Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 20 juli 2016

Tydligare uppsida i Volvo med fusket avklarat

Tog in en gammal bekanting i portföljen idag. Börsens stabilaste bolag är numera cykliska Volvo. Håller modellen att den aktien alltid är värd en hundralapp?


Får rekordfusket några konsekvenser?

Källa: Financial Times

Sanningens ögonblick närmar sig för Svenskt Näringslivs VD och tidigare Scania-VD:n Leif Östling. De övriga bolagen i lastbilskartellen gjorde idag upp med kommissionen. "EU fines truckmakers a record €2.93bn for running 14-year cartel" (FT). Bolagen medger att de riggat marknaden bland annat för att tillsammans hantera ökade miljökrav.

Kvar är Scania som väljer att ta frågan vidare till domstol. Leif Östling har förnekat all inblandning, så vi får väl se hur det går. Klart är att Scanias lastbilar försämrat sin bränsleeffektivitet de senaste 25 åren. Om Scania fälls tycker jag det vore rimligt att hitta någon annan person för att företräda Svenskt Näringsliv.


Lättare att värdera Volvo nu


Källa Börsdata
För Volvo var det skönt att komma undan så pass billigt som man nu ändå gjorde. Drygt 6 miljarder kronor är högt, drygt 3 procent av börsvärdet i böter, men var det bolaget satt av efter den senaste uppjusteringen. Bolagets rapport var som väntat svag med fallande försäljning både före och efter justering för valutaeffekter. Det är främst Nordamerika som backar och Kina som landat på en lägre nivå som tynger men även Sydamerika är fortsatt svagt.




10 filmer om vägen till ett rikare liv - andra avsnittet ute nu!

Sett till segmenten är det anläggningsmaskinerna som har det tyngst medan lastvagnarna rullar på lite bättre. Sammantaget tycker jag bilden i Volvo är hyggligt lätt att begripa sig på. Neddragningar och vissa besparingar har sänkt kostnaderna. Nu är kostymen bättre anpassad till en svagare men hyggligt stabil efterfrågan. Samtidigt ser Kina, om än på suspekta grunder, helt ok ut för närvarande och USA är mer starkt än svagt. Med ett Europa som uppenbarligen är på väg upp summerar det till ett bra läge. Åtminstone på kort sikt. 

Jag har ju tidigare skrivit om att vi väntade in kartellbeslutet. Med det i bagaget, så köpte vi Volvo idag och siktar på att aktien kan pendla upp emot, säg, 110 kronor eller något i den stilen.




Lämnade Betsson

Vi gjorde även en annan justering idag när jag sålde vårt innehav i Betsson. Grundskälet är all den respons jag fått från läsare och tittare i olika medier. Många personer vars omdöme jag litar på och som har erfarenhet av olika spelsajter har oberoende av varandra pekat på att jag underskattar problemen i Betssons erbjudande. Allt från plattformar till priset för att behålla och få nya kunder har nämnts. Själv tycker jag Betsson verkar vara ett ok alternativ på spelmarknaden men med en aktie som kollapsat på händelser i bolaget är jag extra försiktig

Det här beslutet väckte diskussion på Shareville. En del av mitt svar i där var att jag håller tummarna för att aktien studsar upp (även om vi ju klev av här). För jag vet att många satsat på en vändning. Jag hoppas jag får vara avundsjuk på er på torsdag när rapporten kommer. 





För min del tror jag det nu behöver börja med att vinst och försäljningstillväxt tar fart igen. Då kanske det även kan bli lite återhämtning i värderingsmultiplar som p/e-tal. Det var mitt case från början. Skälet att jag ändrade mig är att det är för svårt att överblicka för mig som inte i grunden kan marknaden. Andra med bättre förståelse för spelmarknaden kan nog se andra saker.

Skälet att jag säljer före rapporten är jag tror att det är ett rätt neutralt läge just nu. Rapporten kan antingen förtydliga i sakfrågor och minska oron eller avslöja att problemen är mer strukturella än som framkommit hittills (inte omöjligt, det var trots allt tapp över hela linjen). Jag avstår från att gissa och kliver av före istället.

I dagens 3 snabba tar jag även upp Indutrade, som jag nämnde att vi var intresserade av inför den här veckan. Tyvärr var andra snabbare på köpknappen för den rusade iväg utan oss. Så kan det gå men med fallande försäljning i de stora industribolagen kan det kanske bli en andra chans för köp i underleverantörerna.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


1 kommentar:

  1. Har funderat på att gräva i Betsson men kände också att osäkerheten var för svårkvantifierad.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam