Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 20 oktober 2015

Rapportkommentar: Atlas ändrar rapporthumöret

Atlas Copco levererar ett resultat som väcker tankar. Kanske finns det fyr kvar i verkstadens motorer?

Källa: Atlas Copco

Atlas Copco levererar ett resultat nästan i nivå med det industridelen av GE levererade i fredags. Trenden klarnar - det är, ännu så länge, inte en global nedgång. Investeringar i oljeindustrin backar och det är tufft för Kinas underleverantörer men länge än så har inte inbromsningen nått.

Det skrev jag om i "GE mosar SKF - igen". I den rapportjämförelsen framgick att SKF har sina alldeles egna problem med produktmix och lönsamhet att arbeta med. Det just nu starkare bolaget, GE, hade organiskt, både växande försäljning och starkare marginaler. Sedan sänkte valutamotvinden resultatet men aktien steg välförtjänt.

Hur ser det då ut i Atlas Copco? Titta på världskartan ovan. Europa går bra, Kina ser helt ok ut och nedgången i USA är kopplad till segmentet olja och gas. Den delen backar över hela linjen medan det går riktigt bra i industridelen och alldeles utmärkt för exempelvis fordonsdelen. Precis som GE tappar Atlas något i orderstocken och räknar nu med oförändrad efterfrågan på kort sikt. Däremot ligger försäljningen stilla, organiskt, och stiger med hänsyn till valutan. Av samma skäl stärks marginalerna men även om det är medvind så imponerar verkligen över 20 procents rörelsemarginal. Det känns ju inte som sviktande konjunktur precis.


11 kommentarer:

 1. Tack för alla dina analyser av utvalda rapporter idag och skönt att Atlas tuffar på i någon mening då aktien återfinns i de flesta av familjens portföljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den såg väl riktigt bra ut. Verkligen ett kvalitetsbolag.

   Radera
 2. Givet det osäkra läget i världen tycker jag de klarat sig alldeles ypperligt. Riktigt fin rörelsemarginal, men lägre orderingång... Möjligtvis finns en större chans till höjd utdelning nästa år, från 6 kr till 6,5-7 kr. Vågar inte spekulera mer förrän utdelningen är klubbad på stämman, och protokollet är justerat!

  SvaraRadera
 3. Hej Gottodix!

  Du som är en klok och sansad karl :). Kan inte du skriva ett inlägg om hur du resonerar kring Fingerprint? Jag kan inte påminna mig att du skrivit om dem. Jag har för inte så länge sedan tagit en rätt stabil position i företaget och gillar iden. Skulle vara kul att höra din åsikt tycker jag. Bara en önskan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag absolut tänka mig. Lägger till det i inkorgen. Ärligt talat är jag dock lite rädd för en del av aktiens påhejare. Det här är ju tänkt att vara en trevlig mötesplats för aktieintresserade. När man skriver om Fingerprint verkar det på en del andra håll väcka så himla starka känslor och en del som sedan hänger i rätt länge därefter - oavsett ämne. Ska dock försöka samla ihop mig :)

   Radera
  2. Det viktiga när man analyserar aktier som älskas av personer som ofta bara äger aktier i ett enskilt bolag är att hålla sig till siffror och inte låta det eskalera till en långvarig konflikt. Jag har skrivit kortare analyser av både Fingerprint (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/06/snabbanalys-och-sjalvspakning.html) och Oniva (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/05/analys-oniva-online-group.html) där min erfarenhet är att även om man får en del sura miner så eskalererar det inte i någon större utsträckning om man inte medvetet satsar på att vara provocerande och följer upp analysen med inlägg in absurdum. Det kan säkert till och med bli någon sur kommentar på den här kommentaren då jag nämner Fingerprint och Oniva i samma mening men om några år har vi svaret på hur det gått och vid det laget kommer allt antagligen att vara glömt.

   Radera
  3. Jamen jag har ju märkt att det ligger någon form av stigmatisering bara man nämner Fingerprint. För mig handlar det om cash, tjäna pengar. Bara för att det råder nån form av kollektiv "mobbing" från etablerade investerare mot företaget så menar jag att man (åtminstone kortsiktigt) kan göra en väldigt bra affär (säkert långsiktigt också tror jag) I somras var det kanske ett förhoppningsbolag men jag menar att de senaste månaden har tagit klivet och bevisat att de har en bra affärside. Jag känner mig ganska trygg i min investering, men jag har ju haft fel förr!

   Ska läsa dina inlägg om företaget aktieingenjören, ser fram emot det. Nu är pausen i Modus slut, tebax till tv!

   Radera
  4. Tack Aktieingenjören, ska följa ditt råd.

   Drömmaren - problemet har ju varit att ledningen agerat så udda. Kortsiktig handel i egna aktien, insideranklagelser och en över tiden allt sämre relation till media. Det är förstås en faktor men inte självklart det enda som ska avgöra värderingen av aktien.

   Min infallsvinkel på bolaget, där det är just nu, är att det påminner om Orexo förra sommaren. Produkten är bevisad, det finns en marknad men mycket av försäljningen återstår. Det finns inget i produkten som helt skyddar från konkurrenter men å andra sidan är FPC ett innovativt bolag. Så en analys börjar med att fundera på hur mycket bolaget ska växa och om man tror på det.

   En bra jämförelse är amerikanska Qualcomm. De säljer processorer, som Snapdragon, till mobiler. Det är numera ett moget megabolag som tjänat multum på ungefär det sätt FPC hoppas på. De värderas runt p/s 3,8. Antag att det är en rimlig värdering av FPC när de mognat. Idag ligger p/s på 26,7. Försäljningen behöver alltså i de här exemplet sjufaldigas för att försvara nuvarande aktiekurs. Ovanpå det bör en riskpremie in för att det trots allt är skillnad på etablerad och potentiell försäljning. Så tror man att FPC inom rimlig tid kan nå 8-10 gånger nuvarande försäljning så behöver aktien inte vara dyr.

   Hur gick det då för Orexo? Allt såg bra ut och Danske Bank såg en tredubblad kurs som möjlig. Det var en välskriven analys men tyvärr valde ett amerikanskt försäkringsbolag en annan produkt. Aktien halverades. Så kan det också gå.

   Mitt ytliga råd är därför att lägga mycket kraft på produkten och ta dess möjliga konkurrenter och invändningar mot potentialen på allvar. Ser det ändå bra ut, så är det väl bara köra. För det finns även bolag där resan från skyhöga till rimliga p/s gått bra.

   Radera
  5. Ska som sagt försöka återkomma med en analys när tillfälle ges.

   Radera
  6. Hmmm...Gottodix du kan ju det här på riktigt, jag svamlar ju mest bara :). Men när det gäller ledningen tex: är det inte så att om ledningen inte fungerar bra så byter man ut den? Ungefär som när man röstar ut värdelösa politiker.....Eller någon annan i förtroendeställning gör bort sig.... då funkar ju faktiskt oftast demokratin? En tränare som inte levererar i ett fotbollslag sitter ju inte särskilt länge. Är det inte ungefär samma i en ledningsgrupp i vilken organisation som helst?

   Levererar du inte resultat blir du inte långvarig?......

   Det jag menar (som jag säkert har fel i) är att ledningen har mycket nära eller lika med noll relevans för mig i frågan om vilket företag jag väljer att investera i. Jag litar på att naturlagarna i företagsforumet sorterar ut de som inte hör hemma i den världen.

   Flummit från mig som vanligt men sån e jag :) Ser mycket fram emot ditt inlägg om Fingerprint, jag litar på dig :) Ingen press....:)

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam