Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 24 februari 2016

En dag fylld med dåliga nyheter för börsen

Det var mest dåliga siffror på makroradarn idag. En var särskilt alarmerande - amerikansk servicesektor håller inte emot längre. Det är ett starkt skäl att oroa sig för börsen i mars.

Siffran som inte skulle rasa

Det har varit en småsur makrovecka men idag tog den steget ned till rutten. En av de indikatorer jag följer närmast är nivån på och samspelet mellan inköpschefsindex för industri och servicesektor. I början på december noterade jag att "USA signalerar lågkonjunktur". Ingressen var att
Går tillverkningen ned i börsuppgång ska man dra öron åt sig. Precis där är vi nu
Det som hållit emot har varit servicesektorn. I en vanlig lågkonjunktur är det dock ofta industrin som går före i nedgången, enligt den enkla logiken först blir man av med jobbet sedan slutar man handla. Den här konjunkturcykeln är dock långt ifrån vanlig.

Det finns främst två skäl att tillverkning och service gått isär i USA. Det första är att energisektorn, med oljan i centrum, pressats. Det andra är att den starka dollarn drivit på inhemsk konsumtion och missgynnat exporterande bolag, inte minst inom industrin. Det har därför varit ett rimligt alternativ att servicesektorn håller emot och att det inte är någon lågkonjunktur på ingång. Omvänt betyder förstås en svag signal för servicesektorn att det är fara och färde för USA och i förlängningen för världsekonomin.

Precis det hände idag - "US services sector shrinks for first time since ’13" (FT). Nu är det här bara en blipp och ett enskilt mättillfälle kanske inte säger så mycket. USA-börserna tog det lugnt och var när det här skrevs till och med upp någon tiondel. Samtidigt är trenden i kurvorna desto tydligare. Tar man en titt bakåt är nuläget påfallande likt situationen förra gången servicesektorn dippade - 2013. Då var det oroligt när USA:s kvantitativa lättnader (QE) skulle sluta öka. Nu är i USA i samma situation men världen mår betydligt sämre.


Andra signaler är inte heller så muntra

Här kommer ett urval andra nyheter från dagen. "British Pound Sinks to Seven-Year Low on ‘Brexit’ Fears" (wsj) visar att den känsliga valutamarknaden redan reagerat på den politiska oron kring Storbritanniens kommande EU-omröstning. Det är bara en del av den allmänna oron just nu. Det finns en hel del andra signaler också, som att yen blir dyrare eller att "Gold nears 20% gain this year as ETFs lure cash" (FT) beskriver att guldpriset främst stigit för att västerländska investerare flyttar kapital från aktier. 

"Saudi Oil Minister Surprises OPEC with Tough Line on Prices" (wsj) var det väntade utspelet när Saudiarabiens oljeminister talade i USA. Innehållet var dock oväntat tufft. Vi kör på till 20 dollar fatet om ni inte minskar produktionen. Det i sin tur kom dagen efter att Irans oljeminister kommenterat de saudi-ryska förhandlingarna om fryst produktion så här "Freezing Production ‘a Joke,’ Says Iran’s Oil Minister". Den som trodde priskriget på oljemarknaden var på väg att ta slut får nog fundera ett varv till.

Allt är dock inte dystert. Igår kom den här nyheten "China says consumption growth will remain fast in 2016" (Reuters). Kina har för övrigt varit ordentligt aktiva efter att deras nyår avslutades. Dollarlån har växlats till yuan, ett tecken på att regimen vill få utrymma att devalvera och nya lånestimulanser har getts både till bostadsköp och industrier. Ingen inbromsning där således. Det är faktiskt i linje med det som numera är huvudfåran i internationella diskussioner - det är politikernas tur att helst med lånade pengar stimulera ekonomin. "IMF calls on G20 to take ‘bold’ action" (FT).

Min reflektion 

Det spelas upp stora förväntningar på politiker och centralbanker just nu. Både i USA och Europa är signalerna om vad centralbankerna ska göra härnäst långt ifrån så tydliga som marknaden tolkar dem. Det samma gäller för önskemålet att öka budgetunderskotten. Det är ingen självklar åsikt i exempelvis Tyskland. Marknaden har alltså egna blippar som är dåliga och har knutit sina förhoppningar till att mer stöd kommer utifrån. Det är vågat. 

Kanske finns lösningen i "Fantasy and Magic: A New Central Bank Approach" (wsj). Länder som Japan och Sverige kan sänka räntan till synes hur långt som helst utan att valutorna försvagas. En fräck idé vore då att trycka pengar, växla till dollar och köpa olja för pengarna. Låter det knäppt? Kanske lika galet som minusräntor.  

För min del går jag in i månadsskiftet med en betydligt höjd beredskap. Vi har tagit ned aktieportföljen något, bland annat genom att ta in en björnfond. Exponeringen är nu runt 80 procent.

2 kommentarer:

  1. Tack igen för bra blipp-bevakning. Angående utspelen om oljan: Låter som just utspel, att verkligen gå från ord och hög svansföring till bister handling kan sitta långt inne. Nu vill ingen tappa ansiktet. Någon sorts uppgörelse på sikt känns ofrånkomlig, allt annat är rent av korkat. En fortsatt låg olja och ett Kina som fortsätter konsumera tre sig inte allt för hopplöst för bolag som gynnas av lågt oljepris och växande konsumentkraft. Har ni kvar BMW? Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Särskilt saudierna har det nog svettigare än de vill erkänna. De är ju de som åker jorden runt för att tala omvärlden till rätta.

      Sedan tänker jag ungefär som du beskriver, där det fortfarande stimuleras borde konsumtionen kunna hållas uppe. Kina & bilar är bra exempel. Kina har ju t.o.m. subventioner för bilköp sedan december. Så hoppas våra Bmw kan gasa på från nuvarande pressade nivåer.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam