Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 22 oktober 2015

Kapten Zirp räddar börsfesten

Idag kom löftet alla väntat på. Nytt stöd till världsekonomin, varav en stor del landar i tillgångspriser - som högre börsmultiplar.   

Mer stimulans inte mindre

Förra onsdagen sammanfattade jag makrobedömningen för årets sista kvartal i inlägget "Marknaden till centralbankerna – mer pengar, tack!" (Nordnetbloggen). Tja, vad ska man säga - när hunden blir bönhörd ramlar det ben från himlen. "ECB opens the door to December stimulus - Draghi says central bank is ‘ready to act when needed" (FT). Tidningen sammanfattar Mario Draghis tal så här:
/./ policymakers’ measures would need to be “re-examined” in December. He said the central bank stood ready to adjust the “size, composition and duration” of its quantitative easing package. At the moment, it is buying €60bn of mostly government bonds a month and has said it will continue to do so at least until September 2016.
Utöver ovanstående gläntade Draghi på dörren till negativa räntor även i eurozonen. Det här tolkade marknaden som en lightvariant av det kända uttalandet 2012 när Mario Draghi lovade försvara euron genom att "do what ever it takes" (här kommenterat i somras av Bloomberg). Innan det var det FED som stimulerade ekonomin starkast. Kapital är dock rörligt så det spelar inte så stor roll var stimulanserna kommer. Nedanstående samband är talande. Börsuppgången har varit nära kopplad till nettot av det kapital centralbankerna stimulerat ekonomin med.

Källa:  Citi

Den här hösten har problemet varit att tillväxtländernas försvar av sina svaga ekonomier drar bort kapital från världsekonomin. Något både IMF och FED pekat på som orsak till sommarens oro i världsekonomin och som kommenterats i en rad inlägg här på bloggen - exempelvis i det här inlägget "Börsen påverkas av att skulderna lär öka inte minska i höst". Slutsatsen i det inlägget är fortfarande relevant.
Min krassa slutsats är därför att det blir ännu ett kvartal av en starkt stimulerad börs. Det är helt enkelt inte nu det smäller. När det kommer till inriktning tycker jag den här artikeln verkar ha landat rätt. "Central bank policy divergence to widen - As Fed prepares for lift-off the ECB may yet extend QE" (FT). Det går inte att se något annat än att centralbankerna nu glider isär - det borde bland mycket annat tala för en fortsatt stark dollar.
En randanmärkning är att i den lågräntevärld som lär bita sig kvar ett tag till är det av liknande skäl som anges ovan, svårt att se att en tillgångsbubbla - exempelvis på bostäder skulle brista. Det skulle trots allt kräva press bort från kreditexpansion och låga räntor. Det kan ju kännas önskvärt men det verkar inte realistiskt.

Konjunkturen går baklänges

Allt annat lika ska investeringsklockan nu vridas bakåt. Notera att de pengar som försvinner ur ekonomin, från tillväxtländerna, i stor utsträckning gått till investeringar medan de pengar som tillförs från centralbanker i rika länder snarare landat i tillgångspriser. Det här gör att börshösten nu åter blir

  • en jakt på substitut för ränta vilket gynnar obligationsliknande aktier
  • extremt låg diskontering av framtida kassaflöden, vilket gynnar bolag med höga p/e-tal
  • tuffare för aktier som är beroende av en normaliserad konjunktur, särskilt i verkstadssektorn

Samtidigt har det börjat komma tecken på överansträngda värderingar, åtminstone på kort sikt. Senast var det som bekant bankerna som hade tufft att försvara sina multiplar. Det kan därför finnas anledning att vara lite selektiv. Konsumtion, gärna här hemma i Sverige, ser fortfarande bra ut. Kanske att hälsa också kan gynnas. Dessutom lär några bolag i börsdörren ha glatts åt den här nyheten.

Samtidigt är det väl bra att plocka upp avslutningen från FT:s artikel. Marknaden gladdes för att den uppfattade ett löfte från ECB men det har inte kommit några konkreta åtgärder ännu. Det är en tunn is att gå på.


4 kommentarer:

  1. En fråga från en okunnig. Vem är Kapten Zirp? Ulf Lundell brukar sjunga om Kapten Kid som seglar med månen om nätterna tills stjärnorna bleknar. Pågår en börsfest? Vem är denne Kapten Zirp som skall rädda denna börsfest?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta nördhumorn. Zirp är Zero Interest Rate Policy - kaptenen är Mario Draghi :)

      Radera
  2. Alltid svårt med kommunikation. Jag trodde det var en anspelning på Bob Dylans Desolation Row. Där pratas det om Ezra Pound and T.S Eliot fighting in the captains tower, while calopypso singers laugh at them.

    Hur som helst: Nu var det noll ränta, och Mario Draghi. Tack för svar.

    Med Vänlig Hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade gärna haft den referensen. Har tidigare citerat Robert Frost här på bloggen, så jag är inte alldeles främmande för den infallsvinkeln. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam