Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 30 januari 2016

Bästa aktien i tävlingen nästan dubblades i januari

Aktietävlingen gjorde ingen besviken i januari. Än en gång var det eventinvesteringarna som prickade rätt men värdeportföljen som klarade sig bäst.

Ställning i tävlingen per januari
Årets börsstart gav vår aktietävling en rivstart. I huvudtävlingen räknar vi platspoäng för att se vem som är bäst på att välja aktier. Aristokraten var svaret i januari. Han visade bra fingertoppskänsla för den svenska konjunkturen och fick bland annat med en av årets får rapportvinnare NCC. En intressant detalj i det sammanhanget är att fastighetsutvecklaren Besqab samtidigt gått så dåligt. Där skulle det kunna finnas utrymme för den senare att återhämta sig. I tävlingen är det lite surt för Affärsmodellen, vars plan för året påminde om Aristokratens men som inte gett samma utdelning.  

Bolagsjämförelser är för övrigt roligt en sådan här månad med ett häftigt fall. Autoliv rasade på en i mångas tycke fin rapport. Lika illa har det gått för Bilia medan Haldex och Kabe följt index. Utan att fördjupa mig i frågan känns reaktionen på de båda första väl stark - det finns inga tydliga tecken på fallande bilförsäljning ännu. Omvänt kan förstås Haldex och Kabe dras med i samma nedgång om oron inte släpper. 

Övrig konsumtion har däremot lagt sig nära den allmänna nedgången med HMClas Ohlson och SkiStar i intressanta lägen om kronan stärks men också med nedsida om konjunkturoro. En annan faktor är att en fortsatt svag krona ändrar köplusten av importerade varor men ökar lockelsen att turista hemma.  

Ännu en gång är det annars Rockräven som visar poängen i sin eventbaserade strategi. Med årets enda raket i startfältet - Robert Friman. Det är den typ av aktie där pulsen på gott och ont går att följa på Avanzas börsforum. Rockräven läste helt rätt att det förväntningarna av den justerade affärsmodellen med ökat fokus på guldhandel skulle driva kursen men som vanligt blir utmaningen att se om det även materialiserar sig i en stark rapport.

För egen del noterar jag dels att Lundin Petroleum klarat januari bra. Statoils position i bolaget får nog ses som en viss garanti för en hyggligt trygg framtid i Nordsjön och möjligen ett första steg till en större strukturaffär. För jag undrar om Lundinarna på sikt vill sitta och pumpa olja i befintliga brunnar. Samtidigt är det stora samtalsämnet i oljeindustrin dels att ingen längre investerar och kanske möjligen förhoppningsvis att det samtalen mellan Saudiarabien och Ryssland är början på en stabilare marknad. Däremot hade jag inget för satsningen på en vändning på tillväxtmarknaderna - Millicom har en massiv motvind. Trösten är att det mer kommer från yttre än inre faktorer. Med en direktavkastning som klättrar uppåt vart efter kursen faller nedåt blir det en extra intressant rapport.

Slutligen går det som vanligt bara att fascineras av att värdeinvesteraren Solbulle har en förmåga att klara sig bra i alla väder.






4 kommentarer:

  1. Hej

    Känns riktigt bra med den inledningen. Tycker precis som Gottodix att marknaden kanske reagerat lite väl hårt mot aktörer i bilbranschen. Haldex rapport kommer den 11 februari. Då får vi se hur de klarat sig. NCC gick t.o.m bättre än jag trodde. Hoppas fortfarande på mitt möjliga "guldägg" i portföljen, Miris Holding. MTG kommer med sin rapport nästa vecka om jag inte minns fel. Då får vi se om de lyckats så bra som jag hoppas på. Det är dock långt kvar innan året är slut och orosmolnen tycks vägra att skingra sig. Men en stark inledning har det blivit vilket jag för tillfället glädjes åt.

    Är dock fortfarande övertygad om att kronan kommer att hållas nere. Tufft läge för Riksbanken.

    Aristokraten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli spännande att se om Haldex kanske rapporterar i ett lite snällare börsklimat. Fast der vet man ju inte.

      När det gäller MTG tycker jag att det imponerade att de kom ur Ryssland såpass ok, väl?

      Miris... vet jag inte så mycket om. Kronan ska upp :)

      Radera
  2. Hmm, kronan ska upp...

    Vet Riksbanken om det? Tycker att signalerna snarare är att kronan ska hållas nere. Vi får se hur länge de orkar hålla emot.

    Aristokraten

    SvaraRadera
  3. Kanske chansen nu kommer för Bilia
    http://www.di.se/artiklar/2016/2/1/bra-start-pa-bilaret/

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam