Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 17 februari 2016

Rapporterna: tipp topp Doro

Doro Care gick bra och nya telefonen sålde utmärkt. Med en fylld orderbok är det svårt att oroa sig, men det gör jag ändå.


Toppensiffror

Jag hade hoppats på 1800 miljoner kronor i försäljningen i år men oroade mig för att det för optimistiskt. Det blev 1838 miljoner. Glädjande nog var det både bra försäljning av telefonerna, särskilt den nya 4G-telefonen, och tillväxt i Doro Care (tidigare Caretech) som drev upp siffrorna. Rörelseresultatet sista kvartalet blev starka 59 miljoner mot 35 miljoner förra året och rörelsemarginalen blev 9,4 procent mot 8,1 procent. Orderboken inför 2016 växte 197 procent till 194 miljoner. Siffror som glädjer över hela linjen således.

Ett litet tillägg - min mycket läsvärda kollega Aktieingenjören har skrivit en bra rapportkommentar - missa inte den. "Doro, bokslut med 43 % tillväxt" (Aktieingenjören)

Doro Care går toppen

Om vi börjar med det senare så framhålls i VD-ordet till rapporten att nästan två tredjedelar av kommunerna nu använder Doros digitala trygghetstjänster. Försäljningen ökade 38 procent under 2015. Det här tycker jag har är det verkliga caset i Doro. Telefonerna ser jag på sikt mer som en instegsprodukt till mer avancerade hjälpmedel. Nu är alltså den svenska marknaden etablerad. Det bör kunna ge stigande marginaler på sikt. På kort sikt tillkommer en del kostnader för att öppna ett nytt larmcenter. Den verkliga utmaningen i år lär bli att försäljningstillväxten i Sverige mattas. Nu finns Doro Care även i Norge, Tyskland, England och Nederländerna. Räkna med att ökad försäljning där blir avgörande för fortsatt uppgång under 2016.

Nya telefonen säljer bra

Telefonerna gick också riktigt bra. Försäljningstillväxten sista kvartalet, exklusive Doro Care, var 32 procent. Det är lanseringen av en ny telefon som gått alldeles utmärkt. Den är inte lanserad i USA och Kanada ännu men i övrigt är det här en punkt där investerar bör vara lite på sin vakt. Alla som, likt oss, äger Apple vet att telefontillverkare har en tendens att få se sina multiplar följa försäljningen upp och ned vid lanseringen. Tvärtemot vad som vore logiskt om man långsiktigt trodde på bolagens förmåga att fortsätta lansera framgångsrika lurar. Risken finns alltså att Doros telefoner toppar för den här gången första halvåret i år och att marknaden sedan börjar tvivla på framtiden.

Min reflektion

Nu blev det lite svårt. Jag gillar verkligen Doro men har varit inställd på att 2016 blir ett år då det är svårt att matcha tillväxten förra året. Med det här starka resultatet framstår både bolaget Doro som ännu mer intressant på sikt och aktiens möjliga överhettning i år som minst lika riskfylld. Jag tror mycket kommer att bero på lanseringen av Doro Care i flera länder. Där finns en stor uppsida men förstås också stor risk för besvikelse. För den fina telefonförsäljningen blir svår att upprepa i år. Jag har inte bestämt mig helt enkelt men till en början ska vi avnjuta aktiens välförtjänta uppgång de närmaste dagarna.

2 kommentarer:

  1. Doro Care måste expandera i andra länder för att det ska kunna bli en stor del av Doro. Det verkar som att Doro satsar på att prisa ut alla konkurrenter och med löpande intäkter på 74 kr/månad blir det totala värdet på trygghetslarm i Sverige bara 200 Mkr. Lyckas man expandera internationellt kan det helt klart bli en större affär men just nu tycker jag att det faktiskt ser lättare ut med fortsatt expansion inom mobiltelefonsegmentet till privatkunder än inom Care där man är beroende av stora ramavtal.

    Just nu växer man kraftigt i både DACH (där Emporia är stora) och i Frankrike där Orange nu verkar satsa på Doro efter att Fujitsu inte gått särskilt bra med sina mobiler. Hybridlösningen med nya Doro Secure 480 är dessutom intressant med en smart watch som fungerar både som trygghetslarm och analog klocka. Den som vill läsa mer om klockan kan göra det här: http://www.doro.se/blog/caretech_blir_doro_care

    Men jag får kanske vara lite fräck och flagga för min egen analys av bokslutet också eftersom siffrorna kanske är intressanta: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/02/doro-vaxer-med-43-under-2015-och-ser.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren. Jag la upp din länk i huvudtexten och twittrade den. Förhoppningen är väl att Caretech kan ge lite mer på sikt, de bygger ju en egen larmcentral i Kiruna. Jag tänker att det kanske kan ta över hela larmtjänsten för många kommuner. Vet att Stockholms stad hade någon variant som sköttes av SOS Alarm när jag tittade på deras kvalitetsredovisning för äldreomsorgen för nu rätt många år sedan. Så tjänsten inte produkten känns som uppsidan. Men det var mer spekulation från min sidan.

      Telefondelen var stark och det är duktiga på att förstå sina kunder men här tror jag som sagt på att det kan bli lite som med Apple. Upp nu och ner när modellen inte är lika het. Fast varför vara negativ efter en fin dag i aktien som denna.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam