Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 5 juli 2016

Spekulera i utdelningsaristokrater?

Aktier i bolagen med hög och växande utdelning är inga självklara vinnare. Det är inte ens en bra passiv strategi att spara i men det kan vara fortsatt intressanta för den aktive investeraren.


Utdelningsaktier har varit vinnare

Källa: US Spindices
Utdelningsaktier och särskilt utdelningsaristokraterna, de som alltid höjer utdelningarna, är det många som gillar. Det kan ha sina poänger - för här finns många bra bolag. Några saker är dock bra att veta.

Det är inget jämnt spritt index utan vissa, främst defensiva sektorer, är överviktade. Främst konsumentvaror och särskilt dagligvaror. De sistnämnda står för 27 procent av indexet. I den amerikanska ekonomin har det varit en bra viktning de senaste tio åren, för inhemsk konsumtion har gynnats av fallande räntor.


10 filmer om vägen till ett rikare liv - första avsnittet ute nu

Många av utdelningsaktierna har också i realiteten fungerat som ersättning för obligationer, när priset på dem rusat i höjden vart efter räntan fallit. Kommer den utvecklingen att fortsätta? Kanske, för det talas numera allt oftare om lower for even longer och en realränta (dvs exklusive inflation) som även på sikt ligger på noll. I det läget skulle den här gruppen aktier kunna fortsätta prestera bra.

Samtidigt finns det andra trender. En är att ekonomin normaliseras genom att inflationen tar fart och räntorna börjar stiga. En annan är att det blir allt svårare att fortsätta höja utdelningar vart efter vinsterna blir svårare att fortsätta pressa uppåt. Båda är frågor jag skrivit om tidigare. Det sistnämda bland annat i "Marknaden: utdelningar kommer att ligga stilla i 10 år".





Det är alltså inte så att utdelningsaktier är någon säker investering eller ens en lågriskinvestering i den börsmiljö vi har ju nu. De kan fortsatt vara en bra investering men då som en spekulation i att räntorna förblir för låga för en konjunktur som fortsätter återhämta sig. Är det därför du äger den här typen av aktier, så ligger du rätt. Är du däremot en passiv investerare som vill slippa oroa dig är jag inte lika säker. Det var också det svar jag till en läsare i det här inlägget

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

.


7 kommentarer:

  1. Kollat lite på fortum som har både lågt p/e tal och hög direktavkastning, kan vara en kandidat vid fallande börs?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortum har sina poänger men också en del utmaningar, både egna och i hela branschen. Skrev om det för någon månad sedan.

      http://gottodix.blogspot.se/2016/04/pa-begaran-fortum-fran-sidlinjen.html

      Radera
  2. Men om inflationen stiger så borde ju även utdelningarna öka (gäller förstås inte preferensaktier med fast utdelning). Både de priser företagen kan ta ut och de löner/omkostnader de måste betala ut borde öka i samma utsträckning. Det är väl istället pengarnas värde som minskar vid inflation. Eller har jag missat något?
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är två aspekter. Det ena är hur högt stabila utdelningar värderas. Där har fallande räntor (pga fallande inflation) gjort dem alltmer intressanta. Men det vänder om ränta & inflation börjar stiga. Den andra aspekten är nivån på vinsterna. Där beror det på vems vinster som nominellt stiger när inflationen stiger. Det kan även vara lönerna som stiger snarare än bolagens vinster. Klart är att förväntningarna på utdelningstillväxt framöver är låga - jag la till det i artikeln ovan.

      Radera
  3. Är inte frågan som alla passiva, långsiktiga investerare egentligen vill ställa - vad tusan skall man investera i då, om man vill ha utdelningar? Bredare index ETF'er kanske är svaret?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grundfrågan är varför vill du ha utdelningar? Är det för att du tror mer på mogna bolag än tillväxtbolag? Eller kanske till och med mest på aristokraterna? Då ska du investera där.

      Vill du ha utdelningar från din portfölj kan du likväl ta ut 4 procent om året i "utdelning". Det finns inget egenvärde i att utdelningen till dig kommer från bolagen. Du kan själv välja om den ska återinvesteras eller konsumeras.

      Förutom en viktig detalj - köper du utdelningsbolag så har ju ledningen i bolagen gjort bedömningen åt dig hur mycket kapital som är lämpligt att plocka ut. Det kan ju möjligen vara en poäng.

      Men i stort sett - strikt rationellt skilj på beslutet hur du får bäst totalavkastning över tiden och beslutet hur mycket av din portfölj du delar ut tilö dig själv (beslutat av dig eller via bolagens utdelningar).

      Radera
    2. Jag vet varför jag vill ha utdelningar. Men om det blir en "crowded trade" och multiplarna pressas upp så får man kanske anpassa kartan till terrängen. Då får man eventuellt även som dålig momentum/tillväxt-placerare bättre avkastning där. Men multiplarna är väl rätt ansträngda där också.. Min investeringsfilosofi har gått väldigt bra, men just nu surrar frasen "reversion to the mean" i huvudet hela tiden när jag kollar köpkandidater. Jag har fått analys-paralys. Tror jag lägger pengarna på bankkonto framöver och försöker njuta av det jag har.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam