Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 16 oktober 2015

GE mosar SKF - igen

Två liknande industribolag rapporterar samma dag. Det ena går bra, det andra dåligt. Det ena har haft valutamotvind, det andra medvind. GE slår åter knock på SKF.

Rostiga SKF rullar utför med konjunkturen

Efter första kvartalet ställde jag upp en "Rappprtduell: GE mot SKF". Det visade sig vara en ojämn match. Svenskarna hade valutamedvind men förlorade ändå på alla punkter. Slutsatsen var att det vi i Sverige såg som en indikation på på svag konjunktur snarare var ett tecken på bolagsproblem.

När båda bolagen rapporterade sina tredje kvartal steg GE 3,5 procent medan SKF, som vi sålde på vägen ned, slutligen backade över 7 procent.

Den udda situationen verkar vara att motvind i marknaden har dolt svagheterna i SKF:S verksamhet. Efter sommarens nedgång hade jag lyckats övertyga mig själv att billigt var bra. Det var ju inte precis en begåvad gissning. Notan blev knappt sju procent back på den investeringen. Jag var dock inte ensam för SKF är en av många industriaktier Affärsvärlden har rekommenderat under sommaren.

Ett plåster på såren var att det var att vi placerade betydligt mer i det bolag jag faktiskt trodde på, nämligen GE.

Två jämförbara industrikoncerner

GE har varit ett konglemorat som bäst kan jämföras med Investor. Nu genomgår dock verksamheten en snabb och på det hela taget, framgångsrik omställning till industrikoncern. Bland annat har stora GE Capital monterats ned och vitvarorna försöker man som bekant sälja till Electrolux.

Industridelen, som är den jag jämför i det här inlägget, består av följande delar.
Källa: GE
Det ska jämföras med SKF som översiktligt har följande struktur - tre affärsområden som framgår av bilden nedan. Dessa består av

  • industriell distribution, 
  • allmän industri, 
  • energi, järnväg, 
  • stora eller specialtillverkade industrimaskiner, 
  • bilar, lastbilar och motorcyklar m.m, 
  • service och 
  • flyg. 

Det är med andra ord mycket stor överlappning och bolagen är högintressanta att jämföra.

Källa: data från SKF

En enkel jämförelse

Tittar man på graferna ovan ser det till en början ut som svag fördel GE. Lägg dock till att SKF haft valutamedvind med 7-8 procent och GE motvind med lika mycket. Organiskt växer GE fem procent och SKF backar lika mycket. SKF klagar på svag efterfrågan i järnvägssektorn i USA. GE ökar försäljningen och vinster går upp 11 procent, för att ta ett exempel. SKF hittar ett sänkt organiskt resultat i Nordamerika på 11 procent. GE går framåt. SKF ligger still i bilindustrin och tappar marknadsandelar till andra som tar del av tillväxten.

Det ser helt enkelt inte bra ut. När jag lyssnade på SKF:s kvartalspresentation blev jag bekymrad. Det var mycket om tillfälliga effekter och motvind i konjunkturen. Insikten om att det här är ett bolag med problem framgick inte riktigt.

Kanske är det dags att börja diskutera en uppdelning även av det här bolaget? En annan reflektion är att det man ser beror på var man tittar. Det amerikaner tog till sig idag var "GE Profit Tops Views, Even as Industrial Orders Fall" (Wsj). Den andra rubriken blev så här "SKF sends gloomy signal on industrial demand after weak Q3" (Reuters).

Det är väl en bra bild av ett bolag på väg upp och ett på väg ned. Samma industrikonjunktur - olika resultat.

4 kommentarer:

  1. Ler genom hela inlägget, rycks med och vill bara trycka på köpknappen för GE. Nivån ligger på min kunskapsnivå. En är bättre, en är sämre och varför det enligt dig är så. Genialiskt i sin enkelhet. Mycket bra jobbat!

    Allt gott
    /(DanielWikstrom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är kul att höra!

      Börjar för övrigt undra om Deere kanske bottnat snart.

      Radera
    2. Jag är just nu -4,69% på Deere...på aktiekursen. Tyckte den var sjukt köpvärd då...och nu är den alltså ännu mer köpvärd eftersom jag inte har läst någon ny information om utdelningen. Jag äger den för utdelningen och den utdelningshöjning som jag tror de kommer leverera under många år framöver. Tycker det är så väldigt svårt att lyckas komma in vid exakt rätt tidpunkt. Men därför är ju min strategi väldigt enkel för mig, jag räknar bara på utdelningen och dess eventuella höjning. Får fram ett pris och köper på det oavsett var aktiemarknaden är på väg. Brukar länka till bloggkollegor för att visa att mina analyser inte alls stämmer med vad andra tycker om bolagen. Just nu är min bevakningslista fylld med fynd att köpa...men min kassa är tom. Nåja vad är väl en bal på slottet...

      Allt gott
      /DanielWikstrom

      Radera
    3. Ja, när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam