Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 24 april 2016

Bankspecial och en nyhet på bloggen

Nästa nummer av Värdepappret får du inte missa. Det är en bankspecial där jag bidragit med en text om bankernas alltmer osäkra affärsmodell.


Arton månader

Ny skribent på Värdepappret
Ett och ett halvt år har gått sedan jag skrev första inlägget på bloggen. "Slut på följa John på finansmarknaden". Det lästes av 22 personer, mina egna klick inräknade. Tiden går, nu är ni elva tusen besökare som tillsammans når 50 tusen sidvisningar i månaden. På Twitter är ni 4,5 tusen som följer det jag läser och på Shareville 2,5 tusen som följer vår portfölj. Så det växer.

Jag skriver som ett sätt att tänka, för att få diskutera och helt enkelt för att det är roligt. Förändringen i läsekretsens storlek har hittills inte betytt så mycket mer än att jag träffar och pratar med allt fler spännande nya människor. Inte förrän nu.

Möjligheten att få skriva professionellt, det vill säga mot betalning, har ökat stegvis men hittills har jag hållit emot. Jag gillar både pengar och företagande, så det har inget med det att göra. Istället har min tveksamhet berott på att investeringar är något jag verkligen brinner för. Jag vill inte, varken för min egen del eller för läsarnas skull, bli indragen i sammanhang där skrivandet styrs av andras beställningar. Jag har redan ett arbete - det räcker.

Nu har det kommit erbjudanden som fått mig att tänka om. När jag får chansen att ta fram mer innehåll som intresserar mig tillsammans med bra partners är det svårt att säga nej. Ett exempel är möjligheten att få skriva om makro i tidningen Värdepappret. När jag nu tar steget och blir kommersiell bloggare (nåja) och frilansjournalist är jag förstås intresserad av fler samarbeten, där jag får chansen att göra det jag tycker är roligast - skriva och berätta om investeringar. Den som har uppslag i den riktningen når mig snabbast via meddelanden på Twitter @gottodix eller mail gottodix@gmail.com. Läs mer under fliken Partners

Det här är Värdepappret

Värdepappret drivs av tre av Sveriges skickligaste bloggare och aktieskribenter. Det är Kenny Granath från prisbelönta Aktiefokus, Erik Mossing från inflytelserika Ägamintid och handelsstudenten Love Hultgren känd från sin blogg Finansnovis. Tillsammans skriver de djuplodande artiklar om bolagen marknaden missat eller missförstått. Det vill säga om värdeinvesteringar. Jag har tidigare, innan jag kände det här gänget, recenserat tidningen i inlägget "Läge gå in i Värdepappret".

Vi har en annan investeringsfilosofi för vår portfölj men läsare av bloggen vet att jag har stor respekt för skickliga värdeinvesterare. Värdepappret gillar jag också. Det är en av de där numera ovanliga platserna där tankarna tillåts lyfta en bit från det förenklade, flyga runt och utforska för att sedan landa. Det är helt enkelt en riktigt bra tidskrift, som råkar handla om investeringar.

Tanken är alltså att jag kommer att skriva om makro där. Hur ser den ekonomi ut som skapar eller förstör möjligheter för de bolag som ingår i temat för respektive numret. I nästa nummer som kommer på fredag är det den varje år mycket omtalade bankspecialen, när Kenny vrider på allt som är värt att veta om svenska, norska och danska banker.

Själv djupdyker jag i frågan om något håller på att hända eller redan har hänt i bankernas affärsmodell. Går det att tjäna pengar på minusräntor och vad händer annars? Gäller fortfarande mångas favoritmodell för bankinvesteringar? Den där man köper den bra banken som överlever konjunkturnedgången när det egna kapitalet är som billigast. Sedan kan man växla över till mer tillväxtorienterade spelare vart efter konjunkturen stiger. Förhoppningsvis kliva av i tid och börja om efter nästa krasch. Det är en av de mer grundliga branschgenomgångar jag skrivit och täcker allt från förändrade kundbeteenden, via den alltmer reglerande staten till den tekniska revolutionen  genom Fintech, som nu förändrar många klassiska samband i grunden.

För min del är det förstås kul ju fler som hänger med. Det är som sagt en tidning som förtjänar att läsas av många.

#gillaentreprenörer och annat bra

Förutom att jag nu kommer dyka upp i fler sammanhang tror jag inte förändringarna blir så stora för bloggens läsare. Framöver kommer det alltså vara så att det på bloggen kommer att finnas förhoppningsvis bra material som är framtaget i samarbete med eller åt andra. Det kommer förstås att framgå, bland annat via en ny flik "Partners" och vid aktuella texter. Det kommer också bli ännu tydligare att texterna här inte ska ses som rådgivning.

Jag gör som sagt det här i första hand för att få chansen att skriva lite mer professionellt om roliga ämnen. Alla tips och åsikter om hur en blogg med kommersiella inslag ska vara utformad för att vara sjyst och fortsatt trevlig att läsa tas förstås tacksamt emot.

Utöver partners har jag en relation till en grupp som jag samlar under namnet #gillaentreprenörer. Det är bolag jag gärna puffar för men inte får någon ersättning ifrån. Hit hör exempelvis tjänster som Börsdata, Inquiry Financial, FVMR Shares och Nordic Shares. För den här gruppen blir det ingen skillnad. Texter om och annat från dessa som syns här på bloggen är bara ett uttryck för att jag helt enkelt tycker det är kul med entreprenörer.

Här näst väntar några andra nyheter här på bloggen men vi tar en sak i taget. Börja med att läsa det jag skrivit i Värdepappret. :)


/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

8 kommentarer:

  1. Grattis, men det jag är mest intresserad av är om du kan implementera dina digitala lärdomar från döende tidningar för att skapa en mervärde för prenumereranterna.
    http://gottodix.blogspot.se/2016/02/digitala-lardomar-for-doende-tidningar.html?m=1

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Teveprogrammet Babel hade ett intressant inslag om Harry Potter-böckerna. De blev en stor kommersiell succé bland annat tack vare att det var ett uppskattat innehåll som fungerade via flera kanaler. Kommersiella filmer och böcker är numera utformade för att vara ett innehåll (content) som sprids på flera sätt.

    Det tror jag är hemligheten. En stark kärna av något som är läsvärt, som anpassas till allt från 140 tecken på Twitter till 14 sidor i Värdepappret (som min omvärldsanalys av bankmarknaden blev).

    SvaraRadera
  3. Gillar konceptet att ha ett genomgående tema typ "bankspecial" sedan ha experter/eldsjälar inom varsitt analysområde som applicerar sina kunskaper på temat. Detta hade ju skapat en fantastisk djupdykning i varje nummer. Tänk att få med olika sysett typ makro, fundamenta och teknisk analys riktat mot samma bransch/företag. Snacka om helgardering mot riskscenarion!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det. I banknumret på fredag, mitt första, tycker jag i vart fall beskrivningen passar bra.

      Radera
  4. Kul och välförtjänt! Blir spännande att följa fortsättningen och se vad som händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är lite annat på gång också. :)

      Radera
  5. Dilettant Invest24 april 2016 kl. 21:46

    Hoppas det går bra, men bränn inte ut dig. Personligen läser jag hellre Molekylär Ekonomi än Dagens Industri. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det värmer, så länge det är kul funkar det ok att köra lite lagom för mycket. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam