Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 6 januari 2016

Inför rapporterna - är portföljen rätt viktad?

Skiftar över till bolagsfokus genom att titta på hur vårt portfölj är viktad. Ligger vi rätt inför rapporterna?

Innehaven just nu



Vår portfölj går alltid att följa live på Shareville. Då och då tittar jag även till den samlat här på bloggen. Det har hänt några saker i portföljen sedan 9 december, när jag senast tittade till fördelningen.

Vi avslutade innehavet i specialisten på fästelement till bilar, Bulten. Det var en spekulation inför q3 där rapporten gav önskat resultat men där aktien trots det inte lossnade. Möjligen beroende på motvinden inom verkstad. Mer principiellt var beslutet att stänga vår blankade position i amerikanska statspapper via en fond hos Barclays. Jag är helt enkelt inte längre övertygad om att amerikanska långräntor är på väg upp. Dessutom är det dyrt att ha den här typen av instrument för länge. Slutligen minskade vi något i Cellavision. Kursen ligger helt enkelt en bit över min värdering. Jag gillar bolaget och är beredd att vikta upp igen om kursen faller under 60 kronor.

Nya innehav är Volvo och D.Carnegie. Volvo är en del av den möjliga överraskning jag ser i verkstadsresultaten. Det beskrev jag bland annat i "Inriktningar för investeringar q1 2016" . Även köpet i fastighetsbolaget D.Carnegie är tänkt att surfa på aktuella trender - här är det inhemsk konsumtion och ökat tryck på hyresmarknaden i Stockholm. Lite om tankarna i det köpet finns i "Läge för riskfyllda D. Carnegie?".  Båda de här köpen är främst spekulativa och relativt kortsiktiga. Jag tror det finns en uppsida men det är inga aktier jag vill bli sittande med för länge.

Fördelningen på sektorer och valutaexponering


I stort sett ligger portföljen som jag vill ha den med sällanköpsvaror, IT och hälsovård som största sektorer men där den sistnämnda minskats något. Spekulationen i verkstad har skickat upp den sektorn väl högt och kassan är lite låg. Finans skulle ha legat väsentligt lägre, om det inte varit för innehavet i det amerikanska försäkringsbolaget Markel.

Dagligvaror och kraftförsörjning är det mest priset på aktierna som gör att jag inte går in i. Energi är en tajmingfråga. Dessutom har vi valt att ha aluminiumproducenten Norsk Hydro istället för ett något inom exempelvis olja eller förnybart.

Valutaexponeringen beror på främst på balansen mellan bolagets kostnader och intäkter men det ger ändå en hint att titta på hur portföljfördelningen ser ut i aktiernas noteringsvaluta. Normalt för oss är ungefär hälften i kronor. Nu är det överviktat medan främst euroinnehav ligger lågt. Ges tillfälle där flyttar jag gärna över lite till andra delar av Europa. Dessutom kan jag tänka mig att vikta ned något av innehaven i USA.

Bolagsligan

Jag kanske ger intrycket att vara rätt hårt top-down och möjligen något kortsiktig i våra investeringar. Det stämmer inte riktigt. Kärnan är bolaget och dess verksamhet. Däremot vill jag inte ha strukturell motvind i våra innehav och om det går kan jag mer på marginalen surfa med i medvind när det bjuds. Jag gillar inte problem skulle man kunna uttrycka det. Frågan är om det finns några sådana på horisonten i våra innehav? Finns det andra där det snarare är köpläge?

Jag kan tycka att ska man spekulera, förstår er som tar avstånd från detta, så är det oftast bättre att göra det i bolagen i och kring den egna portföljen. Det är ju där jag byggt upp kunskap. Så ofta justerar jag upp och ned vår portfölj kring de långsiktiga nivåer vi siktar på, vilket jag beskrivit bland annat här.

Intressanta bolag inför rapporterna
HM är ett bolag som rör sig ned på mot nivåer där jag är intresserad att öka trots att vi redan ligger tungt. Det finns en del utestående bolagsfrågor, främst kring marginaler men möjligen även kring tillväxttakten, men jag har lagt mycket tid på analysera bolaget och känner mig trygg inför framtiden. När det nu är billigt bland annat av de skäl jag skrev om i  "Ränte- och valutaoro kan ge tillfälle i HM", så är det intressant att agera runt nuvarande priser på dryga 280 kronor.

Apple är ett annat bolag som jag kan se uppsida i. Ett p/e på 8 när den stora kassan räknats bort är billigt och ett väl stort misstroende mot bolaget, även om det kan vara sant att telefonerna är en tung del. Det här var en läsvärd artikel i ämnet - "Apple Peeled: Getting Under the Skin of iPhone Worries - Investors have gotten too pessimistic over sales of 6s model" (Wsj)

Clas Ohlson köpte vi när rapporten kom. Det är i grunden ett liknande, men renare, case än HM. Medvind i efterfrågan och bättre netto för valutor kan ge mer uppsida. Nu är aktien i och för sig inte direkt billig men med lite momentum tycker jag fortfarande den ser ok ut.

Doro är det fjärde konsumentbolaget jag hoppas få ut mer av. Det är inte för telefonerna utan servicetjänsterna till äldre äldre som jag till slut köpte aktien, trots att jag har en del invändningar. De har jag skrivit om i "Doro - inget att behålla till pensionen". Nu har vi redan fått ut en hel del av den här investeringen men det jag behåller ändå innehavet, eftersom det ligger rätt i tiden just nu. Dessutom kan jag ha underskattat potentialen närmaste året.

GE har utvecklats precis som jag ville när vi köpte. Omstruktureringen till mer renodlat industribolag tickar på. Dessutom växer bolaget organiskt trots valutamotvind, vilket imponerar. Med lite flyt finns ett lyft i korten, särskilt om dollarn blir lite svagare.


Trygga listan

Jag är inte helt förtjust i BMW:s modellprogram just nu. Flera nyckelmodeller som 3-serien börjar kännas lite daterade och jag är inte alldeles övertygad om varianten med 3-cylindriga motorer i förarens bil. Körglädje är ett kärnvärde i bolaget och mitt bland alla MPV och elbilar är jag aningen orolig för att bolaget gått bort sig lite. Samtidigt ser läget på det hela taget stabilt ut. Visst, när bilindustrin vänder nedåt, kanske mot slutet av 2016, påverkar det även BMW men med en inte alltför utmanade värdering runt p/e 10, fina vinster och framför allt ett starkt varumärke samt en klok långsiktig strategi är det inte ett bolag jag hoppar till alltför mycket kring.

Markel och Investor väntar jag mig inget särskilt av just nu. Den förstnämnda har vi dragit upp och när nu räntan, kanske bromsar in, går det kanske att minska det innehavet något. Den senare tror jag får lite motvind när börsen går sämre. Aktien brukar vara en hävstång på index. Där har vi dock skruvat ned innehavet en bit och jag känner ingen brådska att göra så mycket mer.

Väntelistan

I ett helt gäng aktier är jag nöjd med att ligga och vänta. I Ericsson hoppas jag på att det rör sig mer kring effekterna av samarbete med Cisco, som jag skrivit om här. Norsk Hydro är en långsiktig viktning mot råvaror samt delvis mot oljan, vilket jag skrivit om bland annat här. Millicom är ett försiktigt återintåg på tillväxtmarknader, kommenterat här. Det här är en chansning på en eventdriven utveckling och två långsiktiga värdecase. Det är inte placeringar där jag har någon direkt uppfattning om när de trillar in. Troligen inte i närtid är ett svar.

Spekulationerna

Framför allt Volvo och D. Carnegie är kortsiktiga innehav, som jag beskrev ovan. Det kan åka rätt fort om de inte utvecklas som jag hoppas.

För högt värderade?

Vitrolife och Cellavision har varit glödheta länge. Nu är det tveksamt om de inte gått lite för högt. Särskilt Vitrolife verkar drivas av tveksamma analyser inte minst om Kina. Det här är dock två bolag jag gärna vill att vi äger även på lång sikt. Det kan dock bli aktuellt med fler nedjusteringar på marginalen. Båda bolagen har kommenterats i flera inlägg här på bloggen.


2 kommentarer:

  1. Hej, ifall man inte skulle ha valutaexponering mot euro och NOK som du har, utan enbart ca 60% SEK och ca 40% dollar, vad skulle du anse om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valuta är en ganska avancerad påbyggnad i portföljstrategin. De flesta, särskilt med lite längre sikt, kan om de vill strunta i den här faktorn. Jag är ju dock rätt om mig och kring mig med våra investeringar.

      När du tittar på valutaexponering ska man egentligen titta på bolagens fördelning mellan intäkter och kostnader. Aktiekursen rör sig för det mesta utifrån dessa. I vår portfölj är det t.ex. lite lurigt att Vitrolife är exponerade mot euro och yuan, neutrala mot dollar och har kostnaderna i kronor. En bra förenkling är ändå att titta på fördelningen i aktierna - för i snitt har bolag mer kostnader i sin "egen" valuta.

      När det gäller valutaparet dollar-kronor tycker jag det ser hyggligt stabilt ut. Så för vår del hade jag inte oroat mig så mycket. Sedan tror jag att kronan för eller senare kommer stärkas mot dollarn (här finns det många olika uppfattningar). Tror man som jag, och vill ha några amerikanska bolag kan ett alternativ vara att ta in något eller några bolag med svenska kassaflöden och gärna dollarimport i portföljen.

      Men som sagt, för de flesta är det inte en faktor man behöver läggs så mycket kraft på.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam