Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 18 februari 2016

Brexit is upon us

Nej, björnen har inte somnat. Nästa börsoro är redan på ingång och stormen kommer från de brittiska öarna.

Tre viktiga  nyheter

Källa: FX Street
Det är tre distinkta blippar i nyhetsflödet just nu. 

Den första är att alla laddar för ECB:s makrorapport och sedan möte i mars. "ECB Minutes Add Fuel to Expectations of Further Stimulus" (wsj) beskriver bra att marknaden laddar upp för mer pengar nu. Problemet är paradoxen att marknadsoron varit en viktig ingrediens när centralbankerna börjat diskutera att ännu en gång lätta på penningpolitiken.

Den andra är att en något överilad optimism smugit sig in in på oljemarknaden. Det började med att Ryssland och ett antal oljeländer med Saudiarabien kom överens om att frysa sin produktion och låta efterfrågan växa ikapp utbudet. Frågan är om Iran och Irak ansluter. Det spelet pågår i högsta grad fortfarande "Iraq leaves door open for oil cooperation" (FT). Samtidigt är det långt ifrån klart att den utvidgade kartellen tar sig i mål med sin ambition med att få igång oljepriset. Revolverförhandling var det här ett exempel på "Saudi Arabia 'not prepared' to cut oil production: AFP" (Reuters). Frysa om andra fryser är budet - inget annat. Läge för nya överraskningar således. Sedan ska man inte glömma att numera riktigt stora producenten USA har en struktur på sin oljeindustri som är helt fristående från de här diskussionerna

Den tredje nyheten tycker jag är den som är just ny. "Currency Traders Move to Shield Themselves From Brexit Fallout" (wsj). Nu försvagades inte pundet just idag men hur man än vrider och vänder på det så har något hänt. En intressant jämförelse är att följa eurons respektive pundets utveckling mot dollarn, nedan. Den brittiska ekonomin är Europas svar på den amerikanska. Det var länge en fråga om Bank of England skulle hinna före FED att höja räntan. Så blev det inte men den brittiska ekonomin är helt klart starkare än eurozonens. Sverige, i samma situation, har fått se kronan stärkas trots ingripanden från Riksbanken. Pundet är på väg i en annan riktning. 

Det är här den riktigt stora nyheten just nu. De känsliga valutahandlarna har fått nos på att Brexit eller åtminstone en oro för Brexit på marknaden snabbt är på väg in i fokus av diskussionen. I grafen ovan föll pundet mot euron i somras, under Grexit och första kinaoron. Det ska man dock inte ta på så stort allvar. Det handlade mycket om att många stängde korta positioner i euron när marknaden blev orolig. Mer risk off än något som hade med pundet att göra. Titta däremot på vad som händer nu. Det har varit oro, visst, men fallet i pundet är betydligt större. Med andra ord Brexit is upon us.

GBP/EUR grön jfr USD/EUR (röd) Källa: MarketWatch

Varför har börsen ändå stigit?




På Nordnet Live pratade jag om begreppet reflexivitet som George Soros lanserat. En gedigen beskrivning finns här "Soros: General Theory of Reflexivity" (FT) men den artikel jag framför allt hade i bakhuvudet var den här "Negative Interest Rates: Market fears are feeding on themselves" (FT). En bra teori om vad som hänt i år är att marknaden har frikopplat sig från ekonomin. Ett exempel på det är den här artikeln "Longtime bull turned bear says S&P 500 could tumble 34.1%" (Market Watch). Den listar alla klassiska björntecken på de amerikanska marknaderna just nu men fördjupar sig inte alls i ekonomin.

Förtroendet för centralbankerna sviktar, som framgått när insatser inte gett önskad effekt på marknaden. Samtidigt har disparata signaler om ekonomin fått begränsad effekt på börsen. Rapporterna har inte heller haft någon riktig effekt på humöret. Istället var det en nära-kraschen-upplevelse i den europeiska banksektorn som överraskande nog fick marknaden att vakna till. När det inte blev en krasch, var det ett argument för att lättnadsrally.

Ett svagt argument. ECB kommer knappast kunna leverera motsvarande de växande förväntningarna, oljan har fler överraskningar på lager och framför allt börjar diskussionen om Brexit nu.

Min tanke som jag förfäktat här på bloggen och försökte lyfta fram på Nordnet Live är att det står och väger. Marknaden har sagt sitt. Den tror på nedgång. Nu måste ekonomin svara. Det har den inte gjort ännu. Det var knappast den här uppgången som löste problemen.

Läsare av bloggen vet att jag velar om åt vilket håll ekonomin ska tippa. Vi ligger dock fullinvesterade än så länge och det var den linjen jag försvarade på Nordnet Live. Det sagt, nästa storm är på ingång och den kommer från de brittiska öarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam