Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 25 oktober 2015

Bloggosfären om massor med rapporter

Försökte skriva en överblick av alla bra rapportkommentarer jag hittade på nätet. Det var inte så lätt för det fanns en hel del. Här ett urval.


Bra om Investor

Jag publicerade precis ett inlägg om en metod att tolka rapporter i den udda ekonomi vi just nu genomlever - "Ett annat sätt att hitta rapportvinnarna" (Nordnetbloggen). Hur ska man tänka kring bolagens rapporter när hela branscher styrs av pengar in eller ut från centralbankerna? När jag tittar igenom bloggrannarna jag följer märker jag att fler brottas med vad de ska göra av informationen från det här kvartalet. En del har dock klara besked att ge. Jag börjar genomgången med ett sådant exempel.

Investor slank lite under radarn i rapportperioden. Jag läste förstås sammanfattningen och någon presskommentar men själva rapporten har jag inte hunnit plöja ännu. Helst vill jag lyssna igenom presentationen och särskilt frågestunden på det bolag vi äger. Tur då att en läsvärd bloggranne hade det här inlägget "Rapport från Investor - 2015-Q3" (Aktiedepån). Slutsatsen är att för lite fokus lagts på utvecklingen i de onoterade bolagen. Det kan jag hålla med om. Mölnlycke och Permomobil har nog övervärden som inte riktigt syns i redovisningen. Det samma gäller säkert för delar av EQT. Det är inte alldeles uppenbart att det är befogat med en substansrabatt på Investor.

Chansar mest, prickar bra

Puffar för övrigt gärna för Aktiedepån, en för mig ny upplevelse. Lättläst och fokuserat kring en trimmad portfölj med kloka innehav. Det samma gäller Chansar Mest, en av mina favoriter. Där hittar man för övrigt kanske bloggosfärens mest välskötta stora portfölj - både till omfattning och antal aktier. Ett intressant inlägg var, förstås, "Rapportfloden". Här är några citat ur den:

Om banker
Sammantaget var det inte en helt genomkass rapport och Swedbank har fortfarande en hög intjäningsförmåga även om den är något sämre än föregående år. /./
Vi aktieägare är rätt vana med att SHB skämmer bort oss men det här var något sämre än väntat. Även om satsningen i Storbritannien går som tåget så skickade marknaden omedelbart ned aktien med dryga 4 procent.

Nu lämnade även Nordea och SEB halvkassa rapporter så hela sektorn fick rejält med spö och många börjar tvivla på om bankerna framöver kommer att vara lika bra investeringar som de varit de senaste åren
Om Trelleborg
Själv tycker jag att det var en stabil rapport i ett i övrigt rätt skakigt marknadsläge. 
Om McDonalds
Nuvarande kvartal visar på en försäljningsökning på 4 procent och problemen med matskandalerna i Kina har blåst över och det där med att servera frukost under hela dagen har blivit en succé i staterna.

Bankerna väcker diskussion

"Rapportsäsongen är här!" gladde sig Utdelningsinvesteraren åt häromdagen. Där såg han bland annat sjunkande utdelning från Swedbank i korten. Bankerna har jag redan ägnat en hel del tid åt. Ett annat spännande inlägg där kom från Börstankar - "Värt att veta om bankvärlden", där han likt radioprogrammet Kaliber noterar den internationellt udda ordningen att i Sverige är det låntagaren inte banken som ligger risigt till i en större kreditkris.

Chansar mest tar även upp Intrum Justita - med fler återköp på gång, fallande kurs och rätt positionering framöver blir jag lite sugen på att göra om förra årets julklappsklipp.

Det där med pris och värde

Trelleborg tyckte jag var en intressant rapport i ett fint bolag. Det finns svaga punkter men troligen förklaras en del av motvinden av att lägre gummipriser slår igenom även i försäljningspriserna. Jag är inte helt främmande för aktien, som jag gjorde ett misslyckat inhopp i under sommaren. McDonalds lyckades nu få ordning på affärerna igen, det gör det till ett intressant bolag att fundera på - även om jag inte är helt säker på att de helt löst vad kunderna vill ha på menyn framöver. Chansar mest har också Procter&Gamble i sin portfölj. Bolaget har haft valutamotvind och fått kämpa en del mot exempelvis Unilever och SCA (på olika marknader). Varumärkena är det dock inget fel på och det kan också vara ett bolag där köpläge närmar sig.

Fortum är ett annat bolag som kommenteras. Mycket politik i den aktien, det behöver inte vara dåligt för en spekulant men svårt är det helt klart. Närmast är det nedläggningen i Oskarshamn som ska gå i mål. Om Volvo kommer vi till samma slutsats - sidledes.  Andra kommentarer gällde ABB (en rapport jag gillade), Sandvik (ett bolag jag tror har en bit kvar innan det vänder) och Boliden (som väl trots att det är ett fint bolag snart måste ha toppat?). Slutligen gillar jag Yara, som också nämns, men är skeptisk till MTG.

Utdelningsinvesteraren kommenterade även Telia, vars rapport han till skillnad från mig gillade, samt Atlas Copco och Inwido där jag helt håller med om att det var fina rapporter.

Annars gladde jag mig mycket åt att ett av de riktiga essen bland analyserande bloggare Aktieingenjören just publicerat en full size "Analys: G5 Entertainment" - missa inte. Det gäller även
"Spaning på rapportflödet och ett nytt köp", där Aktieräven tar en teknisk titt bland annat på det intressanta bolaget IAR Systems.

Spara till barn

Ett ämne jag kommenterat både här och på Nordnetbloggen är bästa sättet att spara till barn. Toppnoteringen hittills tycker jag kollegan z2036 bjuder på i "Månadens aktie: Bus eller godis?". Det är bara att gratulera den här kreativa bloggaren till ännu ett toppenprojekt - missa inte sparkalkylatorn på den bloggen. Ett liknande projekt, fast då inte riktat till barn, är Aktienovisens veckoportfölj. Spännande varje vecka - nu senast blev det Industrivärden och Tele2 som köptes in.

En armlängds avstånd till alla kommentarer har 6millemot6miljoner i "Rap...akalja". Slutsatsen är att både bredband och banker nog, trots allt har framtiden för sig. Håller med - ibland kan det vara bra att börja där :)

Slutligen skriver Daniel Investerar informativt om "Inlösenaktier istället för utdelning (pengar från Sectra)" Bra exempel på hur nyttig bloggosfären kan vara.

9 kommentarer:

  1. Kollat något på Millicoms rapp? Den försvann väl lite i bruset av senaste "skandalen" (here we go again?). Kanske svårt att säga något om kurspotential innan osäkerheten kring Guatemala omfattningen klargörs, men som vi vet, marknaden skyr ovisshet vilket å andra sidan kan öppna upp för möjligheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tittade hastigt. Det var ett tag sedan vi hade aktien men jag gillar bolaget och är inte främmande för ett återbesök. Den här rapporten tyckte jag, spontant, var riktigt bra. Fin organisk tillväxt - både i antal kunder och i intäkt per kund. Inte precis något man är van vid inom telekom just nu. Mycket doldes av att rapportvalutan är dollar och att det är stark valutamotvind jämfört med länderna där Millicom är aktiva.

      Sedan är den geografiska marknaden svår. Latinamerika och Afrika är inte förstahandsvalen just nu - fast det kan ju ändras. Aktien är därtill billig. Sedan är, som du skriver, skandalen ett problem som är svårt att förhålla sig till. Den har jag inte haft tillfälle att borra i - vad har kommit fram?

      Radera
    2. Ja, inte läst i detalj heller men min känsla åt det positiva, ser ut som dem jobbar på rätt bra fast har som du nämner motvind kring en hel radda externa faktorer som är svårare att påverka. En investering bör ju beakta både och såklart, fast jag har det hellre så än det omvända, ifall ytteromständigheterna ändras finns det större underliggande potential :-)

      Verkar vara väldigt knapphändigt med info kring mutorna, har väl inte kommit fram någonting i princip kring omfattningen. Känns som dem kör den proaktiva taktiken här, vilket man kan tolka hursom. Just Guatemala har väl tidigare varit uppe för mutmisstankar/brott för en antal år sen om jag inte minns fel. Vi får se

      Radera
  2. Mängden rejäla analyser har sjunkit i bloggkollektivet i takt med att värderingarna har gått upp. Men jag börjar faktiskt tagga igång nu med lite av en stagnerande börs som gör att små växande företag kan växa ikapp sina värderingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste verkligen gratulera till din senaste analys. Riktigt, riktigt bra. Bolagsgenomgången, konkurrentanalysen. Det är bara att buga och bocka! :)

      Radera
  3. Gillar dessa inlägg du gör, som uppmärksammar blogg-grannarnas artiklar. Känner mig hedrad!

    SvaraRadera
  4. Nu förstår jag varför mitt kommentarsfält fullkomligt har exploderat idag.
    Tack för vänliga ord och tack för att du tittar in ibland även om jag är medveten om att mina inlägg knappast kan vara intellektuellt utmanande för dig :-)

    Mvh//Cm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, för en verkligt läsvärd blogg. Tänker ofta på att infallsvinklar kompletterar varandra. Det finns en poäng med bra blandning.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam