Illusionen av en förändring
Källa: Vitrolife |
Källa: Vitrolife |
Det har också hänt några värdeskapande händelser, som köpet av två tyska specialister på laserteknologi i mikroskop och liknande. Det skrev jag om i "Vitrolifes förvärv - så mycket är det värt". I min värld kunde det ganska billiga förvärvet vara värt runt 20 kronor per aktie. Möjligen kan marknaden ha räknat upp det till att aktien kunde värderas upp runt 40 kronor.
Hur man än räknar är vägen lång från de runt 375 kronor jag satt som värde till de 542 som bolaget i dag värderade bolaget till. Då låg jag ändå högre än Affärsvärlden med 350 kronor och Dagens Industri som satte 300 kronor som riktkurs.
Tittar man djupare i rapporten blir den här kursrusningen ännu underligare.
Reklam: Häng med i diskussionen om Vitrolife på Shareville |
Sämre tillväxt än som möter ögat
Källa: Vitrolife |
Vitrolifes underliggande marknad växer 5-10 procent om året. Till det kommer att Vitrolife fortsätter ta marknadsandelar även om det går allt trögare vart efter bolaget och konkurrenter som Cooper blir alltmer dominerande. En rimlig tillväxt för Vitrolife ska alltså ligga en bit över 10 procent.
Det gör den bara i Kina men då ska man veta att första halvåret förra året var ovanligt dåligt i Kina, bland annat på grund av en udda säsongseffekt när många väntade med behandling för att pricka rätt födelseår i den kinesiska kalendern.
Hur mycket det slog kan ju diskuteras men siffrorna tog fart mot slutet av året, så det är troligt att den stora ökningen där inte står sig. Det är också antalet efterfrågade behandlingar som drivit försäljningsökningen, inte merförsäljning av påbyggnadsprodukter som time-lapse. Det framgår av att ökningen är störst i bassegmentet odlingsmedia och engångsartiklarna.
Samtidigt har Vitrolife fortsatt svårt att vinna marknadsandelar på störste konkurrentens hemmaplan - USA. Cooper har gjort ett annat tekniskt vägval, baserad på genteknik. Den verkar inte Vitrolife slå ut. Å andra sidan håller Vitrolife ställningar med sitt alternativ. Vitrolifes time lapse växte dock bara en procent jämfört med året innan.. Geografiskt imponerar inte heller en tillväxt på 4 procent på det som ändå är bolagets hemmamarknad, Europa.
Det ser helt enkelt ut som att det ligger lägre tillväxt i korten andra halvåret. Då ska vinsten per aktie ned en bit. Jag ska inte göra anspråk på att ha gjort någon djupsinnig analys men för min del ser en vinst runt 9 kronor per aktie i år mer realistisk ut. Då är p/e 60 i Vitrolife och jag har inte sett någon ge ett vettigt svar på varför. Jag ligger för övrigt fortfarande högre än andra - exempelvis tror Introduce i en helt färsk analys att årets vinst per aktie blir 8,65.
Vi har kvar 3 procent av portföljen i Vitrolife. För det är svårt att hitta riktigt bra bolag. Vi har varit med på resan från 2012 och sålt av mycket. Resten då? Ja, någonstans går gränsen när för när dyrt helt enkelt är för dyrt.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.