Makrobilden: Valutajusteringarna är långt från över och börsen har gått upp på historik inte förväntningar
Kanske ligger börserna kortsiktigt lite högt just nu. Den svenska trenden att bolagen överraskade tack vare lägre kostnader snarare än bättre försäljning syns även internationellt (länk till FT, betaltjänst). Intressant är att i q4-rapporterna i USA syns åtminstone en svag ökning i försäljning medan den backade i Europa, trots det förväntas amerikanska vinster öka endast 2,6 procent 2015 medan de i Europa ska upp 14,2 procent om analytikerna får rätt. Det finns tre sätt det kan inträffa på. Det första är att Europa tar fart och USA bromsar. Det är möjligt men alltså inprisat. Tyskland gladde ju i veckan, så kanske har något vårskott överlevt permafrosten (länk) om förväntningar på FED börjar driva amerikanska långräntor kan detta inträffa. Det andra är att valutan fixar biffen, då måste dollarn fortsätta upp och euron gå ned (även mot mindre valutor som kronan). Det tredje är att oljepriset och andra råvarupriser fortsätter kollapsa under trycket från ett för stort utbud. Den här bloggen (länk) menar att det inte bara är stål som numera flödar från istället för till Kina, även kapital går i den riktningen när det inte längre finns värdefulla investeringar på hemmaplan. Alternativt kan förstås marknaden ha överreagerat (en inte unik händelse). I så fall kan utvalda amerikanska bolag se billiga ut nu. Spontant kommer jag att tänka på Markel av dem vi äger. Eller varför inte Goodyear bland övriga? Lite varning är det också att gå all-in i den europeiska verkstadshaussen. För egen del kommer jag nog hänga med men plocka ned exponeringen lite inför respektive rapport.Räkna också med mer fler kapitalflöden, av det slag som sköljt över Danmark. Från utsidan tolkades Riksbankens räntesänkning helt som ett (förvisso löst) skott i valutakriget (länk till FT). Räkna hur som helst med att värderingarna när kapitalvågorna rullat förbi blir lite underliga eller vad sägs om att Schweiz får låna pengar på tio år till 0,01 procents ränta (länk till FT). Den ekvationen går bara ihop om euron försvagas. Exemplet Schweiz kopplar också till veckans fullträff i formuleringsförmåga från Citigroup (länk till FT). Är det bättre att högbelåna aktier i säkra bolag eller köpa i osäkra bolag? Hej bubbla! Nåja, svaret på frågan är att det beror på om man tror börsens lyft mer beror på centralbankerna välj alternativ 1 medan om man tror mer på konjunkturen välj alternativ 2. För övrigt måste jag bjuda på följande samtidsdetalj. Continental tar marknadsandelar av Michelin i Europa för av likviditetsskäl väljer många bolag billigare däck som inte håller lika länge (länk till FT).
Pistols at dawn i Grexit men glöm inte Brexit och om oljan vet vi inte mycket
På måndag smäller det, eller inte. Ställda inför ultimatum väntas Grekland och EU göra ingenting. Ett avtalslöst läge med fortsatta förhandlingar väntar (länk till FT). Det lär söva frågan ett tag men inte för evigt. Samtidigt är det lätt för oss andra att det faktiskt diskuteras med viss intensitet om Storbritannien ska lämna EU (länk till FT). Räkna med att frågorna om villkoren för EU blir kvar på agendan.
Oljan har hämtat sig ett tag nu. Sparpodden varnade dock på goda grunder för att slänga in pengar för tidigt. Klokt verkar det, Citigroup tror priset ska ned till $20 (länk till Afv). Oavsett hur det är med den saken så verkar det vara Saudi som sitter på trumf just nu (länk till FT). Skiffer har visserligen till stor del rörliga kostnader men är högt belånat och får därför svårt att backa. Det spelar svarte petter vidare till klassiska oljebolag som nu i allt högre utsträckning får minska sina investeringar (länk till DI).
Lite annat från rapporterna och en off topic
Konkurrens och stark dollar Inditex sänka takten i lanseringen av butiker i USA. Det är väl rimligt att räkna med att HM följer efter och tar det lite lugnare over there (länk till SeekingAlpha). En annan blipp i tiden var att Qualcomm accepterar av Kina dikterade villkor för att handla i landet (länk till FT). Sydkorea, EU och USA kan tänka sig att följa efter. BMW med flera i bilbranschen tillhör bolagen som kan få smaka samma medicin. A propos bilar är ju Apple kanske på gång med en (länk). Branschglidning på gränsen till galenskap är åtminstone ett tecken på en allt starkare konjunktur.
Slutligen och kanske lite off topic. Läste på om Markel och hittade av en slump följande intressanta studie i amerikanska Insurance News (länk). Vård blir allt dyrare men skyll inte det på patienternas krav - bara en av hundra med cancer har försökt få tillgång till det en oberoende läkare vid utvärdering ansåg var onödig vård. Lärorikt - det är inte så farligt att inkludera kunderna. Vem vet det kanske till och med blir bättre - som på Shareville :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.