Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 8 januari 2016

Hur djupt rasar Norsk Hydro?

Billigt eller farligt? Norsk Hydro är ett spännande exempel på hur börsoron rör om i värderingsgrytan just nu.


Diskussion på Shareville

Shareville pågår en diskussion om Norsk Hydro - kan aktien falla till 22 norska kronor? Det korta svaret är - ja,visst kan den det. Botten i en riktig nedgång ligger säkert betydligt djupare än så.  Vi har aktien i portföljen, så jag förstås tänkt lite mer än så på svaret.

Riskanalys

Norsk Hydro är en sunt och finansiellt starkt bolag med egen kraftförsörjning och gruvdrift. För oss är det en långsiktig värdeinvestering som jag skrev om i "Aluminium och Norsk Hydro är värdecaset som oljan inte ger" (Molekylär Ekonomi). Jag gjorde också en "Riskanalys Norsk Hydro" (Molekylär Ekonomi). Slutsatsen i den var:
Det som är ett genomgående tema när jag tittar på riskerna i Norsk Hydro är att det är efterfrågan främst i Europa som styr tillsammans med ett mycket stort beroende av att Kina inte faller igenom. Det är å ena sidan lite farligt men å andra sidan är det en ren exponering som jag gillar. Det går att följa rätt väl vad det är som kortsiktigt styr priset.

Min säljsignal för Norsk Hydro blir helt enkelt om jag reviderar ned min konjunkturprognos och särskilt om inbromsningen kommer från Kina.

Nuläget

Norsk Hydro jfr med olja (brent), FTSE World och LME Aluminium Källa: FT

Jaha, var är vi nu då? Grafen ovan ger en förenklad bild av det som kännetecknar omvärldens påverkan på Norsk Hydro. Bolaget är mer känsligt för efterfrågan än utbudstrycket. Det syns på hur aktien förhåller sig till aluminiumpriset. I somras föll aktien mer än än aluminiumpriset och nu har aktien backat drygt 10 procent trots att aluminiumpriset legat nästan stilla.

Det är dock inte så att Norsk Hydro rasar i takt med oljan eller, normalt sett, ens andra industrimetaller. I sommarens nedgång var aktien som lägst nere på drygt 26 norska kronor, så med ett pris nu på knappt 29 norska kronor. En skillnad nu är att framför allt Norsk Hydros huvudmarknad, Europa, än så länge ser bättre ut än då. Å andra sidan har Norsk Hydro än så länge bara fallit tillbaka till världsindex för aktier de sista sex månaderna. För en konjunkturkänslig aktie finns det nedsida kvar då, som framgick i somras.

Så slutsatsen? Tja, den jag kom till i riskanalysen. Det hänger på förväntningarna på Kina. Brakar det det där finns det fallhöjd kvar så det räcker och blir över. Om inte finns utrymme för ett lättnadsrally. För aktien är inte överhettad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam