Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 4 januari 2015

Undvik Ryssland

Ryssland står inför ett mycket tufft år. Om oljepriset når upp till mellan 70-80 dollar krymer den ryska ekononin knappt en procent enligt både Ryska statistikmyndigheter och IMF. Vid ett oljepris på 60 dollar krymper ekonomin 4,5 procent enligt uppgifter i Bloomberg News.

Det i sin tur skulle enligt samma artikel minska konsumtion med 6,5 procent och investeringar med över 10 procent. Lägg till det att resurser kommer gå till ett troligen lönlöst försvar av rubeln. Det är också värt att tänka på att fallet för t.ex. bilindustri eller för den delen finska vinterdäck  lär bli  större eftersom en hel del utgifter är s.k. non-discretionary spending. Ett ytterligare stort fall i försäljningen för ett bolag som Nokian Tyres känns inte avlägset. Även för Bulten, som vi äger är det här dåliga nyheter. Den nya ryska fabriken känns iskall just nu.

För min del är Ryssland ganska uppenbart för riskfyllt. Vem investerar i dålig ledning, med fallande produktion och urusla marknadsutsikter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam