Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 16 augusti 2015

Bloggosfären oroar sig för börsen men gillar råvaror

Det är oro i bloggleden. Kommer sättningen på börsen i höst? Deg är ett tema när jag tittar till våra bloggrannar. Ett annat är att vi passat på att dela upp den här bloggen i två delar.

Oron för värderingarna

Det bubblar inte bara på börsen utan även bland bland bloggarna. Efter en lång uppgång går funderingarna mest i riktningen att det kanske blivit för dyrt. Det funderar mångas startpunkt på nätet 4020 på i inlägget "Några viktiga reflektioner". Liknande tankar har den inflytelserika twittraren Kavastu, som i det här inlägget ser ett oroande mönster i årets börsutveckling. Utdelningsinvesteraren har också en dyster syn på hösten och flyttar över pengar till avkastning i fixed income i bland annat Akelius och SAS preffar.

z2036 ger en delvis annan bild i det läsvärda inlägget "IT-bubbla 2.0?" På golvet, i det här fallet IT-bolagens, är vardagen numera långt från de högtflygande förhoppningsbolag som ledde till värderingarna sprack för femton år sedan. Det finns helt enkelt mer substans och intäkter i verksamheten nu.

Investerarfysikern, som är specialist på momentuminvesteringar, ser istället ett case i "Guld och olja" med hänvisning till att de kan ha fallit färdigt. Olja och oljeservice är ett spännande ämne. Ingen som är intresserad av ekonomi och investeringar kan i längden hålla sig borta från den dramatiska svängningen från brist till överflöd på den marknaden. Själva sålde vi nyligen vår post i Lundin Petroleum medan Investarfysikern just gått in i Tethys Oil. Riskminimeraren ser i ett nyanserat  inlägg om "Fred Olsen Energy slaktad i ny analys - påverkan Ganger Rolf och Bonheur?", trots allt en uppsida i oljeservicen. Spartacus Invest kom till liknande slutsatser när han för någon månad sedan tittade på "Ganger Rolf". Aktienewbien löser problemet på sitt sätt genom att lägga undan oljan i en egen portfölj. Där får den ligga till det vänder.

Gemensamt för dessa, alltid pålästa, bloggare är alltså att de ser ett värdecase i råvaror just nu. För billigt är deras slutsats. Våra Placeringar drar den motsatta slutsatsen och ser i ett fortsatt lågt oljepris istället köpläge i "SAS pref, troligtvis nästa köp".

Några egna reflektioner om värderingarna

Det jag tycker björnarna underskattar i marknaden just nu är att världsekonomin, trots allt, bara är i början av en återhämtning. Räntehöjningar brukar exempelvis inte slå förrän senare i konjunkturcykeln. Nu är snarare mer oro inprisad än vad jag tror är befogat, vilket jag skrev om häromdagen i "Vad händer med börsen när FED höjer räntan?" När det kommer till guld och olja, så skulle för båda rårvarorna en efterfrågedriven uppgång i konsumtion och inflation vara efterlängtad. Uppgången finns där men jag har svårt att se att den räcker för att lyfta tillräckligt för att möta utbudet åtminstone i år.

Vi är alltså, nästan, fullinvesterade just nu. Fast visst kan jag också vara orolig. Det finns ett tryck på kurserna i exempelvis USA, som yttrade sig under rapportsäsongen i form av ljummet mottagande av resultat som låg över marknadens estimat. Det ser också, sedan länge, otäckt ut på räntemarknaden, inte minst för papper med lite högre risk. Kombinera det med att finanserna i flera råvarubolag börjar se ansträngda ut så finns det en krutdurk och en möjlig gnista. Kinas inbromsning är mer långsiktigt men å andra sidan troligen den kraft som faktiskt skulle kunna kasta in världen i en ny lågkonjunktur. Det är nog där börskraschen lurar men jag ser den inte riktigt här och nu. Faktum är att då är det snarare något nytt strul i Ukraina som ligger närmare till hands. Effekten av det lär dock vara övergående.

Rätt strategi för investeringarna

Jag läser alltid med intresse vad mina bloggkollegor tänker kring investeringar. 4020 tar upp en del intressanta aspekter kring att värdeinvesterare är bättre på värde än på pris det inlägg jag citerar ovan. Två andra aktuella inspel om investeringar kom från alltid lika lättlästa som stringenta Spartacus Invest - "If you cant beat the market, be the market - Portföljallokering" och "Risker". Båda ger en bra basplatta för att tänka kring var dina pengar kommer att må bäst. En annan riktig pärla var Aktieingenjörens inlägg om Sandvik och ledningens betydelse - "Vad kan unga chefer och investerare lära sig av Faxanders fall?" Många framhåller att du bara ska investera i bolag där du har förtroende för ledningen. Handen på hjärtat - analyserar du vem som styr bolaget innan du köper?

Ruters Investeringar ansluter sig i "Månadsköp och SDRIP" till en av de tydligaste spartrenderna i bloggosfären just nu - mikrospara i aktier. En föregångare jag tidigare tipsat om är Aktienovisen, vars spännande veckoköp senast landade i 5 aktier till i Atlas Copco. Vem behöver fonder - index eller aktiva - när den trenden växer?

Med nya riktigt låga courtage tror jag, som jag skrivit i flera inlägg, att det här kan bli en mäktig utmanare till bankernas fondmaskiner. Situationen påminner en hel del om mediebranschen. Kabel-TV är lönsamt men dyrt och ineffektivt för kunderna. Prispress och kundflykt följer. När får storbankerna slutligen känna av den digitaliseringstrenden?

Värdet av bloggar

Till och från surrar det av misstro mot gräsrotsfenomen som bloggar. Det är tur att alla inte lyssnar på det. Just nu driver Aktiefokus och Aktieingenjören ett initiativ för att försvara småägarna i Vardia. Se till exempel "Varför är Vardia-styrelsens bud problematiskt för aktieägarna?" (Aktiefokus) eller "Fredagsuppdatering om Vardia och vårat arbete" (Aktieingenjören). En stilla undran är var Aktiesparna håller hus.

Världen behöver entreprenörer :)

Marknadsföring är en utmaning i mindre bolag, så jag bidrar gärna med lite välförtjänt gratisreklam för några bra bloggnära tjänster. Börsdata, som 4020 driver, är en sida jag gärna puffar för. Lättanvänd men med imponerande djup och bredd. Faktiskt lite konstigt att en så bra tjänst får härja runt på nätet utan att exempelvis någon bank plockar upp den. Värdepappret har jag recenserat här. Helt rätt för den som gillar mindre bolag eller, som namnet antyder, specialiserar sig på värdeinvesteringar. En kul tjänst för bloggen, som vi använder, är uppdateringarna från Nordic Shares.

Flyttar familjeekonomin till en ny blogg

Det är nu drygt 1000 sidvisningar per dag här på bloggen. Det är roligt. Både att skriva och att diskutera vässar tanken, kanske lyckas man undvika åtminstone något misstag. Jag ser på era klick att det är makroekonomi och investeringar som är grejen när man väljer den här bloggen. Vi, jag och Affärsmodellen, började ju sidan som ett öppet arkiv över vår familjeekonomi. De delarna har hamnat lite i skymundan när jag fått fritt spelrum att fundera över händelser i östra Asien.

Därför har vi nu flyttat över hela familjeekonomin till en ny sida "Vårt slimmade liv". Tanken är att där fokusera på kassaflödet... i familjen. Det blir mer sporadiska inlägg och i första hand med oss själva som målgrupp. Redan på layouten lär det framgå att det här mer är ett lättsamt familjeprojekt än en introvert analytikersida. All information om vår ekonomi, budget med mera finns numera där. Ett inlägg från en bloggranne vi tar med oss till den bloggen är "Köpa bostad i Frankrike" (Chansar mest).

Nu när jag ändå städar och strukturerar om lite - vad vill ni ha mer respektive mindre av på bloggen?


14 kommentarer:

  1. Jag är djupt imponerad över din mängd kvalitativa inlägg, förstår inte hur du hinner med. Du borde vara given kandidat till årets ekonomiblogg IMO.

    Har inget att tillägga :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar svara småbarnsliv :) Det ger, numera, en hel del mobiltid i lekparker o.d.

      Radera
    2. För övrigt - såg en sifferkombination i Malmö som påminde påfallande mycket om din. Är jag något på spåren? :)

      Radera
    3. Om du menar z2036 så har det inget med Malmö att göra utan är 100% pensionsrelaterat...

      Radera
    4. Aha... lustigt för de hade busstationer med samma just den numreringen. Själv skulle jag gärna dra mig tillbaka 2036 men risken finns väl att man åker på några år till :)

      Radera
  2. Håller med Stefan. Alltid kul att läsa dina sammanfattande inlägg om världsekonomin och nyheter samt bloggar.

    Ja, det är intressant det där med världsekonomin, oljan och hur det kommer att gå framöver. Tror nog att mitt köp kan ha skett alldeles för tidigt. Det mesta fortsätter mycket längre än vad man tror (gick emot momentum-principen i och med mitt köp) så håller med dig att ekonomin och börsen kan tuffa på ett bra tag till, även om vissa svaghetstecken börjar visas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack,
      jag tyckte oljan hade bottnat i våras. Det trodde nog bolagen också. Sedan kom det ändå en utbudsvåg till. Men trots allt borde det väl vara billigt nu? Men vem vet...

      Radera
  3. Angående oro bland bloggarna, då är det som vanligt med andra ord ;-) Man tittar på kurshistorik och värderingar och drar slutsatsen att detta avviker historiskt, dags för en sättning. Jag gillar Fundamentalanalys-bloggens sätt att resonera kring detta som har en lite annan approach. Jag måste tyvärr säga att jag själv tillhört/tillhör dem som trott/tror på en sättning just för att kunna komma in billigare.

    Denna "sättning" har det nog pratat om sedan den kraftiga uppgången 2009. Och här är vi nu, sex år senare och alla gånger man avvaktat med köp så har man hittills bara förlorat på det.

    Den som lever får se :-)

    Tack för bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra sammanfattat. Jag tänker också att det både inför en själv och andra ibland känns tryggare eller åtminstone mindre korkat att vara lite defensiv. Risken för en snyting är ju alltid större när man sträcker ut hakan.

      Lyckas man vara proffsig tror jag verkligen på att gneta på. Det är bara att ta in och bearbeta alla fakta som sköljer över en, så gott det går. :)

      Radera
  4. Håller med Stefan! Fattar inte hur du hinner med! Jag tror att de flesta bloggare längtar mer efter en sättning än de är oroliga för den. Jag tror att många börjar bli otåliga där ute och det kan nog vara en av anledningarna till att så många förespråkar att månadsköpa samtidigt som man kanske bygger en liten krigskassa vid sidan om :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte en alldeles perfekt period för dina köp just nu? Lagom svajigt men ändå i grunden tidvis hyggliga priser på många fina bolag. Det är verkligen spännande att följa!

      Radera
    2. Jo viast känns det som det! Blir mycket fokua på industri nu när den går lite kräftgång:)

      Radera
  5. Jag har en mycket enkel tumregel och det är att om jag börjar oroa mig för makroekonomiska faktorer så tittar jag på fel bolag. Det är alltid attraktivt när aktier blir "billiga" gentemot historisk aktiekurs eller värdering, men efter 5 år med aktier har jag insett att jag är ganska värdelös på makroekonomi och att tumregler faktiskt fungerar bra för att undvika många minor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rätt övertygad om att både med och utan makro fungerar alldeles utmärkt. Ungefär som med trading eller branschkunskap. Det är svårt att få det till att det är något dåligt men helt nödvändigt på en ok fungerande marknad är det säkert inte. Däremot är det nog bara rena traders som kan leva utan fundamental förståelse för bolag och aktie.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam