Vilken typ av portfölj klarade Kinakrisen bäst?
Allra bäst klarade eventinvesteraren Rockräven oron i Kina. Det är logiskt, eftersom de svåra bolag han väljer inte har så mycket med konjunkturen eller knappt ens resten av börsen att göra. Den som blir sugen på den strategin ska dock ha i bakhuvudet att förra året backade Rockrävens portfölj över 60 procent. I år har det dock gått bättre - främst för att de tänkta händelserna har trillat in. Senast i form av ett VD-byte i Sandvik.
Jag har tidigare noterat att tävlingens värdeinvesterare, Solbulle, klarar både upp- och nedgångar på börsen bra. Tävlingen har restriktionen att efter att ha valt sitter de tävlande fast hela året.
Det gynnar värdeinvesteraren som fokuserar på bra bolag. Vet man inte vad som ska hända och är förhindrad att göra något när det händer - så är det ju rätt skönt att åtminstone sitta på bra bolag.
Andra hade det tuffare
Vår egen portfölj ligger viktad mot normaliserad ekonomi, konjunkturuppgång och högre räntor. Ungefär det motsatta av det vi sett de senaste veckorna. Än värre gick det för min tävlingsportfölj. Där var det dock främst usla bolagsnyheter som tyngde. Affärsmodellens portfölj är ett exempel på pressen råvaror är utsatt för. Fast jag förstår inte riktigt varför ICA backar. Tecken på starkare krona och en sund svenska konjunktur borde stöttat aktien. Vet inte om jag missat någon nyhet där. Det tydligaste exemplet på var börsen rört sig ett tag nu stod dock Örby Industrier för. Cykliskt (Volvo), råvaror (SSAB) och optimistiskt (Cellavision) har inte varit melodin. Jag tycker nog Volvo är det intressantaste bolaget i den gruppen. Mycket tyder på att nyhetens behag snart lagt sig - då ser Volvo fortfarande ut som ett bolag som ska ligga runt hundralappen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.