Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 23 februari 2015

Blippar i nyhetsflödet

Det mest spännande jag läser tweetar jag löpande på @gottodix. Den här veckan var det protokollen från FED och ECB som väckte tankar. Vad händer när dessa två så uppenbart glider isär? Andra saker som blippade till var stigande svenska skulder, färre kineser med Pradaväskor och en nervös tysk som uttalade sig om Applecar.

Makro - a tale of two continents

Nu har jag läst men inte förstått. Var det enda Grekland förhandlade fram kortare tid att lösa sina bekymmer? (länk till FTIbland kan det vara bra att titta tillbaka på ett förlopp, som den grekiska skuldförhandlingen, och fundera över att det faktiskt blev som alla trodde. Jag tweetade för en vecka sedan att ett grekiskt drama är mycket teater, så jag räknar med bläck på papper under veckan (som beskrevs i den här artikeln i FT). Fast blickar man sedan vidare får man en bild av den kvarn som nu mal ned den grekiska skulden i en långsam avskrivning (länk till Economist). Det kan förstås hända mycket elände med Grexit, Brexit med flera men frågan är om inte faran lurar på annat håll. Energibolag och tillväxtländer med dollarskulder är nämligen lite otäckt nära att sätta igång nästa finanskris (länk till artikel i FT). 

Det för oss tillbaka till det som ofrånkomligen förblir temat just nu. Vad händer med amerikanska långräntor. Jag läste ett referat av senaste Fed-protokollet (och även av ECB:s protokoll). FED är för all del örsiktiga men bara för hur marknaden ska reagera om räntan stiger. Det verkar inte så oroade över själva ekonomin. Det tolkade jag som att en höjning är på gång. (länk). Lite senare hittade jag två intressanta bilder, en från FED och en från en video på FT (tyvärr inga länkar). Den spännande swapräntan för vad ett lån på fem år som börjar löpa om fem år kostar är nämligen (hyggligt) stabil i USA men fortsätter falla inom eurozonen. Räkna med att de ekonomierna ska dras isär i år samt att det nog snarare blir mer än mindre QE i Europa i år. Kopplat till det skriver Olof Manner det jag tänkt i senaste Afv. Svenska långräntor går upp med de amerikanska oavsett vad Riksbanken gör med de korträntan. Men ska man ha ögonen på bollen så är kanske det uppenbara att låga räntor vrider om kniven för många långsiktiga investerare. Försäkringsbolagen och deras kunder accepterar inte lägre avkastning (kolla diskussionen om bromsen i Sverige). Det ger högre risktagande och fortsatt inflöde på börsen (länk till FT).  

Geografiska marknader i helt olika lägen

Så hur långt kan det gå. Det är nog vara dags att hålla ett öga på höga shiller-pe. I Usa är det redan ansträngda värderingar, fast i de historiska talen ingår i och för sig en extrem period. (länk till Marketwatch)

Ovanstående bild blir nästan ännu intressantare när man läser ännu en artikel (länk) om att vinsterna framför allt ökar i amerikanska småbolag. Så frågan blir, är ekonomin starkare än den är övervärderad. Eller för all del - vad händer när man höjer räntan i den här miljön? Om amerikansk långränta smittar kan det bli tufft för Sverige. Vi är med på den här topplistan över länder (länk till Economist) med snabbt växande skulder. Ett alldeles eget problem vi har är att hushållen lånat de pengar företagen skulle ha behövt till nya investeringar. 
Slutligen är det kanske lite eurocentriskt att tro att de ekonomiska händelserna just nu handlar om oss. De kan lika gärna handla om Kinas övergång till en effektiviseringsdriven (=låg) tillväxt och att stafettpinnen för den snabba volymdrivna tillväxten i form av antal traktorer, mobiler m.m. har flyttat vidare till Indien (länk till Economist).

Slutligen fastnar förstås lite bolagsnyheter på radarn

Plötsligt är förarlösa elektriska bilar det hetaste samtalsämnet. Mercedes är inte rädda för Applecar, säger de fem år i förväg. Det i sin tur säger något om respekten för äpplet (länk till Finanzen.net). Men det verkar vara fler om budet för Business Insider tycker det är Volvo som är i pole position (länk).
Traktorer och i själva verket hela automatiserade jordbruk ligger faktiskt också i tangentens riktning. Deere ligger långt framme inom området men det var inte det som fastnade på radarn i veckan. Istället var det Omahas egen Buffet som åter tog position och därmed strålkastarljuset i bolaget (länk). Sett till siffrorna var det dock länge sedan det såg så dystert ut (länk). Vem ska man tro på? Sig själv eller gurun?

Jag vet inte det, kanske är enklare att satsa på däcken än fordonen. Goodyear har äntligen rätt ok operativa siffror men tyngs av diverse externt. Det kanske är ett alternativ när dollarn toppat (länk). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam