Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 28 november 2015

Rätt branschfördelning just nu

Vilka branscher platsar i portföljen? Stämmer av vad vi faktiskt har mot vad jag tror om nuläget.


Blunda och fördela

Det händer en hel i ekonomin just nu, som flera av de senaste inläggen handlat om. Jag gillar, som bekant, att försöka sätta ord på våra investeringar. Frågan är om mina tankar om konjunkturen återspeglas i våra faktiska val i portföljen.

Till en början ska jag erkänna en sak - även jag lägger störst vikt vid bolaget. Hittar jag en bra investering är det inte så att jag tvingar in den i min top down modell. Däremot försöker jag min bild av omgivningen som ett slags bakgrund mot vilken investeringarna testas. Ett bra exempel vore om jag snubblade över ett riktigt köpvärt fastighetsbolag. Det skulle ha en del att bevisa, med tanke på risken för att räntorna stiger, men helt uteslutet vore det in.

Det sagt, hur ser jag på rätt portföljfördelning just nu? Hur skulle jag fördela våra innehav om jag blundade för det vi äger idag?

Äga aktier eller inte?

Min bild är att risken på aktiemarknaden fallit relativt mycket under hösten. Kina ser mindre dåligt ut, USA ser helt ok ut och de svagheter som finns i Europa uppvägs av mer stöd från ECB. Det här märks också i det momentum som finns på börsen. En av mina absoluta favoriter, Kavastu, säger så här ”Dansar marknaden så dansar jag gärna” (EFN). Han ser momentum fram till slutet på april i marknaden. Den typen av kalendariska bedömningar har jag inte förmåga att bidra med men just nu är det definitivt hett på börsen.

Även Per Hedberg från Lancelot, som är med i programmet, är försiktigt optimistisk på kort sikt. Han beskriver dock den sektorrotation som kännetecknade USA i slutet på 2014 (och som också varit uppe här på bloggen några gånger). Det kan finnas en rörelse mot stabilitet och förutsägbarhet men ändå viss tillväxt. Lagombolagen helt enkelt. Bort från kassakor och tillväxtraketer.

Lägre kassa känns rätt

Kanske är min reflektion om den bedömningen. Underliggande finns det definitivt strömningar i den riktningen. En förutsättning är dock att det inte kommer en till bred uppgång på aktier. Det kan det mycket väl göra, som Kavastu pekar på.

Hur som helst. En utgångspunkt just nu är nog att aktier är ett bra tillgångsslag. Tidigare i höstas har vi haft riktmärket 10 procents kassa. En förändring är att jag tycker det räcker med att ha vår normala kassa på ungefär 5 procent (lagd på den nivån för att vi ska förutsättningar att göra ett nytt köp om något dyker upp).

Konsumtion och teknik har medvind

Jag tycker det är bra att komma ihåg att i år är det bara de största IT-bolagen och konsumtion som gått bra i USA. Något liknande här är inte uteslutet. Det är åtminstone sektorer som gynnas av ett positivt börsklimat och en expansiv (om än avtagande så) penningpolitik. Många småbolag har också gynnats starkt av fallande riskpremier under hösten. Det är nog ingen vändning på gång i absolut närtid. Det samma gäller för offentlig konsumtion. Sverige är inte ensamma om att snarast öka upplåningen och samtidigt se stärkta finanser av ökade skatteintäkter. Det kan slå lite olika men någon inbromsning för hälsosektorn är kortsiktigt svår att se.

Det här återspeglar sig i att IT, sällanköpsvaror och hälsovård är tre sektorer vi gärna kan vara överviktade i. Nu ligger vi redan rätt tungt där med flera av portföljens kärninnehav, så någon större förändring ser jag inte framför mig.

Undviker finans

Finans, inklusive fastighet, är en sektor jag är försiktig med. Det ena innehavet vi har är försäkringsbolaget (tillika investmentbolaget) Markel. Det har rusat ordentligt i år men får ligga kvar som en balans mot stigande räntor. Det andra innehavet blankade amerikanska statspapper är däremot under avveckling. Takten är mest en tajming i förhållande till centralbanksbesluten i december. Jag ser dock inte framför mig något ränterace nästa år, så där skulle vi kunna ta det lite lugnare.

Kassakorna är en prisfråga

När det gäller dagligvaror, kraftförsörjning och teleoperatörer är det mer en prisfråga. Jag tror att den allmänna skepsisen mot sektorerna är lite överdriven - utan förändringar i europeiska räntor lär inte så mycket hända. Däremot har aktierna i det här sektorerna varit en del av multipelexpansionen och kanske av det skälet pressas något. Det största problemet för teleoperatörerna är dock den allmänna skepsis som finns kring deras affärsmodeller. Det kan räcka långt för att hålla tillbaka sektorn. Vårt innehav i Millicom är delvis berört av detta men är trots allt aktivt på helt andra geografiska marknader.

För det här sektorerna tror jag inte att vi kommer agera aktivt åt endera hållet. De får ligga på en låg nivån men jag är inte främmande för något enstaka köp.

Rotation inom industri

Om, som jag tror, råvarupriserna har bottnat men lyftet blir långsamt, så kan det vara läge att skifta över lite verkstad till olja och andra råvaror. Jag tror inte det ska ligga så stor del i portföljen här men jag är inte heller överdrivet orolig för att någondera sektor går riktigt dåligt. Något slags normalvikt kanske.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam