Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 4 juli 2016

Fisk är nyttigt för portföljen

Vad är mest high tech just nu? Frågan är om inte rätt svar är mat, bönder och traktorer. Dessutom är det bra riskspridning för portföljen.

Jordbruk är high tech

Mat är en intressant investering. Vi ägde traktorbolaget Deere fram till förra året. Det blev en bra investering men bolaget och branschen stod redan då inför stora utmaningar.

Globalt jordbruk är som så många andra produktionsmarknader tredelad. I mogna ekonomier, som USA, är ökar inte efterfrågan av antalet traktorer. Det som driver lönsamheten är istället produktutveckling för att få upp marginalerna. Självkörande traktorer finns redan och automatiseringen av jordbruket har kommit långt även i andra delar. Sedan finns en grupp länder, främst Kina, där det efterfrågas allt fler effektiva moderna jordbruksmaskiner. Slutligen finns de småskaliga länderna, som Indien, där lyftet i jordbrukssektorn fortfarande är att fler skaffar något slags traktor.

Jordbruk är också som andra råvaror genom att det gjorts större investeringar än efterfrågan på många delmarknader kan svälja. Politiskt stöd och flera år med bra skördar har också bidragit till hög tillgång och låga priser på exempelvis spannmål. Efter flera år med låga räntor är det också många som köpt det som de ska köpa i maskinväg. Något bland annat Deere har fått erfara.


Jordbruksrevolutionen



För några veckor sedan hade Economist en teknikbilaga jag läste med stort intresse. "Factory fresh" handlade om den nya roll jordbruket har. Det här är nämligen en av de branscher som verkligen ligger i teknologins framkant. Det är inte bara automatiseringen av maskinerna som är kännetecknande. En annan av tidens verkliga megatrender är också högst närvaradne - genmodifiering. Lägg därtill en stabilt växande efterfrågan (jordens befolkning växer) samt miljö- och hälsoaspekten och faktiskt är odlad mat bland det hetaste du kan investera i.

Odlad mat är för övrigt inte bara spannmål och kossor utan det kan även vara exempelvis lax och räkor. En särskild poäng för investeraren är att de här marknaderna ofta har en låg korrelation till den övriga ekonomin och börsen. Det gör bolag som Marine Harvest som vi har i portföljen till en intressant investering.

Missa inte nya sidan Sparskolan - där hittar du bland annat mina 39 favoriter på Shareville


Sedan finns det alltid med- och motvind samt inte minst bolagsspecifika aspekter. När resten av världen hållit på med Brexit så är det som styr Marine Harvest hur laxpriset utvecklas. Det styrs bland annat av hur laxpesten i Sydamerika utvecklas.

Den enda, stora bristen, i att investera i jordbrukssektorn är att många av de spännande bolagen, ungefär som andra förhoppningsbolag är rätt högt prissatta. Det är värt ett eget inlägg. Idag blev det bara några rader om att se annorlunda på en bransch många missar.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




10 kommentarer:

  1. Danmark är framgångsrika inom jordbrukautomation, vet inte om det finns några noterade bolag. Ett blev uppköpt av teradyne, kanske kan vara något

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, kan tänka mig att Danmark ligger långt fram här. Ska lägga den tanken på minnet - tack!

      Radera
  2. "..Det är inte bara automatiseringen av maskinerna som är kännetecknande.."

    Känner du till några bolag som levererar dessa automatiseringsprodukter för jordbruk, Gottodix? Kan vara intressant att se på dem likaså?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, eller nja. Ett är faktiskt åtminstone rent tekniskt Hexagon. De säljer olika digitala mätsystem. Viktigt för att styra tekniska system på distans, vet inte om de jobbar med jordbruk dock.

      Radera
  3. Dilettant Invest5 juli 2016 kl. 22:28

    Nedanstående baseras på saker som intresserade mig för många år sedan, så jag reserverar mig för att jag kan ha glömt väsentligheter och vara ute och cykla i allmänhet... :-)

    Min reflektion är att man, som vanligt i dessa sammanhang, bara fokuserar på effektivitet mätt i produktion per ytenhet eller arbetad timme. Mätt i dessa mått har biotekniken i bred bemärkelse varit en stor framgång, men om man mäter energin i den producerade maten jämfört med energiförbrukningen i produktionen har den gått ned. (När jag pluggade läste jag ett paper som hävdade att ett traditionellt balinesiskt risjordbruk gav 10-20 gånger den insatta energin medan ett högt mekaniserat amerikanskt jordbruk gav ca 2 gånger, att googla fram en referens lämnas som en övning åt den intresserade läsaren :-)...).

    Växtförädlingen, traditionell eller med genteknik, har varit inriktad på att få fram varianter som inte lägger så mycket energi på att skydda sig mot skadeinsekter, torka osv utan på att öka 'nyttomassan', ordbrukaren har istället fått tillföra bevattning och bekämpningsmedel.

    Ett modernt jordbruk är nödvändigt för att föda en växande befolkning, men utvecklingen har varit möjlig pga god tillgång på (fossil) energi för att subventionera grödornas energibudget så jag är inte säker på att DEN sortens jordbruksteknik är en klockren investeringsidé när fossila bränslen håller på att omvärderas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sådan..
      http://metropolisfarmsusa.com/our-technology#index

      Radera
    2. Tog faktiskt upp frågan om att mycket tillväxt kommit från att energi tagits upp ur marken. Närmaste åren finns det ju (tyvärr?) överskott att av billig energi. Sedan handlar mycket om att fasa in alternativ. Den verkliga bristvaran verkar dock vara vatten.

      Radera
    3. Dilettant Invest6 juli 2016 kl. 22:58

      Ja, min kommentar rörde främst den länkade Economist artikeln, skulle varit tydligare med det.

      Radera
  4. Vad är marine harvest p/e tal i dagsläget? När jag kollar avanza så står det ungefär 5 medan på börsdata. 31 ungefär. Tack för en grym blogg!

    SvaraRadera
  5. Vad är marine harvest p/e tal i dagsläget? När jag kollar avanza så står det ungefär 5 medan på börsdata. 31 ungefär. Tack för en grym blogg!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam