Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 20 april 2016

Kort om rapporterna - ABB kraften att överraska

Det mått jag tittar närmast på i industrin just nu är orderingången. Den och lönsamheten var punkterna som överraskade i ABB. Inte så pjåkigt.


Bra eller bara inte så dåligt?

Källa: ABB

"ABB slår förväntningarna" (Affärsvärlden) var en typisk rubrik idag. Huvudskälet till att aktien steg på rapporten var att resultaten med råge slog förväntningarna. Exempelvis var nettoresultatet 500 miljoner dollar 17 procent över förväntningarna från Inquiry Financial. Det var dock 64 miljoner dollar lägre än samma period förra året - så den uppenbara frågan är var det en stark rapport eller låga förväntningar?

Källa: ABB
Det här är bara en snabbkommentar och efter en kort bläddring i rapporten. Med den infallsvinkeln är det första jag bläddrar fram till hur order i lokal valuta utvecklats. Minskningen på sju procent berodde på fler stora order i början av förra året. Det kan jag köpa, främst för att det är en post som svänger en del. På många sätt är de mindre ordrarna intressantare. De låg stilla. Noll kan ju låta lågt men faktum är att i höstas var fallande orderingång temat i var och varannan verkstadsrapport.

Tittar man på sammansättningen är det Europa och kraftförsörjning som ökar. Positivt för ingendera har imponerat bakåt i tiden. Bygg går bra medan automatiseringsdelen går sämre. På ett sätt väntat. Lokala investeringar i Europa får finansiering medan industrin inte satsar.

Starkt framstår också arbetet med att få upp lönsamheten i kraftförsörjningen. Det är den främsta faktorn bakom den ökade lönsamheten. Intressant, eftersom mångas case, mitt också är att den delen avskiljs från övriga ABB - antingen genom en försäljning eller på något annat sätt. Utsikterna framåt är också värda en kort notis. ABB ser marknadstillväxt, om än dämpad i Europa och Kina, på alla sina marknader.

Min reflektion

Nu var det här bara en hastig titt men den var ändå rätt positiv. Eller snarare, äntligen så var det en rapport som inte bara var mindre dålig. Den var, om än bara i delar bra. Är den ett tecken på att industrin bottnat är det värt mycket. Lite kan man även undra om resultatet är styrt av den strategiska inriktningen, att frigöra kraftdelen. Det som brukar kallas att klä bruden. Svårt att säga men det kanske inte spelar så stor roll. Rullar verksamheten på och ekonomin inte viker nedåt igen borde ABB kunna fortsätta överraska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam