Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 15 oktober 2015

Sju bolag - sju grafer: Rapportladdar med förfest på Börsdata

Rapportsäsong! Det är alltid spännande men den här är något alldeles extra. Laddar med sju grafer från Börsdata.

Lika rolig som bra tjänst

Jag är alldeles sprallig, det är lika bra att erkänna. Om HM räknas bort, som inte riktigt följer kvartalskalendern, är det SKF som startar vår rapportperiod imorgon. Efter en vecka med makro är det nu all in i bolagsvärlden.

För det behövs, förutom popcorn, rätt verktyg. Börsdata.se är det roligaste som hänt oss aktienördar sedan det gick att börja följa börsen via telefonen. Jag gillar entreprenörer och bjuder gärna på gratisreklam. Har du inte provat är det dags! Alla grafer i det här inlägget är därifrån.

Dags för en förfest i sju grafer.

SKF visar nervositeten



SKF är ett intressant exempel på hur djupt Kinaoron skurit i värderingarna. Tittar man på försäljning har SKF utvecklats rimligt stabilt de senaste åren. Borträknat finanskrisen så har dock inte försäljningskronor värderats så lågt sedan 2005. All typ av normalisering av värderingen ger en uppsida på 15-20 procent. Samtidigt brukar marknadens prissättning vara genomtänkt. Är den det visar det att konjunkturen pekar nedåt i en hel del branscher.

Money for nothing


Affärsvärlden rekommenderade ett av mina favoritbolag i senaste numret. Intrum Justitia har en bra ledning samt en stark affärsmodell med fokus på en ökande volym krediter som inte längre platsar i bankernas balansräkningar. Här finns det anledning att kolla efter ett nytt lyft om ECB gör det väntade och pumpar in mer pengar i Europa, eventuellt riktade just mot bankernas dåliga lån.

Det är dock en annan faktor jag skulle vilja lyfta fram. Den stigande avkastningen på eget kapital är det som drivit värderingen av det egna kapitalet och därmed aktiekursen uppåt. Vad beror då den på? Till stor del att bolaget höjt sin hävstång, det vill säga lånat för att dela ut och göra återköp av egna aktier. En amerikansk metod för att höja kursen. Där har den vänt nedåt nu. Precis som en del bostadsägare i Stockholm kan den som köper aktien just nu fundera på vad det är för case man vill ta del av.

Därmed inte sagt att det är fel att köpa aktien - mycket talar ju för att lånekarusellen snurrar på.

Volvo - det bullrar mer än det rör sig


En av de senaste årens största svenska näringslivsnyheter är att Volvo och Scania verkar ha varit inblandade i en av de största kartellerna hittills. På något sätt har den frågan dött i media. Istället lever diskussionen om marginalerna och i allt större utsträckning kring frågan om Volvo borde styckas.

En uppdelning borde vara en bra idé även om det känns något år för sent att genomföra den. Vem köper en tillverkare byggmaskiner just nu? Hur ska Kinafaktorn diskonteras i den affären? Under ytan finns istället vad som egentligen verkar vara ett överraskande stabilt men sjunkande kassaflöde. Jag räknade på bolaget förra hösten, då såg hundra kronor ut som rätt kurs. Dra några kronor för kartellen och det är nog fortfarande den rätta kursen. I den här volatila marknaden håller jag den kursen i minnet.

Viss konsumtion ligger rätt i tiden


Ett intressant bolag inför rapportperioden Doro. Mönstret ovan delar de med många andra sällanköpsvaror. De senaste åren har svenska konsumenter fått det allt bättre men import har blivit dyrare och mottagligheten för prisökningar varit nästa obefintlig. Det här gav en extra stor effekt på Doro tidigare i år när en otillräcklig valutahedge mot dollarn sänkte resultatet Nu har dollarn lugnat sig. Vad händer med kursen?

Annan konsumtion ser däremot dyr ut

Dagligvaruhandeln, och andra obligationsliknande aktier, måste man däremot börja undra om inte resan måste ta slut så småningom. Hygglig omsättningsutveckling men inte mycket till inflation som kan driva på prisökningar. Ändå har marknaden flerfalt höjt värderingen av försäljningen. Normalt brukar butiken på hörnet vara en bra defensiv placering. Högst tveksamt om det är så nu.

Är det dags för en svensk biotechchock snart


Cellavision tillhör en grupp aktier som vi är många som tjänat en slant på de senaste åren. På många sätt den perfekta aktien för bloggosfären - åtminstone förra året. Kolla på grafen ovan. En lång period av stiltje i försäljning, marginaler och aktiepris avlöstes av en uppgång när omsättningen nådde en nivå där marginalerna började växa. Sedan upptäcktes aktien av alla stora - både medier och investerare. Nu har Börsveckan tackat för sig. Vi ligger kvar, eftersom jag litar på ledningens offensiva guidning. Litar förresten, lite nervös är jag allt.


Vissa påverkas inte av vanliga faktorer


Slutligen finns det förstås bolag som lever sitt eget liv. Karo Bio har varit mest varit ett case för bottenfiskare som vet att spela korten rätt i samband med nyemissioner. In genom dörren klev Anders Lönner från Meda och plötsligt har värderingen vandrat norrut. Så där värst mycket synliga tecken på förändringen är dock svårt att hitta. Ibland är eventinvestering grejen.

4 kommentarer:

  1. En graf säger mer än 1000 ord! Gillar verkligen den här sortens inlägg. SKF var lite oväntat svag, blir en riktigt spännande vecka för oss nettoköpare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och håller med. Det blir ofta mer läsvärt när det är grafer - man får tänka öote mer själv. Problemet är väl att som bloggare skriver man delvis för att sortera sina egna tankar och då behövs det ofta lite mer babbel :)

      Veckan som kommer blir verkligen intressant! Bättre än man kan tro är min gissning.

      Radera
  2. Som tillväxtinvesterare är Volvo knappast det första bolag jag tittar på. Är ändå förundrad över att det gång på gång dyker upp när analytiker ska lista bolag att köpa. Ännu har de inte fått rätt och jag förstår inte vad de ser för övervärden i aktien? Försöker mig på en värdering med hjälp av Aktiesparararnas verktyg, men hur generös jag än försöker vara kan jag inte komma fram till en motiverad kurs över 75 kr. Ska aktien dessutom kunna anses köpvärd krävs minst en halvering av dagens kurs! Och med generös värdering har jag utgått ifrån att vinstmarginaler och tillväxt motsvarar de bästa företaget lyckats prestera de senaste 10 åren samt rejält generöst P/E på 25.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket beror ju på förväntningar förstås. Tittar man på Volvo p=(e/s)*(p/e)*s och använder en vinstmarginal på 5% ett p/e på 15 och en försäljning 10 procent under dagens på 134 kr/aktie. Då landar du på 100 kr.

      Inte helt orimligt. Fast verkstad ser väldigt svajigt ut så det kan absolut vara så att du har rätt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam