Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 19 november 2015

Dollarn tog bara paus

Dollarn glider lite utanför sina vanliga utvecklingsbanor just nu. Jag tror den hittar tillbaka till sin trend och fortsätter stärkas mot euron.

Dollarn bromsade in något

Det var en spännande dag på valutamarknaden. Något jag bland annat diskuterade med  på twitter. Det samtalet fick mig att fundera på vart dollarn egentligen är på väg i närtid.

Det som hände i dag var att ECB gjorde uttalanden som ytterligare förstärkte bilden av att banken kommer besluta om utökad QE i början på december. Samtidigt kom svårlästa signaler från FED-ledamöter om huruvida det nu är klart att det blir en höjning i december.  "EUR/USD backs away from highs after ECB minutes" (FXStreet). Det sista vägde över och euron stärktes en procent mot dollarn.

Trenden finns där

Den övergripande trenden under senare delen av hösten har dock varit att dollarn stärkts. Frågan är om den inte har lite till att hämta även på kort sikt. En bra indikator på om marknaden är i balans eller inte är nedanstående bild.


När inget särskilt händer varken på oljemarknaden eller i växelkursen mellan dollar och euro så följs de både paren åt. När de går isär är det nästan alltid något som pågår. Det kan, som 2012, styras av oron om eurons framtid. Eller som 2014 bero på snabba förändringar i balansen mellan utbud och efterfrågan på olja. Intressant nog hittar sambandet ofta tillbaka till sin ursprungliga trend.

Nu befinner vi oss i en sådan period där de två kurvorna glider isär. Vad beror det på?

Carry trade


I bilden ovan är tyska och amerikanska 10-åriga obligationer ritade mot varandra (med olika skala på axlarna). I slutet av perioden vänder amerikanska räntan uppåt med den tyska faller ned. Det här stämmer bra överens med den allmänna bilden att USA går bra medan Europa, inte minst på grund av sin närmare koppling till Kina, fortsatt har det svårt. Ett exempel på det är ger den här artikeln - "Baltic Dry Shipping Index Drops to All-Time Low" (Bloomberg).

Det här ger ett tryck uppåt på amerikanska räntor och motsvarande nedåt på europeiska. Med ett växande gap i kontinenternas avkastning och risk blir en s.k. carry trade allt intressantare. En carry trade är att först låna till låg ränta i en valuta, i det här fallet euron. I nästa steg växlas lånet till en annan valuta, här dollar, och investeras i räntebärande statspapper. I bästa fall tjänar investeraren pengar både på högre ränta och starkare valuta.   

Varningen

Påfallande lite i livet är säkert (död och skatter, brukar amerikaner föreslå). I "BAML warns of risks from 'crowded' dollar trade" (FT) pekar Merril Lynch på att många investerare tror att den beskrivna affären redan använts till max. Det är helt enkelt trängsel om att få tag i dollar. Kanske det.

Min bedömning

Jag tror investerarna i Merril Lynchs enkät underskattar att det finns fundamenta i förändringen. USA går verkligen allt bättre och Europa har faktiskt problem. Min utgångspunkt är att det här kommer slå igenom i besluten från respektive centralbank. Jag tror därför att dollar kommer att stärkas ytterligare. Lösningen i den första grafen blir att dollarn sluter gapet mot oljan inte tvärtom. 

Det andra alternativet är att det kommer svaga data om ekonomin. Det skulle definitivt kunna trigga de Merril Lynch pekar på. För min del tror jag dock inte data blir riktigt så svaga som väntat i Europa men att ECB ändå levererar mer stöd. 

Om ingen bryter förtrollningen är det nog fortsatt starkare dollar på horisonten - med allt vad det innebär. 
2 kommentarer:

  1. Jag har länge spelat på stigande amerikanska räntor och har därför mycket i amerikanska finansbolag av olika typ. Så får du rätt ska du få en virtuell klapp på axeln.

    SvaraRadera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam