Det blev inget avtal i Doha, trots att allt utom bläck på papper var klart. Vad händer nu med oljepriset?
Inget avtal just nu
I höstas ändrade Saudiarbien tonen på börshösten när landet vid OPEC-mötet i november meddelade att det inte tänkte minska sin produktion. Igår var det åter saudierna som stod i centrum för världsekonomin. Denna gång efter att ha sänkt ett väntat avtal inom en utökad OPEC-klubb (främst med Ryssland) för att frysa utbudet på de nuvarande höga nivåerna. "No Agreement on Oil Freeze at Doha Meeting - Unclear when officials might meet again" (Wsj). Det var när det här skrevs lite oklart om samtalen är avslutade eller bara uppskjutna till någon gång i närtid. Det fanns trots allt ett färdigt avtal att ta ställning till
Bättre att göra inget än lite
Avtalet föll på att Iran inte deltog och inte visat några tecken på att bromsa sin produktionsuppbyggnad efter sanktionerna. Frågan är dock om det inte fanns en annan faktor i bakgrunden. Amerikanska skifferproducenter har stängt av men inte stängt ner sin produktion. Skulle priserna stiga får det därför inte önskad effekt för mötesdeltagarna. Lägg till det nu synligt sjunkande investeringar i olja och bolag som på många ställen har det lika tufft som vissa av de stora oljestaterna.
Frågan är om Saudiarabien helt enkelt räknar med att inget avtal är bättre för priser och den egna marknadsandelen än ett dåligt avtal skulle vara. En rimlig gissning är att oljan nu åker ned några dollar. Det blir intressant att följa och kanske kan det bli ett köpläge, för den här nedgången behöver inte bli så långvarig.
Hej,
SvaraRaderaGrym bra blog du har, diggar den skarpt.
Hur investerar man i olja?
-Valentino
Olja investerar man inte i, den spekulerar man i.
RaderaVill man spekulera på oljepriset så kan man till exempel titta på bolag i Norge. Många där ägnar sig åt oljerelaterade aktiviteter. Men Krösus Sork har helt rätt i att man inte ska kalla det investering eftersom det är så kortsiktigt och chansartat.
RaderaJag tycker nog man kan se det som investering, om man räknar på BP eller Exxons kassflöde och gör en risk/reward analys som resulterar i att man köper x antal aktier. Däremot ETF som handlar i oljefutures och dylikt, är kortsiktig spekulation.
RaderaDisclaimer: En investering kan fortfarande ge dåligt resultat, även om det är just en investering.
Bra diskussion ovan. Nyckeln till om det är ett instrument för att styra risk eller en självständig investering är för mig om man köper in sig i en affär eller bara äger ett derivat på oljepriset.
RaderaReglera och styra risken behöver inte vara fel. Där är nog det effektivaste valet en ETF. Har ingen på rak arm men åtminstone hos nätmäklarna är det bara att söka på etf och olja. Tänk på att totaka avgifterna ska vara låga. För vår del har vi bara den här typen av instrument på kort sikt. I längden äger jag hellre bolagen.
Direkta investeringar finns många. Stora oljebolagen har haft det tufft med ständigt återkommande neddragningar av investeringar. En del ser nu värdeinvesteringar i branschen. Själv har jag till och från tittat på Statoil. Vi har också ägt Lundin Petroleum och tycker det är ett bra bolag. Nu är dock kopplingen direkt till oljepriset lite svag. Affärsvärlden rekommenderade i senaste numret högriskbolaget DNO med brunnar bl.a. i Kurdistan. Förstås hög risk men där får du säkert hävstång på oljepriset. Sedan finns oljeservice men där är det bra att veta att just nu syns ingen ljusning i investeringarna (vilket syns i bolagens låga värdering).
Slutligen finns det en massa annat som är nära kopplat till oljan. Vi har aluminiumtillverkaren Norsk Hydro i portföljen bl.a. för att få exponering men inte riktigt så skarp mot oljesvängarna.
Man får inte glömma att det aldrig tidigare har funnits så stort utbud av alternativ till oljan. Förr var bilen självklar och bensin och diesel hade monopol på drivmedlet. Idag finns det fler drivmedel att välja vid köp av ny bil (som idag inte är samma statussymbol som förr), kollektivtrafiken är på många håll (i Sverige) till större delen fosilfri och cykelbanor får en mer central roll vid stadsplanering.
SvaraRaderaSå om oljepriset höjs kommer alternativa energikällor snabbare ta marknadsandelar och efterfrågan sjunka åtminstone i rikare delen av världen. Redan idag finns det minst en gård i Sverige som kör 100% HVO diesel, prototyper på biogastraktorer finns (men har stött på patrull vid kyla) samtidigt som det rapporteras om att billigare metoder för att förädla biogas från småskaliga anläggningar till fordonsgaskvalité är på gång.
Så högre oljepris kommer inte bara skicka signaler till de som vill pumpa amerikansk skifferolja utan även till de som funderar på att köpa nya fordon av olika slag. Idag kanske det mest är folk med vissa ideal, imorgon kan det även bli de som tittar mer på ekonomin. Det borde OPEC räkna på innan de fattar sina beslut.
MVH
Bonde Med Aktier