Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 13 juli 2016

Inför rapporten: Atlas Copco från sidlinjen

När jag, från sidlinjen, tittar till Atlas Copco inför rapporten tycker jag det ser ut som det gör lite varstans. Nedsidan i utfallet är inprisad men ingen uppsida i prognoserna framåt.

Prognoser som kan överraska mer än utfallen?


Källa: Inquiry Financial

En av mina funderingar inför den här rapportsäsongen är om guidningar kan höja aktiepriserna trots att utfallen kanske blir som förväntat - nämligen relativt svaga. Med en kris inom olja och flera råvaror som la sig under våren och ett USA som går relativt bra är det möjligt att bolagen kommer våga uttryckas sig med lite större tillförsikt än på ett tag.

Ett bolag jag följer med intresse är Atlas Copco. En titt från sidlinjen, det vill säga utan att jag fördjupat mig tyder på att marknaden inte har så överdrivet höga förväntningar på bolaget. Trots att vinsten per aktie föll 10 procent jämfört med året innan till 2,38. Det är alltså en lägre vinst som ger samma p/e-tal i grafen ovan.

Det avspeglas istället i aktiepriset som alltså är ned 10 procent. Det intressanta är att marknaden med andra ord har låga förväntningar på en vändning.


Bästa portföljerna på Shareville? Kolla in mina förslag på Sparskolan.se


Låga förväntningar?

Källa: Inquiry Financial
Jag inte fördjupat mig i Atlas Copco och jag är medveten om att kronan kan ha påverkat resultatet andra kvartalet, även om dollarn spurtade på slutet. Det här är med alltså bara ett inspel från sidlinjen, för vi äger ju inte några aktier i Atlas Copco.

Det sagt tycker jag det verkar vara mer nedsida än uppsida inprisad i aktien inför rapporten på fredag. Fast kanske kommer utfallen pricka rätt, för det var exempelvis en tuff period för gruvsektorn under kvartalet. Det kan ha märkts i orderingången. Det jag tycker syns i estimaten är dock att det inte finns någon förväntan om att det vänder uppåt.

Det jag undrar när jag ser de här siffrorna är om hänsyn verkligen har tagits till att det innan Brexit fanns en förhoppning om att industrin och råvaror skulle om inte ta fart så åtminstone ha bottnat. Är det så att nedsidan är inprisad men inte uppsidan?

Jag kan tänka mig att bolag som Atlas Copco klarar att leverera det analytikerna tror men att om de ger positiv guidning framåt, så blir det en positivt för aktiepriset. För det finns ingen förväntan på ett lyft.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här  eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam