Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 22 augusti 2015

Kina öppna nya lägen i tävlingen

Fem personer, 25 aktier. Den här veckan backade allt i tävlingen. Spännande läge men på längre sikt är en slutsats tydlig. 

Olika investeringsprofiler testar börsklimatet

I vår aktietävlingen möts fem investerarpersonligheter. Utgångspunkten är att välja fem aktier vid årets början och att vinnaren är den som när aktierna rangordnas i avkastningsordning får lägst poäng. Tanken är att mer titta på förmågan att hitta bra bolag än att på den korta tid som ett år är fixera sig vid avkastningen. Det sagt är ju avkastning det som räknas i riktiga investeringar. Det är därför intressant att titta på hur de olika tävlingsportföljerna presterar i olika börsklimat.

Värdeinvestering dominerar

I år har eventinvesteraren Rockräven dominerat förra året försvann dock över 60 procent av kapitalet med samma strategi. Sett över båda åren är det värdeinvesteraren Solbulle som lyckats bäst. Han är den enda som ligger över index sammanlagt sedan starten första januari förra året. Jämfört med vår verkliga portfölj är dock alla tävlande distanserade med storsedan starten. Affärsmodellen som specialiserar sig på bolag med bra affärsidéer och Örby Industrier som är specialist på klassiska svenska storbolag, gärna cykliska, har båda haft det tuffare. I tävlingen har jag själv, Gottodix, valt att delta med bolag jag gillar men som inte klarat min due dilligence. De är bolag där jag såg en uppsida men där det fanns risker som gjorde att de inte platsade i vår riktiga portfölj.

Aktiva placeringar kräver aktiv förvaltning

På så kort tid som drygt ett och halv år spelar slumpen stor roll. Tävlingen har ändå genererat ett utfall som stämmer rätt väl med det förväntade. Vår riktiga portfölj  är aktivt förvaltad med löpande beslut under året. Forskningen är ju tveksam men möjligen kan en sådan strategi, som varit fallet för oss sedan starten, ge överavkastning. När det gäller vår framgång är den nuvarande marknaden ett intressant (och lite otäckt) test. Klarar vi ett svårare börsklimat eller har det, vilket forskningen ofta pekar på som förklaring till hög avkastning, varit en medvindsportfölj.

Poängen tycker jag är att aktiva placeringar kräver aktiv förvaltning. Ju osäkrare ett kassaflöde är, desto mer övervakning kräver det. Därför är det helt förväntat att värdeinvesteraren Solbulle presterar bäst i en tävling där man bara får placera om en gång om året. Även detta har visst empiriskt stöd som jag skrev om i "Smart beta? Ja, på kort sikt".

Var ärlig med vem du är

Det här tycker jag är en viktigt att slå fast. De flesta är inte sådana investeringsnördar som jag. Däremot är många mer intresserade av sitt sparande än passiva investeringar med avkastning strax under index lever upp till. Här tycker jag rådet är ganska enkelt - kör någon form av värdeinvestering eller lågbetastrategi samt köp löpande i en bred portfölj. Med andra ord ungefär det som stora delar av bloggosfären tipsar om, varav flera bra exempel finns på den här sidans länkförslag.  

Den andra lärdomen från tävlingen är kanske en surare karamell. Andra strategier kräver att du lägger ned tid även efter köpet. Det lönar sig inte att löpande köpa lottsedlar, konjunkturkänsliga bolag eller strunta i höga bolagsrisker (exempelvis hög belåning eller hård konkurrens) utan att vara på alerten. Min upplevelse är att många inte är helt ärliga mot sig själva på den här punkten. Är du beredd att ta konsekvenserna av att du köper en viss aktie? Det är därför jag tycker RobGums resa i Sino Agro är ett sådant fantastiskt exempel på proffsig investering i svåra bolag.

Börskaoset och tävlingen

Den här veckan var den första sedan starten när ingen aktie gick plus. Minst sagt ett tufft läge. Börsen är plus knappt åtta procent men det är i kronor. Mätt i en världsvaluta som dollar, är börsen ned i år. Extra intressant då att se hur det slår mot olika investerarprofiler. Några tydliga mönster gick att urskilja. Det som hände i veckan var en flykt från risk. Allt som på något sätt kunde kopplas till osäkerhet drogs urskiljningslöst ned i fallet. Bäst av tävlingsaktierna klarade sig bolag som ICA, SkiStar och Railcare. De är långt ifrån händelsernas centrum och har inga egna osäkerheter som tynger bolagen.

Även JM, som bygger i Stockholm, är en bit från Kina. Därtill är det ett bolag som gynnas av lägre räntor, vilket skulle kunna vara en effekt av oron. Här finns dock numera en inbyggd oro för att bostadsmarknaden blivit för het och att en svagare konjunktur skulle kunna sticka hål på detta. Samma fenomen syns i Cellavision. Inget nytt har kommit fram om marknader där bolaget har stor försäljning (även om det varit en följetong att det inte lossnar i Kina för bolaget). Däremot finns det efter två svagare kvartal en viss osäkerhet om bolaget klarar sin höga guidade nivå på resultatet i år. Än värre är det för Orexo, som egentligen har sin viktigaste exponering mot fortsatt starka USA. Oro och tryck på dollarn bidrar till att minska intresset för bolaget som har sina egna stora problem.

Andra exempel på att det är risk off som gäller är att bolag som Karo Bio backar. Det kanske går att förstå sänkta värderingar av ett ännu inte vinstgivande bolag. Tuffare är det att sänka ett kvalitetsbolag som Sectra. Om något skulle lägre räntor rimligen pressa upp priset på den aktien i jakten på avkastning. Känns lite köpläge tycker jag utan att ha fördjupat mig.

Slutligen kan man ju inte annat än stirra på raset i bolag som Volvo, SSAB, Sandvik och BMW. Den sistnämnda är nu nere på p/e för 2015 på under 9.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam