Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 17 april 2016

Stormvarning utfärdad - så förbereder jag portföljen

Brexit eller Bremain? Oavsett vilket kan det vara börsturbulens på ingång. Hur ska man tänka om den kommer?


Olyckor är per definition överraskande

Går det att förbereda sig på en börskrasch? Den frågan kommenterar jag till ifrån här på bloggen. Två exempel från förra året är "Hur överleva en börskrasch" och "Vad rasar om börsen kraschar". En iakttagelse är att det går att se risker men att själva smällen alltid överraskar. Det är på ett sätt självklart för annars skulle marknaden förstås anpassa sig. 

En annan egenhet när oron väl svept in är att börsen blir närmast binär - antingen kommer olyckan inträffa eller också inte. Det ger snabba fall med rädsla för riktiga ras men också lättnadsrallyn. Det ger även snabba omprissättningar där vissa branscher och aktier är vinnare medan andra är förlorare. Numera är det exempelvis legio att trygga utdelare och räntekänsliga bolag gynnas av oro, eftersom marknaden ser det som en längre period med mjuk penningpolitik. En del av det här behandlade jag i "Städa portföljen när det stökar till sig på börsen" (Nordnetbloggen).

Brexit - en risk att ta på allvar

Jag tror inte Brexit blir verklighet och jag är inte säker på om den riktiga börsoron hinner infinna sig de 49 börsdagar som återstår till 23 juni. Jag tror det kommer att gunga rätt ordentligt men det är förstås inget som går att veta. Om jag var säker, skulle vi förstås sälja av portföljen och vänta på nedgången. Det har vi inte gjort men jag noterar att exempelvis Affärsvärldens modellportfölj har nära noll i börsexponering för närvarande. Brexit var dock en av de tre risker jag pekade ut i vår "Inriktning för investeringar q2 2016"

Lite om möjliga effekter inför och efter omröstningen har jag skrivit om i "Brexit is upon us" och "Läsarvecka: Brexit är den enda risk som räknas". Några iakttagelser från de genomgångarna är:
  • Kortsiktigt blir inte effekterna av att Brexit vinner så stora, så en oavsett resultat lär börsen lugna sig i sommar.
  • Långsiktigt kommer både Storbritannien och EU påverkas mycket och alla långsiktiga strategier lär behöva justeras och anpassas både till resultatet och de åtgärder som i så fall lär följa (läs ännu mer QE).
  • I turbulensen lär det vara risk off med mycket pengar som lämnar börsen. Förstås allt brittiskt men troligen också allt europeiskt lär bli ifrågasatt. 
  • Stora valutarörelser är troliga. En särskild faktor är att kronan denna gång kan komma i centrum.
Jag är alltså laddad för oväder men inte säker på att det kommer. Vi har ökat kontantdelen något i portföljen men inte så mycket mer. Det innebär att jag i första kommer behöva agera rätt när turbulensen kommer, snarare än att försöka undvika den helt. Bakgrunden till det vägvalet är det här klassiska citatet av investerarlegenden Peter Lynch:
"Far more money has been lost by investors preparing for corrections than has been lost in corrections themselves"?

En enkel modell när händelser driver börsen 

Foton: Pixabay
Med Peter Lynch klassiska formulering i minnet måste förberedelserna för en möjlig kris bestå av något annat. En enkel modell som fungerat rätt bra för oss exempelvis under Grexit och sommarens Kinaoro ges i bilden ovan.

Vad är det som händer i turbulens? För det  mesta styrs marknaden av stora utflöden av kapital, då sjunker allt urskiljningslöst. Småbolag som säljer äldreomsorg faller på kris i oljebranschen. Den typen av rörelser, nedre högra fältet i figuren är förstås värt att leta efter.

I en Brexitsituation skulle temat att söka svenska kassaflöden kunna bli extra intressant. Några bolag jag gillar och håller ett öga på är bland annat Bahnhof och Eltel. Båda sprang ifrån mig efter mina analyser men innan vi köpt. Kanske får jag en andra chans?

Annars är hälsobolagen alltid intressanta när det gungar. Deras risker har i grunden lite med konjunkturen att göra. Vitrolife och Cellavision kan båda falla en del. Notera dock att Europa och England är viktiga marknader för båda.

Istället är det bolag jag kommer titta extra på vid en kris, tyska Bayer. Där finns en från början intressant situation med ett bolag som nu renodlats till life science, från att ha varit bredare inom kemi. Värdering har legat under andra liknande bolag, som svenska AstraZeneca och förstås fina Novo Nordisk. Blir der en kris där kronan snabbt stärks mot euron kan det vara intressant.

Däremot är jag alltid försiktig med bolagen som rasar och är berörda. Ett tydligt exempel har varit allt inom olja och oljeservice det senaste året. Vid Brexit kan det lätt bli fritt fall för banker, europeisk verkstad (med försäljning på hemmaplan) och förstås för konsumtionsbolag som säljer till Storbritannien. Två bolag jag gillar men kommer vara försiktig med är Handelsbanken och Clas Ohlson. Omvänt är det i den här gruppen det är lönsamt att haka på lättnadsrallyn.

Sedan finns bolagen som inte rullar med helt i oron men som på sikt kan påverkas av risken. Hit tror jag många mindre verkstadsbolag kan höra. Det är lätt att se en period där Englandseffekten kommer upp i många rapporter. Har exempelvis marknaden koll på Railway Cares affärer i landet?

Slutligen finns förstås gruppen som faktiskt inte påverkas så mycket. En hel del amerikanskt eller viktat mot Usa tror jag kan höra dit. Kanske även tydligt inhemska bolag, som fastighetsbolag och byggare.

För den här, och bara den här, gruppen är det klassiska rådet att ha is i magen det bästa.

5 kommentarer:

  1. Bahnhof får väldigt gärna komma ner lite, ångrar att jag sålde ut mig på 140 tidigare i år. Hur stor andel kontanter kommer ni hålla, mer än 10%?
    Mvh
    Dick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det bra drag i Bahnhof, så ska jag gissa så har det tåget åkt men kanske som sagt var vid en dipp.

      Vi har 10% som normalnivå. När vi nu ökar blir siktet kanske 20%. För dagen är det dock klart lägre. Mycket beror på var vi är på väg in och ut i portföljen.

      Radera
  2. Hur tror du Skanska påverkas vid en eventuell Brexit? //Livia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skanska har en del verksamhet i Storbritannien och även runt om i övriga Europa. Kortsiktigt händer nog ingenting i bolaget, möjligen att statliga insatser sänker räntor eller leder till fler byggen. Däremot kan bolaget kanske dras med turbulensen. Så min gissning är att det är ett typiskt bolag som kan bli lite för billigt tillfälligt. På längre sikt är det inte bra för Skanska med barriärer inom Europa (påverkar t.ex. lönekostnader) men det är nog mer en fråga för framtiden.

      Radera
  3. Personligen är jag inte ett dugg orolig för Brexit, på lång sikt. Jag VET att EU och Euron har varit stora floppar ur en ekonomisk synvinkel, så ett Brexit kan få fart på reformer inom EU som verkligen behövs, tro mig. Och GB kommer kvarstå som frihandelspartner, precis som Norge och Schweiz m. fl. På kort sikt kan Brexit utlösa ett ras. Men man bör då fråga sig om det raset beror på Brexit, eller om det finns andra orsaker (de verkiga orsakerna!). Svaret vet alla seriösa bedömare redan. Brexit är något PK-politiker och det internationella storkapitalet hakar upp sig på, men ekonomisk tillväxt drivs inte av illa fungerande, psudo-demokratiska, byråkratiska kolosser på lerfötter såsom EU, utan av bra näringslivsklimat, entrepenörskap och duktiga individer. Som sagt frihandel kan man ha utan EU.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam