Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 29 april 2016

AVSLÖJAD! Jag är Gottodix

Det här är jag. På bild och i text. Helt utan vargmask :)


Det här jag, Jacob, på plats i min favoritstad Berlin. Oroa er inte, det här är det enda semesterkortet ni lär hitta på den här bloggen. Det här med bloggandet har vuxit rejält ett tag nu. Dessutom skriver jag på lite olika ställen, bland annat i Värdepappret (titta gärna på deras erbjudande längre ned på sidan). I nya numret, som kom idag, har jag bidragit med en lång omvärldsanalys av bankmarknaden. Missa inte den. Värt att följa är också Nordnets nyhetsbrev, där jag skriver en gång i månaden. I närtid ligger också ett annat spännande projekt men där får ni hålla er till tåls.

Med allt som är på gång fick jag lov att höra med min arbetsgivare om det inte kunde vara ok att jag frilansar och bloggar under eget namn. Det är en modern arbetsplats, så svaret blev ja.

Vem är jag?

När jag nu dragit av vargmasken kanske jag ska berätta lite om mig själv. Jag är gift med Affärsmodellen och har två underbara barn, 4 och 6 år gamla. De får fortsätta vara anonyma.

Jag hade lite olika idéer om vad jag skulle bli när jag pluggade. Det första stora intresset var journalistik. Vid sidan av de studierna skrev jag artiklar om sådant som brister i vården av psykiskt sjuka. Journalistlivet är dock rätt tufft (all cred till er som har det på heltid). Istället installerade jag mig på Sveavägen. Under åren på Handels blev det en period på University of Michigan och en i Berlin.

När jag gick ut var det på vippen att jag blev makroanalytiker men jag hoppade på livet som managementkonsult istället. Kanske var det någon kvarvarande idealism men jag tyckte det var roligare att få jobba i det offentliga. Hela den världen från kommuner, via myndigheter, till Regeringskansliet och kommissionen i Bryssel är fylld av komplexitet och målkonflikter samt ibland en lite för stor dos byråkrati. Det kan ju låta knäppt att gilla det.

För den som specialiserat sig på styrmodeller är det dock svårt att hitta en roligare miljö. Det bästa med det livet är annars att jag under drygt 15 år många gånger varit i spännande rum andra inte har tillgång till. Alla de tillfällena tror jag gett en rätt bra fingertoppskänsla för hur beslut går till och vad som ligger mellan raderna när makthavare pratar.

Investeringar har jag i mig sedan barnsben. Under min uppväxt brukade pappa skoja om att vi var miljonärer i högkonjunktur. Ett annat klassiskt citat är att han har "köpt Ericsson till alla priser som finns".  Vi var en sådan där texttevefamilj där börssidorna låg uppe för det mesta. Annars då? Vad är det mer som dragit in mig i det här intresset? Jag har spelat schack på elitnivå och en del poker, så lite spelnerv är det nog också.

Framöver tänkte jag tuffa på med bloggen och de andra kanalerna. Gärna med lite nya uppdrag. För det är kul med investeringar. Missa nu inte erbjudandet från Värdepappret under bylinen. På vår familjeblogg fortsätter jag den här funderingen med inlägget "Hur får en blogg läsare?"

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


Reklam: Prenumerera genom att klicka här (jag är skribent i tidningen)

22 kommentarer:

 1. För mig har det nästan varit lite pinsamt när jag bollat ideer med andra Värdepappersskribenter. Jag har stenkoll på vilken bloggpseudonym som har en viss inriktning. Men jag är hopplös på kopplingen till deras "riktiga" identiteter. Vill man vara lite finkulturell kan man koppla det här till den gamla ryska traditionen där en pseudonym inte bara innebar anonymitet utan även gav författare utrymme att utforska en identitet som inte bara baserades på den egna.

  Så kan det kanske finnas en poäng med att tänka och agera som "Gottodix" trots att ditt namn är känt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känner jag igen mig i. När jag pluggade slumpade det sig så att jag blev en av karaktärerna i några serier av tecknaren Mats Jonsson. Stilen var figurer som hette, såg ut som och levde identiska liv med sina verkliga förebilder. Det fanns alltså en karaktär som hette Jacob och i detalj gjorde saker jag gjort. En udda upplevelse. Han är numera en författare man ibland ser på Babel. Så där finns den där figuren som heter och ser ut som jag. Fast det är ju inte jag, utan en litterär figur som påminner om mig. Lite så är det nog med Gottodix. Vi är väldigt lika men är vi verkligen samma person, han och jag?

   Radera
 2. Välkommen ut :)

  "Texttvfamilj", härligt uttryck och har samma minnen själv.

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var härliga tider. OMX30 bläddrade ju runt på samma sida 203 tror jag? Missade man SEB fick man snällt vänta till nästa varv. :)

   Radera
 3. Skönt att kunna släppa masken (antar jag?)!

  Kommer du att använda Gottodix som "varumärke" fortsättningsvis?

  Välkommen ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, masken var rätt ok men det var knixigt att man tittade ut genom munnen. Nej, jag kör på med Gottodix. Det är ju inarbetat.

   Radera
 4. Väldigt intressant får jag säga. Känner ingen som arbetar med sådant. Alltså få jag lära mig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en udda värld med sin alldeles egna logik. Ibland vettig, ibland vansinnig :)

   Radera
 5. Trevligt att få läsa detta mer personliga om dig. Önskar dig all lycka till med såväl blogg som ditt skrivande i Värdepappret!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 6. Välkommen till den andra sidan :)
  Tycker din arbetsgivare gör helt rätt genom att låta dig jobba extra med skrivandet.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt trevligt och inte alls en självklarhet. Så det uppskattas.

   Radera
 7. Du kunde inte hålla dig. Man skall ju inte bara leva av sina skriverier utan även på dessa. Stort lycka till!

  Fast jag förstår egentligen ingenting av vad som skrivs. Jag kämpar på med mitt läsande.

  Trevlig Helg!

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe... du får stöd av min fru Affärsmodellen, som tycker det jag skriver är oändligt långa texter om saker som du inte visste att du inte ville veta mer om :)

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Kul, jag tror du gör rätt. Om du ska göra något mer av din produktion så var anonymiteten ett hinder.

  Grattis till framgångarna och välkommen ur garderoben.

  SvaraRadera
 10. Grattis till nya uppdrag!

  Det var intressant att läsa lite om din bakgrund. Det nya medielandskapet har många olika sidor, en del sämre (ibland längtar jag tillbaka till broadsheetepokens frukostläsning av SvD, en tid med Riktiga Redaktioner befolkad av Riktiga journalister med Rejäla Resurser, ibland tycker att vår tid mest producerar ytligheter) men många bättre, som till exempel att sådana som du kan kombinera ett intresse för offentligt skrivande med djupa expertkunskaper förvärvad genom arbete i någon nischad sektor. Att bli journalist utan att vara journalist, liksom. Typ.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam