Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 29 februari 2016

Vi ser björnar - tyskarna ser köplägen

Läser en del tyska affärstidningar. Bilden av världen är lite annorlunda där jämfört med i vår. Exempelvis väntar min favorit Der Aktionär på att börsen fortsätter uppåt i vår.

Tyskarna mer neutrala till nuet på börsen

Källa: Der Aktionär
I Sverige, både i media och inom bloggosfären, är det närmast en sanning att vi befinner oss i en björnmarknad. Riktigt så ser det inte ut i tysk media. I vart fall inte när jag tar temperaturen via Tysklands största aktietidning - Der Aktionär. Där är slutsatsen istället att det nu är mer billigt än dyrt på börsen. Ska jag plocka upp deras tråd, skulle ett resonemang kunna vara att dollar och yen är för dyra medan pundet är för billigt. Justera för det och börserna ligger på sitt historiskt genomsnittliga värdering. Det är alltid intressant med andra perspektiv.

Källa: Der Aktionär
Redan i ledaren fastställs att året så här långt är sidledes och en fortsättning på förra årets volatila börs. Sedan konstateras visserligen att de flesta pilarna både i USA och Tyskland pekat nedåt ett tag men fokus landar på nivån, exempelvis på inköpschefernas förtroende i industrin, inte trenden och då ser det åtminstone inte lika dåligt ut. Allt är en fråga om referensramar. 

Källa: Tradingeconomics


Biosimilar istället för generika

En biosimilar är ett läkemedel som liknar ett redan godkänt biologiskt läkemedel (det biologiska referensläkemedlet) men som inte är identiskt (Läkemedelsverket). Till skillnad från generika är det inte kopior utan vidareutvecklingar och näraliggande lösningar på samma verksamma substans. Det ger nya mediciner där testerna på människor kan kortas ned och utvecklingskostnader mellan 80-200 miljoner dollar istället för 1-2 miljarder dollar. Med många stora patent på väg att gå ut är den här nya tekniken på väg att få sitt genombrott.

Marknaden beräknas växa från 2,5 miljader dollar 2015 till 18 miljarder dollar 2020. Bara för att ge lite proportioner är det mer än marknaden för fingeravtrycksläsare, enligt den här marknadsanalysen, kommer vara värd vid samma tidpunkt. Det är med andra ord ännu en guld rush i jakt på bolagen som kan träffa rätt. Ämnet får en helt egen artikel i Der Aktionär med fokus på bolaget Formycon. Det får nog kategoriseras som ett förhoppningsbolag i forskningsbranschen ännu så länge. Med en värdering på drygt 193 miljoner euro och höga P/E-tal (omväxlande positiva och negativa). För 2016 räknar Der Aktionär med p/e 40. Hur som helst ett fenomen att hålla ögonen på. Vi svenskar vet ju vad smarta läkemedelsutvecklare som Meda lyckats bygga upp inom generika.

Några spännande bolagskommentarer

Apples underleverantör till Dialog Semiconductor. Lageruppbyggnad hos Apple och andra telefontillverkar tvingade Dialog att vinstvarna i höstas. Nu riktas alla blickar mot tajmingen för nästa Iphone och samlat växer mobilmarknaden i år med anständiga siffror, runt 5 procent. För vad det är värt är åtminstone tyska media positiva till utsikterna framöver.

I kemi- och numera främst hälsokemikoncernen Bayer ser tidningen den typen av köpläge som vissa här hemma ser i verkstadsbolag som Volvo eller Sandvik. Möjligen är läget bättre i Bayer som ser bättre utsikter för efterfrågan både inom medicin och jordbruk. Därtill är Bayer, värderat till p/e 13, det är väsentligt lägre än renodlade läkemedelsbolag som Bristol Myers Squibb och Novo Nordisk och i nivå med, i min mening, väsentligt osäkrare AstraZeneca.

Den som tror på tidningens möjliga börsrally i vår tar sig istället antingen en titt på Adidas eller SAP. Båda har rejält momentum både i bolag och aktie. I det första fallet är det sportklädestrenden som aldrig verkar vilja släppa och i det senare kan bra resultat kombineras med förhoppningar om växande molntjänster om marknaden blir på gott humör (ungefär som i också intressanta Microsoft).

Ett resonemang jag känner igen från vårt köp av Handelsbanken är att Muenich Re med stabiliteten i sin avkastning kan försvara en nu hög direktavkastning på 4,6 procent. Det är vettigt tänkt men återförsäkringsbranschen är utsatt för press när det stora, pressade, försäkringsbolagen väljer andra lösningar som att ta mer egna böcker. Hela försäkringsbranschen är därtill hårt pressad av de låga räntorna.

Slutligen kan det vara intressant att veta att Der Aktionär är tveksamma till värderingen av till Kinneviks samarbetspartner Rocket Internet. Bolaget bedöms kunna e-handel och ha en fungerande offensiv expansionsidé. Det räcker dock inte när riskerna är stora och lönsamheten låg.


2 kommentarer:

  1. "I Sverige, både i media och inom bloggosfären, är det närmast en sanning att vi befinner oss i en björnmarknad."

    Jag har också fascinerats av dels detta, dels att så många verkar räkna 2009 som starten av (nyligen avslutad?) "bull market". Jag tror det beror på att vi har blivit så amerikaniserade att vi utgår från deras syn att en bear market är 20% ned på deras index och att deras definition med automatik ska vara vår. D.v.s. är det inte bear market där så är det inte det här heller.

    OMXS föll ju dock mer än 20% 2011 och tog även längre tid att återhämta sig än i USA. Varför räknas då inte hösten 2011 som starten på en ny uppåttrend för oss? Bör inte varje marknad och börs ses som en separat marknad? Många av de som verkar utgå från den amerikanska marknaden verkar inte ha några problem med att "emerging markets", Kina eller råvarumarknader har egna bull resp bearcykler. Bara därför att vi haft två så brutala nedåtcykler senast 15 åren betyder inte att varje bear market måste gå ned lika mycket. Så ser inte det historiska mönstret ut.

    Till detta märkliga synsätt kan man sen addera upplysningen att S&P500 faktiskt föll 20% även 2011, dock enbart intraday. De som säger att marknaden måste gå ned nu därför att uppåtcyklen varat så länge skulle alltså tycka annorlunda om S&P500 haft samma kursutveckling då men istället för intraday gått ned 20% på stängningen? Det är ju helt bisarrt. Det är lika korkat som den plötsligt anammade definitionen av en recession (eller lågkonjunktur som alla sa innan alla blev så amerikaniserade) som två kvartal i rad med fallande BNP.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Janet Yellen håller med dig :) Vid decemberkonferensen sa hon att konjunkturer "don't die of old age" med adress till just den här teorin. För min del tror marknaden kan snappa upp en del men att i längden måste ekonomin svara - kolla gärna in klippet från Nordnet Live där jag utvecklar den tanken. Jag kan inte se att ekonomin har gett den tydliga indikationen på nedåtrisk som de hårdföra björnarna ser. Däremot är vi alldeles tydligt i ett vanskligt läge men det kanske inte krävs så mycket för att komma till den slutsatsen :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam