Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 8 januari 2015

Dollarn studsar men fortsätter upp

Fick på Shareville tips om en intressant contrarian (=gå mot strömmen) artikel om dollarn på Market Watch. Jag uppfattar argumenten som 1. Fed vill inte bära kostnaderna för en skuldkris inom oljeindustrin 2. Fed vill inte riskera en skuldkris på tillväxtmarknader 3. Fed kommer försvara amerikansk tillväxt mer allmänt mot för hög dollar 4. Marknaden har prisat in mer än den borde. 

Jag tänker så här. Fed kommer säkert hålla för låg ränta jämfört med vad den amerikanska ekonomin skulle behöva. Notera t.ex. dagens urstarka jobbsiffror. Samtidigt finns det ett ganska massivt tryck på flera andra ekonomier. Det är ju deflation i Europa exempelvis. 

Om vi tar det första argumentet. Är det rationellt att försvara lönsamheten i en industri där utbudet vida överstiger efterfrågan? Det verkar också svårt att möta ett priskrig från Saudiarabien med lägre räntor. Det andra argumentet bygger på att Usa exempelvis är beredda att indirekt stötta rubeln. Sedan handlar det dessutom om väldigt stora belopp i exempelvis södra Afrika, där dessutom fordringsägare är privata bolag och inte stater. Det här kan säkert vara argument men kommer Fed verkligen låta det väga över jämfört med inhemska faktorer? Dessutom ligger troligen massiva lättnader från Ecb i den andra vågskålen. Det tredje argumentet blir ju lite kontraproduktivt om inte Fed låter dollarn stärkas mot euron. Så det går lika gärna att hävda att Fed av omsorg om den europeiska konjunkturens effekt på amerikansk ekonomi accepterar en starkare dollar. Det fjärde argumentet är väldigt svårt att bedöma. Uppenbarligen är förväntningarna på Ecb höga just nu och oljan har fallit väldigt snabbt. Min gissning är dock att detta mer ger en dead cat bounce för andra valutor än en verklig korrigering. Så visst lite svagare dollar på kort sikt känns väl inte otroligt men jag har inte bettat på att trenden bryts, tvärtom.

Den faktor som möjligen gör mig lite osäker är att inflationen verkar stiga snabbare än räntan i Usa medan den kanske sjunker snabbare än det går att pressa räntor och kvantitativa lättnader i Europa. Det skulle väl (?) kunna ge en japansk stärkning av valutan i en nedåtgående konjunktur. Otäckt scenario. Men jag lägger allstå min slant på möjligen en reaktion på att det gått lite fort men sedan tillbaka till trenden.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant artikel det där ! :)

    SvaraRadera
  2. Håller med och lägger till det jag svarade i diskussionen på Shareville. Jag läste wsj:s veckobrev Grand Central igår. Temat var det samma som i artikeln ovan. Tydligen nämns skuldsättning i oljeindustrin och utanför Usa på flera ställen i Feds protokoll från december. Så visst man får väl ha respekt för fakta, även om jag som sagt är skeptisk :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam