från det snabbväxande landet skulle aldrig sina. Nu vet vi att det inte blev så, frågan är vad som är inprisat. Min slutsats är att, stabila, bolag i industrisektorn som har p/s-tal på eller över nivåerna från 2007 i princip bara kan höja aktiekursen genom högre försäljning enligt formeln p= (p/s)*s. 

Försäljningen ska i så fall drivas främst av återhämtningen i konjunkturen, så har det ju inte sett ut så här långt. När valutaeffekter räknats bort är den organiska försäljningstillväxten fortsatt tunn i många delar av industrin - titta exempelvis på SKF:s två senaste rapporter. En korrigering nedåt av förväntningarna på försäljningen framöver kan vara en av de faktorer som förklarar den "Rapportreflektion: otäck börsmättnad" som jag skrev om i juli. 

Nuläget i mina jämförda aktier

Så här ser det ut för de fyra aktier jag hade med i min jämförelse. Källan är Börsdata. Jag har lagt in nuvarande prismultipel för försäljning och låtit Börsdata räkna ut vilken aktiekurs detta skulle ha gett historiskt. En aktiekurs över linjen innebär att försäljningen värderades högre då och under att den värderades lägre.  



Tittar man på Volvo var det bara de fantastiska åren mot slutet av superkonjunkturen som tillväxt, karteller och vinster pressade upp kursen över vad som motiveras av nuvarande p/s-tal. För mig säger det att marknaden tappat tron på Volvos marginaljakt och istället koncentrerar sig på försäljningen. Det framstår då som att runt 100 kronor är Volvo fullvärderat. Det vill säga om bolaget inte åstadkommer något som förändrar förutsättningarna - gissningsvis att bolaget styckas eller mindre troligt att lastbilsförsäljningen lyfter. Aktien ser på det hela taget rätt neutral ut för närvarande. Ökar försäljningen så stiger kursen - enkla samband. Notera att 2011 visat sig vara ett ganska bra basår.





Tittar man vidare på Sandvik är bilden dystrare. Nuvarande multiplar för försäljningen är nära toppen från 2007. Det är svårt att se att bolaget, enkelt, exempelvis med lägre kostnader kan driva upp värderingen mer.  Notera också utvecklingen 2011 - senast värderingen av försäljningen låg på den här nivån. Jämfört med Volvo så är det tydligt att det bara är försäljning som kan driva kursen uppåt - för varför skulle marknaden betala mer för försäljningskronor nu än 2007? En gissning är att det är stjärnan i branschen, Atlas Copco som fortfarande spökar när Sandvik ska värderas.



Tittar man på Atlas finns det dock en väsentlig skillnad - bolaget har haft en stabil försäljningstillväxt genom krisen. Bolaget har därför vid flera tillfällen, som 2006, 2011, 2013 och nu sett försäljingen växa ikapp värderingen. Notera dock att aktien bröt över värderingen under 2015 - det tolkar jag som en del av jakten på avkastning i en lågräntemiljö Multiplarna för stabila och växande kassaflöden steg. Atlas är för mig just nu ett bra exempel på att man faktiskt behöver titta både på pris och värde. Det ser ut som ett bolag som det är tryggare att köpa när försäljningen vuxit och aktien blivit ännu lite dyrare men till en lägre multipel. Risken att aktien ska ned en bit till känns alltför stor.


Den aktie som tagit mest stryk av de här jämförda är SKF. Det trots en långsiktig ökande försäljning. Nu ska det direkt sägas att SKF har sina alldeles egna bolagsproblem med bland annat överraskande svårigheter att öka vinsterna organiskt. Det skrev jag om förra kvartalet i "Rapportduell GE mot SKF" och det gäller fortfarande. Här är alltså situationen den motsatta mot Atlas Copco, priset är rätt men det kan krävas lite eftertanke kring värdet på sikt. Det sagt, och i grunden är det här förstås ett fint bolag, så räcker det med en svag konjunkturoptimism för att åter se ett köpläge i SKF. Utrymmet både i försäljning och multiplar är definitivt inte uttömt ännu.  

Slutsats

En annan slutsats är att efter korrigeringen är det bara Sandvik av de undersökta bolagen som fortfarande har riktigt offensiva förväntningar inprisade i kursen. Volvo och Atlas Copco ser både neutralt prissatta ut - den första utifrån en pessimistisk grundsyn på bolaget och den andra utifrån en optimistiskt. Den aktie där det aktuella priset skulle kunna vara lägre än värdet verkar vara SKF. Jag har varit skeptisk till bolaget men jag får ta mig en titt till.

8 kommentarer:

  1. Gillar dina inlägg. Alltid mycket intressanta.

    SvaraRadera
  2. Vilken sättning ;-)

    /Hälsningar hösten 2008

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he... håller med. Det är som att jämföra en sval sommardag med en köldchock i februari. En likhet finns åtminstone, ingendera gången hade portföljen några skyddande vantar.

      Radera
  3. Väldigt bra/intressant! Har själv suttit med tankar kring verkstad i allmänhet och de bolag med stark koppling till Kina i synnerhet (även Europa, såklart). Jag äger inget av verkstadsbolagen enskilt utan har dem via Investor & Industrivärden C. Jag har 6 % fördelning i dem båda (således 12 % sammanlagt). Jag tog in dem under Grexit i somras och har som syfte att "buy and hold...forever". Dock, kan man redan nu urskölja att verkstad kommer gå ned får jag tre alternativ:

    1. Låt allt vara och fyll på med jämna mellanrum, då det är en byrålåda jag skapar

    2. Sälj och försök "tajma" bättre inköpskurs. Detta är riktigt svårt och går, på ett sätt, emot min strategi att "buy & hold...forever"

    3. Sälj och fyll på i mina andra innehav.

    Jag är inte rädd för nedgångar, sättningar, krascher e.d.men kan jag påverka såväl GAV som att anpassa inköp efter nuvarande förutsättningar vill jag gärna utnyttja den möjligheten.

    Jag ber inte om ett "korrekt" råd, men hur ser du på dessa innehav?

    Ännu en gång: underbar blogg och bra språk!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och jag får bolla tillbaka komplimangen. Många tänkvärda inlägg, gillade exempelvis det senaste http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/08/do-we-perform-monkey-business.html

      Kul att du också gillar apor. De klättrar ju runt även på den här bloggen till och från. Det är väl också min första reflektion. Är du en i sanning känslokall investerarmaskin, så är det bästa valet att agera utifrån den bolags- och marknadsbedömning du tror ger högst avkastning. Många av de bästa men även en del av de fattigaste investerarna hör hemma i den här genren - Peter Lynch är ett exempel.

      Problemet är som du konstaterar i det citerade inlägget är att det finns psykologi, inte minst riskaversion med i spelet. Om du är övertygad om alternativ två eller tre är frågan om du ändå är beredd att sälja av andra innehav och växla tillbaka till verkstad om verkligheten skulle utvecklas annorlunda än du räknar med.

      För vår del försöker jag vara medveten om mina mänskliga tillkortakommanden. Därför har vi en portfölj med plats för 15 aktier (kan vara färre men inte under 10). Varje innehav över 10 procent av portföljen är offensivt och vi ligger aldrig över 15 procent i en enskild investering. På motsvarande sätt går jag ogärna under 5 procent. En sådan statisk beslutsregel kanske kan vara ett alternativ? Ha en nivå på innehaven som är för byrålådan och ovanpå det spelar du med tvåan och trean. Ungefär så agerar vi.

      Ett annat tema att fundera kring är synen på aktivitet. Jag snittar ofta upp mig genom att köpa mer när våra innehav stiger och jag är inte främmande för att slänga mig på säljknappen om jag blir nervös. Även här är det en fråga om psykologi och var man tror sig ha sina styrkor och fördelar.

      Men ok, det där blev mest psykologi. Sett ur ett rent portföljperspektiv tycker jag inte 12 procent i Investor och Industrivärden behöver ses som offensivt. Det finns en hel del verkstad i båda men också tunga bankinnehav, läkemedel, en matvarukedja, fastigheter (mer om det blir en sammanslagning med Lundberg), plåstertillverkare och privata utförare i vård och omsorg i din portfölj. Ren verkstad kryper nedåt kanske hälften, dvs runt 5-6 procent av portföljen. Det skulle jag säga är en neutral sektorsviktning i en global aktieportfölj och underviktat om du jämför dig med svenska index.

      Med andra ord - det går att argumentera för att du redan befinner dig i alternativ 3. Du är överviktad i andra innehav och letar köplägen.

      Slutligen om bolagen. Investor, som vi har i portföljen, tycker jag har några innehav som Astra Zeneca som jag är lite frågande inför men i stort sett ser det mesta bra ut. Jag ser om något aktien som lite dyr. Där kan du nog spekulera lite om du vill frigöra pengar utan att tåget åker iväg från stationen. Industrivärden är svårare. Där är det kanske på gång med den största omstöpningen sedan Kinnevik slutade med timmer och satsade på telefoner. Jag tror som Ulf Petersson på DI häromdagen att något kommer hända där. Han tyckte man skulle ha båda aktierna. Det vet jag inte - för förändringen kan även bli kostsam. Men så här, den långsiktige stiger nog inte ur och ställer sig på perrongen just nu.

      Radera
  4. Tack för ditt svar och de fina orden om min blogg. Jag bli glad att höra att du är en läsare på denna!
    Jag tycker du resonerar mycket klokt kring våra mänskliga tillkortakommanden. Även om jag blivit bättre med att inte köpa när allt går upp är jag inte ”perfektionariserad”. Likaså bör jag bli bättre på att vänta med vissa köp/påfyllningar.
    Ang. Industrivärden och Investor anser jag att du resonerar mycket klokt och bra. När allt kommer omkring är det inte mycket verkstad i väskan. Dock är det mer åt Kina, men i det långa loppet tror jag detta inte kommer kommas ihåg. När man placerar för långa innehav är det viktigt med exponering mot flera sektorer och marknader. Således är det ”bra” att ha med verkstad genom nämnda bolag. Och Kina…ja, de är och kommer fortsätta vara stora. Just nu tror jag bara det är växtvärk som vi ser – vilket är helt naturligt om än inte roligt att beskåda.
    Jag har SHB samt ICA i väskan och skulle därför kunna ta bort INDU C, men historiskt har investmentbolag alltid överträffat index. Således låter jag historiken trygga mig.
    /Sofokles


    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite vanskligt det där med att investmentbolag slår index. En förklaring är att de, genom sin belåning, har en hävstång på index. Belånade du din portfölj och börsen gick upp, så skulle du också slå index. De har dock en oslagbar riskdiversifering för småspararen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam