Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 23 februari 2015

Bolag jag bevakar inför q1

Rapportfloden ebbar ut och innan jag kastar mig över en uppdaterad makrobedömning ser jag över vilka bolag jag bevakar framöver. Tipsa och tyck gärna till. Det har varit ovanligt svårt det här kvartalet, kanske för att kurserna börjar se lite höga ut.

När det gäller vår portfölj har det varit mycket, möjligen lite turlig, medvind ett tag nu. I stort sett är jag nöjd med alla innehaven. Kanske att Bulten och AQ stuckit iväg såpass mycket att det nästan ligger utanför min plan för respektive köp (nu måste jag nästan läsa på ordentligt om bolagen för att kunna behålla dem). Å andra sida ska man inte bråka med trenden. I Deere är det tvärtom - traktorförsäljningen går så ruttet att jag måste fundera på vad jag tror framöver. Frågan i det bolaget har länge varit om det var på väg igenom en platå eller mot en nedförsbacke. Det verkar bli det senare. Aktien var så billig att fallet så här långt varit inprisat. Men ska man verkligen äga bolag med fallande försäljning? I det fallet är å andra sidan att en försäljning är att gå contrarian mot Warren Buffet. Får fundera på vad jag vill långsiktigt med den aktien. Gemensamt för alla dessa tre bolag är att det som gör mig tveksam att jag känner att jag förlorat överblicken av vad de egentligen är värda.

På svenska listan gillar jag Elos alltmer. Bland efter många kloka inlägg av Pushit-thl på Shareville (länk). Bolaget tillverkar och ibland utvecklar medicinteknikprodukter som Novos insulinpenna. Efter några års renodling och specialisering ser det allt bättre ut, vilket bland annat avspeglas i en ny fabrik. Nye VD:n passade på att städa lite sin första kvartalsrapport och marknaden gjorde sitt vanliga misstag och såg investeringar som en ren kostnadsökning. Bolaget verkar ha bra kvalitet och en liten aningen krydda av Arcam i specialiseringen på snabb specialproduktion. Beijer Electronics har jag också ögonen på sedan tidigare. Lite läge för vändning, som senast konstaterades av  Börsveckan. Annars gillar jag Afv:s tankar om Nederman och Eolus Vind, båda har rimliga affärsmodeller i branscher och geografiska nischer som ser bra ut. Sedan köper jag argumentet att stort just nu är vackert på börsen. Åtminstone ett tag till kommer marknaden fortsätta älska starka bolag med fina kassaflöden. I den genren kanske jag kan tänka mig ett nytt försök med ABB (även om jag brände mig lite där förra året). Med rätt tajming skulle börsens småspararvänligaste bolag Clas Ohlson också kunna vara något. Det är ett aber att bolaget förlorar på starkare dollar men jag tror på inhemsk konsumtion och vid någon punkt blir nog kronan för svag. Värt att hålla ett öga. Bland bolagen jag åtminstone tillfälligt stryker finns Millicom. Det ser visserligen billigt ut men av riskskäl vill jag ha så liten exponering som möjligt mot deras geografiska inriktning på tillväxtmarknader just nu.

På utländska listan inspirerades jag av kloka (och långsamma) Skalman på Shareville (länk). Oriola-Kronan driver apotek runt östersjön. Jag gillar bolaget har faktiskt för många år sedan besökt Kronandelen och fått en genomgång av deras kvalitetsarbete (som var imponerande). Defensivt, välskött och till lågt p/e är kanske den lugnande medicin en investerare behöver just nu. Lite synd att euron är för dyr. Ett bolag jag också noterat i rapportfloden är Goodyear. Reaktionen på rapporten blickade mer bakåt än framåt. Det kan rulla på bättre framöver. Slutligen gillar jag fortfarande Deutsche Wohnen men jag skulle som sagt uppskatta lite rea på euron.

Som sagt - hur tänker ni andra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam