Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 6 april 2016

Därför gladde rapporten från HM trots dålig försäljning i mars

HM presenterade ok vinst första kvartalet men dålig försäljning i mars. Det sista oroade mindre än det första lättade marknaden.

Mer lagermiss än dollarmotvind

När siffrorna för HM:s första kvartal kom upp på skärmen var det två siffror som stod i konflikt med varandra. Vinsten före skatt överträffade förväntan. Däremot var försäljningen i mars, som släpptes samtidigt med rapporten, bara upp 2 procent i lokala valutor jämfört med året innan. Trist nog har HM slutat med presentationer första och tredje kvartalet men i den här artikeln kommenterar Karl Johan Persson själv siffrorna - "Stark dollar kapar vinsten för H&M" (Svd Näringsliv).

Med en etableringstakt på runt 10 procent per år innebar det sannolikt att den organiska försäljningen föll ordentligt. Bolaget lyfte alltså fram dollarkursen som förklaring men jämför man mars i år och förra året var så har faktiskt både euro och krona stärkts 3-4 procent, även om en del av inköpen förstås gjordes tidigare under året till högre kurser. 

En troligare förklaring är ändå att förra våren gick försäljningen utmärkt medan det denna vår blev en missräkning med stora reor bland annat kopplat till varmt väder. Även den förklaringen är jag alltid lite skeptisk till. Träffsäkerheten varierar förstås men en av de stora poängerna med fast retail är ändå att ha rätt kläder i butiken vid rätt tidpunkt. [Fick en invändning på Twitter som är värd att kommentera - varför överhuvudtaget koppla ihop dollarn med utveckling i lokala valutor. Svaret är att dyrare inköp påverkar prissättning som påverkar efterfrågan. Reorna kan lika gärna tolkas som att det inte gick att föra vidare prisökningarna till kund som en vädereffekt men båda är bara bedömningar.]

Mars var alltså en riktigt dålig månad för HM. Förra våren blev en rad bra försäljningsmånader en motor för att driva upp kurserna Skulle den här inbromsningen hålla i sig skulle den faktorn kunna gå åt andra hållet den här gången.


Rätt siffra överraskade

Källa: Inquiry Financial
Tittar jag med två av mina favoritverktyg på siffrorna blir det tydligt varför rapporten ändå togs emot med en uppgång på över fem procent på börsen. 

Om vi börjar med att kolla estimaten, från mycket användbara Inquiry Financial, så framgår det att överraskningen låg på rörelsemarginalen (EBIT) snarare än på bruttomarginalen. Den härrör dock inte från kostnaderna från försäljning och administration, som tvärtom ökade som andel av försäljningen jämfört med förra året. 

Förändringen syns istället i grafen från Börsdata - investeringarna minskade väsentligt jämfört med föregående år. Kombinera det med signaler om att e-handeln ökade kraftigt under kvartalet och det väcks ett hopp om att den kostsamma satsningen på på IT till slut ska ge skalfördelar. Än så länge har den tvärtom inneburit fallande marginaler när båda fysiska och digitala kanaler ska underhållas. 

Källa: Börsdata

Min reflektion

Tittar man både på grafen från Börsdata och från Inquiry Financial framgår det att marknaden är inte på allvar orolig för tillväxten. Förväntningarna på den organiska tillväxten är låg medan tilltron till expansionen är hög. Det är sannolikt därför marknaden tog siffror för mars med en axelryckning. Det är antagligen även därför som de högre kostnaderna för försäljning och administration inte verkar oroa marknaden.

För min del tror jag ändå att en överraskande svag dollar var en del av det marknaden missade men tolkningen verkar ha varit att det var en vändning i lönsamheten. Det har funnits nästan en längtan efter en signal om att den strukturella försämringen av lönsamheten kan brytas. Det är nog lite tidigt att dra den slutsatsen idag men helt klart var rapporten en god nyhet och med en möjlig medvind för valutan borde det finnas fortsatt uppsida i aktien ett tag.

5 kommentarer:

  1. Rapportens mest spännande punkt hittar man enligt mig i balansräkningen. Kassa plus "short term investments" har urholkats under lång tid i bolaget och uppgår nu till enbart 14,6 miljarder. Och detta vid en tidpunkt 2 månader och 11 dagar innan man lovat sina aktieägare att dela ut 16,1 miljard. Kommer man hinna generera tillräckligt med cash under q2s början så man klara utdelningen? Eller kommer HMs finanschef att år 2016 för första gången någonsin(?) bli tvungen att promenera ner till banken och fråga om dom kan få låna lite pengar eftersom dom själva inte har tillräckligt för att täcka sina åtaganden? Mars var ju ingen direkt bra början...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant iakttagelse. Det har varit några år med stora investeringar, t.ex. 2009 och 2010, där utdelningen överskridit kassaflödet. I år såg det ut att bli strax under 100 procent av kassaflödet som delades ut.

      Men visst är det absolut en negativ (men inte unik) milstolpe att låna till sin utdelning.

      Radera
  2. Intressant Anonym 0502.

    SvaraRadera
  3. Vågar du på att gissa en potential riktkurs? När du skriver att det finns uppsida i aktien.

    Skön blogg i övrigt. Har följt den nu under några veckor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är två tidsperspektiv. Det ena är längre, där jag tillhör dem som tror att marginalerna planar ut när IT-kostnaderna landar och dollarn hittar en annan nivå mot framför allt kronan. Det kan dock ta ett tag. Där har jag inte funderat så noga på exakt kurs (kolla under etiketten HM för några tidigare inlägg om hur jag sett på aktien över tiden). Kanske runt 350 i början av 2017 om caset håller?

      På kort sikt ökade vi lite inför rapporten på förhoppningen att den skulle bli ungefär så här (minus marsfsg förstås). Där har jag siktat på att få kanske 310 kronor före eller 300 kronor efter utdelningen. Så inte särskilt högt kortsiktigt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam