Dagens Industri ser köpläge i Cellavision. Kursen rusar 12 procent. Hallå! Nu gick det lite för fort.
Fint bolag, trevligt innehav
Vi har hängt med i Cellavision sedan sommaren 2014. Första köpet gjordes för 25 kronor och före jul prickade vi en minskning av innehavet på 72 kronor. Däremellan har vi, liksom i favoriten Vitrolife swing tradat på vägen, som jag skrev om här.
Det har jag vågat göra för i grunden är det bolag där inte så mycket händer mellan rapporterna. Vitrolife är nästan kusligt pålitliga - inga väsentliga överraskningar och sedan kvartalsrapport 46 (eller vad vi nu är uppe i) med stigande försäljning.
Cellavision är lurigare för där spelar enskilda order större roll. Den som kan acceptera att de kommer och går kan dock i övrigt lita på en affärsmodell som tickar på. När stora laboratorier gör en upphandling av utrustning, vilket är ungefär vart 10:e år, är sannolikheten stor att de växlar över till digital blodanalys. Det är det idag Cellavision som säljer.
Nu har produkten funnits så länge att vissa börjat byta ut gammal utrustning. Kanske kan även medelstora labb börja köpa om det går att förenkla och få ned priset på digitala mikroskopin. Därtill har stora veterinärslabb börjat köpa från Cellavision. Vem vet, kanske kan, som bolaget hoppas och försöker produktutveckla, digital mikroskopi även bli stort vid analys även av andra kroppsvätskor.
Hot saknas inte
Det finns å andra sidan förstås även en del orosmoln. De mest fundamentala är den alternativa lösning för hela labbanalysen som Roche försöker utveckla eller att utvecklade urval minskar andelen blodprov som behöver analyseras. VD:n Zlatko Rither har gett rimliga svar på båda områdena, som jag kommenterar i det här inlägget där det även finns länk till intervjun med Rither.
Sedan finns det mer näraliggande orosmoment. 2015 var ett år där den organiska försäljningen i den traditionella delen till stora labb var svag, särskilt i USA. Det doldes av en utmärkt försäljning till veterinärer och en stark dollar. Faktorer som förstås kan vända. Det trodde Aktiespararna i sin analys som landade på en värdering på 30 kronor. Den har jag kommenterat i inlägget "Hur hantera kraschrekar, som för HM och Cellavision?"
De möjliga problemen och den snabba uppvärderingen Cellavision gått igen har även varit ämnen i "Befogade varningar om Cellavision men Börsveckan underskattar slumpen" och i "Inte uppenbart att höja Cellavisions värdering". I den senare har räknade jag om en analys från Erik Penser med mina försäljningsförväntningar, uppdelat på segment och gjorde en enkel nuvärdesvärdering som landade på 55-60 kronor.
135 miljoner på ett bräde
Idag steg Cellavision 12,5 procent efter en rekommendation i Dagens Industri. Argumenten i den korta artikeln är att sjukvården digitaliseras, Cellavision är en uppköpskandidat, produkterna skulle kunna användas även för andra analyser samt att Sectra och Vitrolife värderas högre. Själva värderingen är baserad på en framskrivning av bolagets mål för tillväxt och marginaler samt en bedömning av rimligt P/E-tal (åtminstone är det argumenten i artikeln).
Inget nytt således. Är det då en rimlig reaktion på analysen att skicka upp aktien så mycket? Jag tycker inte det. Dessutom måste jag inskjuta att det är galet att jämföra Vitrolife och Cellavision. Det förra är numera ett moget bolag med skyhög lönsamhet och stabil tillväxt. Där är det relevant att fundera på om inte värderingen av det fina bolaget sprungit iväg när den nu handlas till p/e 43,5 bakåtblickande.
Det är också högst tveksamt att använda ett bolag med den värderingen som bas för en relativvärdering. Även om Vitrolife har en så snabb vinstökning att p/e-talet kanske kan komma ned något, så är det en bit till de 25-30 som bolaget historiskt legat på.
Sectra, som säljer mer liknande produkter, är möjligen en bättre jämförelse. Där är P/E-talet bakåtblickande "bara" 35.
Köp gärna men av rätt skäl
Jag gillar Cellavision, även om det är ett mer riskfyllt bolag än Vitrolife (vars aktie å andra sidan har flugit iväg ut i sitt eget universum). Däremot tycker jag reaktionen på analysen i Dagens Industri var alldeles uppåt väggarna för stark.
En grundregel för mig är att koncentrera mig på fakta om och händelser som påverkar bolaget. Precis som när makro driver hela börsen upp eller ned, så är faktiskt kursreaktioner på rekommendationer bara brus. Det alldeles oavsett om de i sak har rätt eller fel. Därför tycker jag egentligen varken att Aktiespararnas baisse eller Dagens Industris hausse av aktien borde driva kursen. Det gör den dock, vilket kan vara ett skäl att min enkla swing trading på marginalen blir lönsam. Idag passade vi på att sälja den mindre del av vårt innehav som vi köpte när aktien var under 50 ett tag. Tack för kaffet. :)
Passade också på att sälja av en del av innehavet efter dagens rusning. Analysen kändes väldigt grund och inte heller som om den tagit hänsyn till riskerna på ett korrekt sätt. Istället nämndes i klippet nedan endast att distributionssättet kan vara problematiskt samt att sjukvården kan tänkas vänta med investeringar. Kändes som sagt väldigt grunt.
SvaraRaderahttp://www.di.se/play/borsmorgon/borsexperten-har-ar-aktien-som-ska-upp
Sjukhusen köper hela labbutrustningar. Det skulle kunna bli ett problem om de stora leverantörerna inte vill ha Cellavision i sortimentet. Så länge de är ensamma är ju det dock en mindre fråga.
RaderaDet där med neddragningar i vården känns lite tunt. Det jag har läst är att offentliga utgifter ökar i år över hela världen. Det har ju också varit önskan från t.ex. IMF.
Dessutom har väl Cellavision väldigt mycket mindre återkommande intäkter jämfört med Vitrolife och Sectra?
SvaraRaderaI Cellavisions fall finns det lite möjligheter att sälja programvara. Men annars är det var åttonde år man har återkommande intäkter från respektive kund vilket gör att åtminstone jag är försiktigare med värderingen för Cellavision än branschkollegor.
Håller med. Skrev, ur minnet, var tionde år ovan. Är det alltså lite oftare?
Radera