Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 1 april 2016

Resultat 1:a kvartalet och några tankar om portföljen just nu

Kvartalet blev helt ok till slut Blickar jag framåt känns portföljen fortsatt offensiv, kanske väl mycket så.


Tuffar på

Följ vår avkastning här eller live på Shareville
Året första kvartal blev helt ok till slut. Minus 2,6 procent känns onekligen inte så farligt. Det blev en aning bättre än vårt index, SIXRX. Det är börsen inklusive utdelningar och var ned 3,4 procent. Den marginalen kan nog inte tillskrivas något annat än slumpen. Det jag däremot är nöjd med är att vår, när året började, offensiva portfölj landade det här svåra kvartalet ok. Bra också att volatiliteten med viss marginal hållit sig under Stockholmsbörsens.


Sedan brukar jag kosta på mig att glädjas åt några mer långsiktigt fina siffror också. Vi körde indexfonder fram till 1 oktober 2012. Från och med då har vi haft en aktiv portfölj med en genomsnittlig årsavkastning (CAGR) på 25,6 procent. SIXRX samma period haft en årsavkastning på 15,3 procent. En annan siffra att glädja sig åt är att vi slagit index 30 av 42 månader och både när börsen gått upp och när den backat. En annan utmaning att vara stolt över är att sedan börsen toppade 27 april förra året, så är portföljen upp 2,1 procent. Så vi har klarat björnmarknaden bra.

Jag har lite distans till att det gått bra, eftersom i princip all forskning jag läser tyder på att i längden jämnar det ut sig - som jag skrev om senast i "Våga #visaportföljen !". Tur och andra förklaringar hindrar förstås inte att det är kul när det rullar på.

Några ord framåt


Blickar jag framåt är det en tung satsning vi gjort på några just nu lågt värderade varumärken. De tre största innehaven är faktiskt alla med i Interbrands topp-100 lista för globala varumärken. Apple är etta, BMW elva och HM återfinns på plats 21. Det har även det gemensamt att de alla tre är under attack.

Apple möter tvivel om de kommer kunna bibehålla sin försäljning och om nästa modell verkligen kan hålla intresset uppe. BMW står inför hårdare konkurrens från Mercedes, en sämre bilkonjunktur men kanske mest av allt inför Tesla. HM är pressade av diskussioner kring lönsamheten framöver. Det är alltså ingen promenad i parken att sitta på de här tre bjässarna just nu. I ärlighetens namn är jag aningen nervös att ha knuffat in för mycket i den chansningen. Vi får se vad rapporterna visar.

Lugnare känner jag mig över Investor. Den har kommit ned lite i pris och känns rätt trygg på den nuvarande börsen. Risken där är nog att en del innehav, som Astra Zeneca, lätt kan värderas ned i en större allmän nedgång.

Vitrolife ska jag ärligt säga att jag skakar på huvudet åt värderingen men nu är vi nere i en nivå på innehavet jag ogärna går under. Den först investeringen gjorde vi för 40 kronor, nu står den i 340 kronor. Det är roligt att ha ett sådant bolag i portföljen. Även i Cellavision har vi hämtat hem en hel del pengar över tiden. Till skillnad från Vitrolife är jag aningen mer nervös för bolaget i det här fallet. Jag ligger fast vid värderingen 55-60 kronor men det finns ändå en risk att det kommer ett svagt kvartal till och att marknadens tilltro sviktar.

Norsk Hydro har blivit en ok investering. Nu ser det kortsiktigt ut som om nedsidan är större än uppsidan i aluminiumpriset men jag är tillsvidare nöjd med att ligga kvar och följa utvecklingen. Det samma gäller Millicom. För min del tycker jag bolaget gör det mesta rätt och vem vet, när nu dollarn (möjligen tillfälligt) kommit ned en bit kanske det blir ett lyft.

Ericsson har egentligen bara varit en spekulation att något händer i samarbetet med Cisco. Den får ligga ett tag men jag är rätt neutral till bolaget. Även i ABB hoppas jag på att det händer något strukturellt men i det här fallet en delning. Av de två bankerna köpte vi Handelsbanken för att det är ett bra case och Nordea för att det var billigt. Jag är inte så orolig för någondera men det kan nog bli en seg vår för båda, när intresset för utdelare dalar igen.

Doro tog vi hem en hel del vinster i men har kvar en liten position. Jag är inte övertygad om att det här året blir lika bra som det förra men det är ett fint bolag. Marine Harvest slutligen var en spekulation i att laxpriset ska fortsätta uppåt. Båda dessa trivs jag med men inte mer än att de sitter löst om tilltron till konjunkturen skulle svikta.

Utanför portföljen missade jag Bahnhof som jag följt länge. Nu stack den lite. Eltel är ett annat bolag jag skulle kunna plocka in.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam