Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 11 januari 2015

Fråga om utdelningstillväxt i BMW

Jag fick en fråga på Shareville om hur det ser ut med utdelningen i BMW.

BMW, är liksom HM, dominerat av en ägarfamilj (familjen Quandt). De sätter investeringar före utdelning men verkar vara måna om att ha en långsiktig ökning av utdelningen. För 2013 var den 2,60 euro. Knappt 3 euro för 2014 är konsensusbedömningen enligt Finanzen.net. 2013 innebar det en direktavkastning på 3 procent och vid en kurs på € 88 blir 2014 års direktavkastning 3,3 procent.

Utdelningen sänktes 2008 och 2009 men har i övrigt varit stigande. De senaste tio åren är den genomsnittliga utdelningstillväxten 17 procent. Det har dock varit en guldålder för BMW, så kanske kommer det mattas framöver. Investerarna verkar vara lite obenägna att prisa in nuvarande vinster som normala (vilket de modesta p/e-talen visar).

De två senaste åren har bolaget delat ut exakt 32 procent av vinsten, så det är kanske den bästa gissningen. Förväntningar på vinsten för 2014 ligger på runt 9 euro per aktie. Det är en ökning med 11 procent, vilket känns rimligt när omsättningen stiger runt 10 procent och rörelsemarginalerna ligger strax över 11 procent. Det skulle betyda runt 2,90 i utdelning. Samtidigt har BMW haft ett par tunga år med investeringar i nya fabriker och modeller bakom sig. Det skulle kunna lätta framöver. Min gissning är dock att familjen Quandt hellre sparar möjligheten att höja utdelningsandelen till ett sämre år. Så hade Perssonklanen agerat i HM och bolagen påminner som sagt om varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam