Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 27 april 2016

Världens snällaste björn?

Är vi mitt i en börsnedgång? Den som mäter från punkten när ECB infört gigantiska stimulanser förra året ser den bilden men frågan är om det inte krävs mer för att bevisa den tesen.


1 år av björnmarknad?

Idag firade vi årsdagen av börsens senaste all time high. En del tolkar nedgången därefrer som en björnmarknad, dvs att kurserna regleras nedåt inte bara av fakta utan även av fallande tilltro till börsen. Ett sämre risksentiment på finspråk.

Källa: Nasdaq
Nu på årsdagen summerar nedgången till 10 procent. Det skrämmer onekligen inte. Som mest har börsen varit ned 22 procent. I den förändringen finns dock flera faktorer som är mer tillfälligheter än speglar en underliggande förändring i ekonomin eller börsklimatet. Backar man bandet lite till, till årsskiftet 2015, så har börsen istället gått upp 9 procent. Dessutom har nedgångarna inte varit enhetliga. För vår del är vi plus sex procent sedan börsen toppade och har haft två all time highs sedan dess, den senaste häromveckan. Det är alltså långt ifrån något ras vi upplevt så här långt i den möjliga björnmarknaden.

Kanske är det så att det snarare varit en mycket händelserik period än en som trendar i någon viss riktning. Det som hände i början av förra året var att ECB lanserade ett massivt program med stimulanser. Det drev upp kurserna inte minst på verkstadsaktier. Förhoppningen var att Europa skulle gå igenom samma normalisering av sin ekonomi som liknande insatser i Usa hade lett till.

Reklam: Prenumerera genom att klicka här (jag är skribent i tidningen)
Så blev det inte. Istället rullade en skuldkris via Grekland till tillväxtländer och energisektorn med Kina och amerikanska räntor som bakomliggande teman. Den tog ny fart i början på året och nu hade kunde en strukturell kris i banksektorn, särskilt den Europeiska skönjas. Genom hela förändringen har valutor rört sig häftigt runt om i världen. En koppling jag skrivit om exempelvis i "Börsen: tjur eller björn? Nej, kanin". Det har alltså inte saknats förklaringar till att börskurserna reagerat och riskviljan kommit och gått.

Källa: FVMR
Det har å andra sidan inte heller saknats tecken på att konjunkturen inte bär nuvarande börskurser. Särskilt i USA skrämmer kombinationen av fallande vinster och möjligen stigande räntor. Det verkar dock inte vara någon större brådska från FED. Det här var en rubrik om dagens räntebesked - "Fed Remains in Wait-and-See Mode on Rate Hikes - Statement cites mixed economic backdrop and lingering concerns about low inflation and global development" (Wsj).

FED ser en stabil amerikansk ekonomi men långt ifrån en ekonomi i överhettning. Det finns globala risker, som dock minskat, men framför allt är det fortfarande den låga inflationen som bromsar. Fortsatta räntehöjningar men i lågt tempo är bästa gissningen. Samtidigt är signalerna från England att det går dåligt för Brexitsidan, även om det ännu är något att ta med en nypa salt. Den riktiga triggern för en nedgång har dock inte uppenbarat sig - möjligen techraset i USA i så fall. Den som tittar på värderingarna med svenska p/e-tal på 15 ser inte heller så farliga ut.

Min slutsats är densamma som den varit ett tag, bland annat vid Nordnet Live. Det ekonomiska landskap vi rör oss i just nu är okänt och av det skälet svårbedömt. Minusräntor och ultrabillig olja är inget som det finns uppbyggda analysmetoder för. Det står och väger mellan risker och normalisering. Det har det gjort ett tag. Visst finns ingredienserna för en nedgång där men det är tunt med bevis för att de verkligen blandats rätt för en smäll. Istället fortsätter vi flyta på i en ekonomi utan riktning. För den uppgång vi sett ett tag ser inte heller helt stabil ut.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här




6 kommentarer:

  1. Kavastu har ju läst 50 kilo böcker i Thailand en gång så har lär ha rätt men det kan också vara att du har ett varghuvud på skallen som får han att framstå som mer trovärdig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor smiley ! Svårt att döma av där - 50 kg böcker mot kille i vargmask.... hm....

      Radera
  2. Tja Gottodix!

    Alla snackar som att det är en självklarhet att räntorna kommer att återgå till normalläge inom en snar framtid i Sverige, men måste det verkligen vara så? Vad är det som säger att vi inte kommer att få leva i ett lågränteklimat i låt säga 10-15 år egentligen? Bankerna verkar ju tjäna pengar i alla fall och optimismen bland lallare som jag verkar ju vara rätt högt ändå.

    Min fråga till dig alltså....Varför skulle inte detta lågränte landskap vi har nu kunna hålla i sig åtskilliga år? Bà nyfiken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är pinsamt när Ingves pratar om "Normalränta. Om något har bevisats av historiken så har räntan aldrig stabiliserats på någon specifik punkt.

      https://virtualfinanceblog.wordpress.com/2016/04/13/normalranta/

      Radera
  3. En liten tvärtomtanke som slagit mig är att det kanske skulle kunna vara så att analytiker i sin jakt på förklaringar alltid hittar nya händelser att förklara varje ben i nedgången med.

    Att olika händelser egentligen agerat katalysator för att trigga säljperioder vilka då kommer se omotiverat kraftiga ut i förhållande till katalysatorns natur.

    Sentimentet för ca ett år sedan var väl att all stimuli de senaste åren inte nått dit den ska utan mest drivit upp priserna på tillgångar (aktier) och alla bara gått och väntat på när det är dags att slå till med risk-off.

    I det läget kanske det inte spelar så stor roll vad som säger BU, alla kommer hoppa högt och det som sade bu får epitetet bu-krisen, men egentligen kan det vara en enda lång "slut på stimulanser" korrektion vi är inne i.

    Denna korrektion är då inte så brant och har en hel del pauser eftersom FED och ECB väntar på godot och inflationen... :)


    Mest en rolig hypotes, börsrörelserna är ju rätt komplexa, men tror det ändå ligger lite sanning i detta.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam