Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 25 juli 2016

Börsen i veckan - varför fortsätter bolagsvinsterna falla?

Kan bolagsvinster fall hur länge som helst utan att börsen reagerar? Här är min egen fundering kring nyhetskrönikan åt Nordnet.



I den här veckans nyhetskrönika för Nordnet kom amerikanska vinster i fokus. Länkarna till dagens inlägg ligger som vanligt där. Med det sagt här är några av mina egna funderingar om börsveckan som kommer.

Vinsterna vill inte landa



Nu är det fem på väg mot sex kvartal med en fallande trend. Samtidigt är börsen uppåt. Den svenska rapportsäsongen ser likadan ut. Vart man än ser är försäljningen på nedgång och i många fall även vinsterna. Mindre dåligt än väntat har varit temat som driver upp aktiekurserna. För vår del har juli blivit en riktigt bra månad.

Reklam - kom igång med sparandet och bli delägare i HM Nordnets samarbetspartners har fått möjligheten att ge sina läsare ett bra erbjudande. Sätt igång och spara, så bjuder banken på en HM-aktie. Vettigt tycker jag och delar gärna. Koden du behöver ärVänner2016 och via den här länken hittar du erbjudandet (31 juli är sista dag att anmäla sig)



Nöjd, således? Nja, jag tycker egentligen det jag tyckt hela året och ännu längre. Vi lever i ett limbo. Så länge inte ekonomin svarar på det kraftfält som bildats mellan oro, stimulanser och hopp om normalisering händer egentligen inget väsentligt. Det var det jag talade om på Nordnet Live.

Då var diskussionen om vi var på väg mot en börskrasch. Nu är tonen annorlunda och det talas om en trend uppåt igen. Det kan hända men i min värld behöver då ekonomin till slut svara. För jag är inte övertygad om att mer stimulanser ger så mycket. Så, tyvärr, vi är där vi varit länge i makrostyrd börs.


Vad tror jag om makron just nu?

Nu har jag inte hunnit uppdatera min makrobedömning för tredje kvartalet ännu men jag gissar att slutsatsen även denna gång blir ett fokus på stora obalanser. Exempelvis noterar jag att nu flödar pengar in i obligationer med högre risk gärna på tillväxtmarknader. Det är en del av börsklimatet just nu men det ger också utrymme för en sväng tillbaka om oron åter tar tag i börsen. Med andra ord egentligen inget nytt.

Vad vore då nytt? Svaret är en uppgång i konsumtion och investeringar, stigande inflation, högre bolagsvinster eller om det går illa tecken på att skuldkrisen faller ut. Inget av det här finns det entydiga tecken på. Fast om något är ändå pilarna mer uppåt än nedåt, så i den meningen har bullkramarna rätt.

Frågan är om inte största risken på kort sikt ändå är nedgången i Storbritanniens ekonomi, förstås i nära konkurrens med italienska banker vars ekonomi testas på fredag. Sedan ska nog det som händer i Turkiet inte underskattas men det är mer en lågintensiv långsiktig förändring. Vi får se vad inläsningen till makrobedömningen ger för resultat.


Nytt avsnitt av Sparskolan



Sparskolan tar en hel del tid. Det är även många bra läsarfrågor som blivit liggande. Det ska bli kul att ta tag i. En hann jag faktiskt med i gårdagens inlägg. Idag blev den en 3 snabba om den. Är det ett bra alternativ att välja en blandfond till sitt pensionssparande?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



8 kommentarer:

  1. Vill bara säga ett stort tack för dina analyser. Är en fin hjälp i mina försök att förstå och hänga med i ekonomin. Sansat och begripligt även för mig som inte är något proffs. Jag läser regelbundet och tyckte det var dags att tacka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Positiva knuffar bidrar en hel del!

      Radera
  2. Vill passa på. Stort tack för det du gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är väldigt roligt med respons.

      Radera
  3. Jobbar du på Nordnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag är bara en bloggande privatperson men jag har ett samarbete med Nordnet. Där jag bl.a. skriver i deras veckobrev. Du hittar mer info under partners.

      Radera
  4. Är det rimligt att vinster/avkastning/direktavkastningen ligger högt i en ekonomi präglad av minusränta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, la svaret i ett eget inlägg
      http://gottodix.blogspot.se/2016/07/vad-hander-med-borse-om-rantan-inte.html

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam