Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 2 april 2016

USA ser så bra ut att det inte går att blunda för

När siffrorna inte överraskar är det lätt att missa nyheten. För ett stabilt USA lär i längden sätta agendan för det här börsåret också.


Lönearbetare vinnare

Små siffror kan dölja stora förändringar. I mars steg timlönerna 2,3 procent i USA jämfört med året innan. Den som jagar direktavkastning på börsen får nu nöja sig med 2,2 procent - "S&P 500’s record dividend run ends in first quarter" (FT). Ställ det mot avkastningen på en 10-årig obligation så ligger den på 1,8 procent.

Ok, det är lite att jämföra äpplen och päron men något tillspetsat skulle man ändå kunna säga att tillväxten på inkomsten från den arbetade timmen för en gångs skull var det bästa alternativet. När gällde det sambandet senast?

Solid utveckling

Källa: TradingEconomics
Annars var det lugna gatan när månadens jobbsiffror kom från USA. Det här var en rubrik - "US maintains solid jobs growth - Strong gains unlikely to divert Fed from ultra-cautious rate rise path" (FT). Siffrorna gladde i den meningen att det var sunda och pekade på att den amerikanskan ekonomin utvecklas bra men inte så starkt att det startar diskussionen om snabbare räntehöjningar. Precis den goldilocks economy (Investopedia), som jag skrivit om tidigare. Det får stor betydelse för börsen framöver.

Det är lätt att missa det som inte är nytt men ändå är viktigt. Det här var viktiga siffror, om än inte överraskande och i den meningen inga nyheter. För det som blivit allt mer tydligt är att läget i USA är helt stabilt. Jag tyckte det här var en bra artikel och en talande rubrik "U.S. Economy Showed Broad Strength in March - Solid jobs report, factory expansion, strong auto sales counter talk of recession" (wsj).

Det mesta har tickat på bra i USA. Frågan är om det inte är dags att släcka varningslampan för en recession. Tittar man på jobbdata, så steg arbetslösheten en tiondel till 5 procent men förklaringen var att fler började söka jobb igen. I övrigt var det mer av samma trender - fler jobb kommer inom handel och IT medan verkstad och särskilt råvaror har det tufft. Samtidigt kom dock data om att tillverkningsindustrin ändå återhämtat sig. "ISM Manufacturing Index Expanded in March -
Economy is slowly shaking off the effects of a strong dollar and depressed oil prices" (wsj).

Det är inte så att alla experter nu släppt oron för en nedgång i USA men frågan är, bland allt det finns att oroa sig för, om det ändå inte är en blipp på radarn som det går att bortse ifrån.

Den andra oron

Det för oss tillbaka till inledningen. En fråga som däremot börjar blippa på radarn igen är kostnadsläget i företagen. Det är många länder, däribland Sverige, där reallöneökningarna ser ut att bli betydande. Lägg till det att åtminstone i USA kommer ändå räntehöjningarna att fortsätta, om än i en låg takt. Risken är att det blir svagare vinster och fallande utdelningar ett tag framöver. Det är långt ifrån säkert, för det beror på om högre inkomster för hushållen kan driva på efterfrågan så att vinsterna i bolagen tar fart. Det sagt är scenariot med stigande inflation, högre räntor och fallande vinster antagligen det som mer än något annat bör vara i fokus för analyserna framöver.

En annan effekt är att nu finns det egentligen inget hinder för dollarn att stärkas. För närvarande hålls dollarkursen ned främst av låga förväntningar på Fed. Med en fundamentalt stark amerikansk ekonomi i en osäker omvärld är det dock svårt att se nuvarande trend hålla i sig. 

Det är å andra sidan underligt hur bra Stockholmsbörsen klarat de senaste veckorna med tanke på hur snabbt dollarn backat. Om inte svagheten i dollarn skulle släppa i närtid, så tror jag att man måste börja ta höjd för att det blir tufft för en del svenska exportbolag (men överraskande bra för exempelvis HM). Där är vi dock inte ännu. 

Slutligen kom det en annan viktig nyhet i flödet idag. Saudiarabien håller på och fingrar på falluckan för oljan igen. Landet driver nämligen att Iran måste ansluta sig till produktionsbegränsningarna för att de ska gälla - "Oil Erases 2016 Gains as Saudis Say Output Freeze Hinges on Iran" (Bloomberg). Det framstår som en alldeles ogenomtänkt strategi för den som har läst - "Oil and the Gulf states -
After the party" (Economist). För Saudiarabien må ha en hel del pengar att ta av men statsbudgeten blöder också i en närmast okontrollerad takt. Det i sin tur är inget som det finns någon tillräcklig politisk stabilitet för att hantera.

7 kommentarer:

  1. Bra med inlägg som lyfter fram det förväntade. När jag ser dårskaperna i Sverige är det skönt att få hjälp att lyfta blicken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar också vara på väg mot en mycket splittrad lönerörelse. Det lär sätta sina spår i vinsterna här med.

      Radera
  2. Hej alltid kul att läsa dina inlägg, måste bara kommentera arbetslöshetsstatistiken: för att den procentuella arbetslösheten skall öka måste andelen som valt att återkomma till arbetsmarknaden som inte fått något jobb överstiga 5% för att försämra statistiken. Dvs fler vill jobba men de fick inte jobb i lika hög utsträckning som de som redan var på arbetsmarknaden. Dvs sämre matchning och ev. Lönedrivande = inflation = höjda räntor osv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Det är faktiskt en dryg halv procentenhet som återgått till arbetsmarknaden sedan september. Då var dock siffran för andel som arbetade på 62,4% den lägsta sedan 1977. Så visst finns det utrymme uppåt. Sedan råder en nästan fullständig obalans mellan industri- och serviceyrken. Det är ju kanske inte jättevanligt att gå från oljeborrare till butikspersonal eller IT-tekniker. Så det saknas inte utmaningar :)

      Radera
  3. En dollar upp mot 9 spänn skulle vara bra för min portfölj samtidigt som en relativ förstärkning av dollarn i förhållande till andra valutor säkert skulle sätta råvarusidan i USA under ytterligare press.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Dollarn är x i ekvationen just nu. Jag tycker som sagt att upp vore det rimliga. Trenden har dock varit den motsatta sedan senaste Ecb & Fed. Udda men man får vara öppen exempelvis för att realräntorna i Europa trots allt är för höga.

      Radera
  4. Kan enbart hålla med Ingenjören om att du sätter huvudet på spiken i din analys!

    Som alltid är det roligt men framför allt givande att läsa dina inlägg!

    Keep it up!

    /Sofokles

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam