Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 21 februari 2015

Går kort i amerikanska obligationer

Ett tema som jag återkommit till är att jag tror att den förbättrade amerikanska ekonomin ofrånkomligen leder till högre obligationsräntor (se exempelvis här). Inget unikt i det, de är det många  (inklusive Fed) som tror. Frågan är mer vad man ska göra med denna bedömning.

I vår strategi ingår att, med stor försiktighet, använda derivat för att styra risken till den omfattning och inriktning vi vill ha den. Som en del i det har vi köpt Barclays Inverse US Treasury Composite.

Just nu är den risk jag vill ta och få betalt för att:
1. Problemen i den finansiella sektorn i väst är övergående (Kina har sin resa kvar), delvis genom dolda skuldavskrivningar
2. Den reala ekonomin kommer att, med Usa som motor, gå uppåt vart efter det ultrabilliga utbudet av råvaror, kapital och arbetskraft flödar över i ökad konsumtion och ökade investeringar
3. Dragloket Usa kommer stärkas relativt andra länder  (inte minst valutan)

Har jag fel på dessa punkter är det inte så mycket att göra. Då kommer vi förlora pengar. Förhoppningsvis är jag då ödmjuk nog att ändra mig.

Däremot finns det faktorer i ekonomin som jag inte vill ha in i vår portfölj. 
1.Multiplar på alla värderingar av tillgångar har rusat iväg med lägre ränta,
2. Finansieringen av många tillväxtmarknader  (både geografiska och branscher) prisar in för låg riskfri ränta
3. Det pågår ett priskrig på olja som är ganska okontrollerat
4. Det finns mycket osäkerhet både poltisk och ekonomisk som skapar tvära vändningar i kapitalflöden in och ut från börsen, branscher och bolag

Nuvarande riskexponering 
Vår portfölj är just nu tungt viktad mot verkstad/investeringar (AQ, Volvo Bulten, Deere), konsumtion  (Disney, Bmw och HM), investeringar i digitaliserad sjukvård (Cellavision och Vitrolife), återhämtad/normaliserad finanssektor (Deutsche Bank och Markel) samt Investor som faktiskt har bra exponering mot allt detta. 

Riskhantering:
För att balansera det här rätt har vi en liten position i Lundin Petroleum och nu även en kort position i amerikanska obligationer (Barclays Inverse US Treasury Bonds). Det sista är ett derivat som går upp i värde om räntan stiger och obligationer därmed blir billigare. Köpte en börshandlade fond för att uppnå detta Barclays Inverse Treasury Composite. Jag har gjort en ganska begränsad kontroll av  fonden men läst produktbladet. Det känns även bra att ta rygg på @JanNordnet.

Slutligen det här är en ganska komplex produkt med stor och fullt möjlig nedsida. Jag köper den som en del i en portfölj. Jag rekommenderar den inte som en fristående spekulation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam