Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 20 oktober 2015

Rapportkommentar Telia: Svag försäljning, försämrade marginaler & stora investeringar

Ett lönsamt bolag vars verksamhet backar mätt både i försäljning och avkastning. Telia handlar allt mer om strategi och det kan ju vara ett intressant läge.

Svagheter kommer i dagen 

De viktigaste siffrorna i Telias rapport är att tjänsteintäkterna i lokal valuta exklusive förvärv och avyttringar fallit en procent så här långt i år jämfört med förra året samt att även rörelsemarginalen exklusive avskrivningar (ebitda) backar. Samtidigt har de höga Telia fortsatt höga investeringskostnader i bland annat i sina befintliga nät. Inför resten av året guidar Telia för ett lägre resultat än tidigare angivet. Utdelningen ska dock bolaget föröka bibehålla.

Sverige är minst dåligt och nästan bra

Det går helt enkelt inget vidare. Tydligast är det att verksamheten i Euroasien, inte minst Kazakhstan, snabbt försämras. Andra länder går förvisso bra men det finns problem över hela linjen. När det gäller mutorna  förnekade Telia uppgifterna från en amerikansk hedgefond att stora, ännu inte redovisade, böter väntar Telia.

I Europa går det egentligen bara bra i Sverige och möjligen i Norge efter förvärvet av Tele2:s verksamhet där. Danmark är ett rejält problem efter att EU sagt  nej till bolagets samarbete med Telenor i landet. Själva lyfter Telia fram Sverige som en marknad som går bra.

Nåja, glädjeämnet är att strategin med fler bredbandsabonnenter som köper mer verkar fungera men övriga delar backar. Faktum är att även här faller tjänsteintäkter och marginaler. Dessutom syns inte så mycket av strategin att knyta in innehållsleverantörer i tjänsteleveransen (ungefär som att sälja kanalpaket via kabel-tv). Det skulle tyda på att Telia i bästa fall är på väg att bli en premiumleverantör av kabeluppkoppling och i sämsta fall bygger billig samt prisreglerad distribution  åt andra.

Intressant case att hålla ett öga på

Senast jag tittade på Telia i inlägget "Värderar nya Telia - en besvikelse" kom jag fram till att under 40 kronor kändes rimligt. Där är vi snart. Med en säkert kostsam och alltmer nödvändig sorti från Euroasien på agendan, påföljder för mutor, försäljning av verksamheter i Danmark och Spanien samt försök att etablera en ny strategi med start i Sverige - så har Telia att göra ett tag framöver.

Nu tycker jag ledningen är på rätt väg och det kan till rätt pris finnas en något intressant i en turn around i ett såpass stabilt bolag. En möjlig värderinvestering helt enkelt. Det svåra att bedöma är dock när det är rätt läge att stiga på. Det är långt ifrån säkert att det här har bottnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam