Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 16 februari 2015

Olja, guld, euro eller kronor?

Ett fat olja har i sextio år kostat mellan 16 och 17 uns guld konstaterar Affärsvärlden i senaste numret. Det sambandet har nu brutits och priset har fallit. En intressant iakttagelse onekligen.

Utbudet på olja har tagit ett skutt uppåt, drivet av skifferoljan och själva skuttet är skapat av att ökningen till en början doldes av politiska problem i mellanöstern. Guldet har sett ett motsvarande skutt i efterfrågan, vart efter trygghet och avkastning på allt räntebärande försvunnit.

På ett sätt speglar relationen väldigt väl samtiden. Det trycks pengar som går till tillgångspriser istället för investeringar. Det kan förstås fortgå länge men i längden är guld ett grundämne med få användningsområden medan olja finns i allt från sallad till bildäck. En gissning är därför att det här relativpriset faktiskt kommer att återställas.

En reflektion är att den här konjunkturcykeln mer än de flesta kännetecknas just av konstiga relativpriser. Istället för den klassiska konjuktufrågan om vad som blivit för billigt känns det relevantare att fråga sig vad som är billigt i förhållande till vad. Som valutan i den starka ekonomin Sverige i förhållande till valutan i den svaga eurozonen. Det kanske är läge att köpa oljeberoende svenska bolag som i första hand säljer inom landet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam