Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 8 juli 2016

Jobbdata på randen till ett börsras

Dags igen för amerikanska jobbdata. Senast var de i centrum för en oro om räntehöjningar. Nu vore en förbättring den lättnad börserna behöver nu. Även om det leder till högre räntor.





En besvikelse senast

Det är lite make or break idag för världsekonomin. Amerikanska jobbdata kan kännas rätt perifert för den som främst följer svenska börsen. Faktum är dock att i den oroliga världsekonomin är det här precis den typen av nyhet som lättar eller sänker börstrenden.

Förra gången blev statistiken om nya jobb utanför jordbrukssektorn en stor besvikelse. Det var dystert över hela linjen när minskningen av arbetskraften spred sig från energisektorn till andra delar av industrin. Samtidigt kunde inte tjänstesektorerna, varken de med lägre eller de med högre kompetenskrav, hitta arbetskraft. Det är inte så lätt att gå ifrån att jobba på oljerigg till att vara läkare.

Den som enbart såg till den senaste statistiken kunde faktiskt notera en amerikansk ekonomi som var i en stagflation om än på mycket låg nivå. Arbetskraften föll samtidigt som lönerna tog fart uppåt.

Det här satte FED i en riktigt svår beslutssituation. Delar av USA behöver högre ränta medan andra snarast skulle behöva lägre. Det dåliga utfallet räckte dock för att plocka bort räntehöjningar från agendan i juni. Det, lika mycket som tron att britterna skulle stanna, låg nog bakom trenden uppåt på börsen inför omröstningen vid midsommar.


10 filmer om vägen till en rikare framtid - första ute nu

Ännu viktigare nu

Sedan blev det som det blev och fokus skiftade annorstädes. Nu spelar dock ändå jobbsiffrorna stor roll för just nu är vi i en ekonomi där USA som säker hamn för kapital redan är överfyllt. Om det blev en besvikelse till idag, så skulle det sätta press nedåt på redan historiskt låga amerikanska räntor, som vanligt skulle 2-årsräntan reagera snabbast men många skulle titta på de längre löptiderna.

Får vi i så fall se 30-årig amerikansk ränta under 2 procent? Nu har den återhämtat sig men ska den ner till lägstanivåerna den testat i vår, så är vi där.

Det kan vara värt att fundera ett ögonblick över vad det säger när världens starkaste ekonomi på den löptiden och med inflation inräknad ger räntor på 2 till 2,5 procent. Det om något visar hur svårt det är att få avkastning på den stora penningmängd centralbankerna försett ekonomin med men som inte hittat ut till investeringar och konsumtion.

Omvänt gäller att om jobbdata är tillräckligt starka, särskilt om lönetillväxten fortsätter ligga på över 2,5 procent, då ger det en indikation om att amerikanska räntor inte kommer förbli så här låga för evigt. Det tror jag vore precis vad marknaden behöver just nu. För den svåraste pressen efter Brexit är den bankkris som ultralåga räntor lett till, främst i Italien men egentligen över hela Europa.

Förväntan ligger på 165 tusen nya jobb. Får man hoppas på något vore det en rejäl överraskning uppåt, gärna över 200 tusen jobb. Dessutom vore det bra om sysselsättningen vände tillbaka upp. Men det är en förhoppning.

Förra siffran var en ensam blipp mitt i vad som då tolkades som avslutningen på den amerikanska energisektorns kris. Förhoppningsvis var det en tillfällighet och inte inledningen på en lägre nedgång. I eftermiddag får vi besked

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




2 kommentarer:

  1. vad kommer detta positiva resultat ha för effekt på den svenska börsen? (dvs. med facit i hand att jobben kraftigt ökat)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gav en tydlig positiv injektion. Perfekt för börsen att ekonomin i USA ser helt ok ut men att det finns tillräckligt mycket oro runtom i världsekonomin för att räntehöjningar kommer att dröja. Skrev lite mer om det i dagens inlägg.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam